Tiesitkö? Yksi modernin The Simsin keskeisimmistä ominaisuuksista tuli peleihin pääsarjan ulkopuolelta

Tiesitkö, että vapaus katsoa pelimaailmaa haluamastaan vinkkelistä tuli The Simsiin sarjan konsoliosasta? Lue kamerakulmista täältä!

10.1.2021 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

The Sims -pelisarjassa on vuosien varrella nähty kaikenlaisia, enemmän ja vähemmän menestyneitä kokeiluja. Esimerkkejä vähän ufommista yrityksistä ovat esimerkiksi The Sims Online, tarinatilat, sekä pari vuotta sitten julkaistu, kehittäjien keskinäisenä vitsinä alkanut ensimmäisen persoonan kamera The Sims 4:ään. Ensimmäisen persoonan kamera ei räjäyttänyt pankkia. Sarjan alkuaikoina kehittäjät sen sijaan innovoivat kamerarintamalla niin tehokkaasti, että se näkyy peleissä edelleen.

Retroimmat fanit muistavat, että ensimmäinen, vuonna 2000 julkaistu The Sims oli isometrinen kokemus. Nukkekotielämyksessä oli kamera, jonka pystyi pyöräyttämään kaikkiaan neljään eri asentoon. Zoomauksen asteita pelissä puolestaan oli kokonaiset kolme. Niistä lähinkin jäi kohteliaan etäisyyden päähän, vaan eipä yksityiskohtiakaan toki liiemmälti ollut likeltä ihasteltavaksi. Kun sarjan ensimmäinen konsolijulkaisu – myös nimeltään The Sims, vaikka kyseessä oli lähes täysin eri peli – näki päivänvalon vuonna 2003, tilanne muuttui. Pelissä oli täysin vapaasti pyöritettävä kamera, jota pystyi zoomailemaan myös kohtalaisen rajoituksetta minimi- ja maksimiparametrien välissä. Pelimaailmaa pystyi nyt tähystelemään sekä aiempaa lähempää että juuri haluamastaan kulmasta. Tämän jälkeen vapaa kamera on ollut kiinteä osa sarjan peruspalikoita.

Alkuperäinen kamera on kuitenkin herättänyt fanikunnassa haikeita tuntemuksia kautta sarjan historian. Jo The Sims 2 sai oman modinsa, jossa pelin omat kamera-asetukset korvattiin isometrisella vinkkelillä. Sittemmin myös ainakin neljännen osan pelaajia on siunattu vastaavanlaisella nostalgiatripillä.

Lisää luettavaa