Tekijä: Digital Extremes
Julkaisija: D3 Publisher
Pelikoneet: Xbox 360 (testattu), PS3, pc
Julkaisuaika: 25.03.2008

Useita vuosia kehityksen alla ollut Dark Sector alkaa olla viimeinkin loppusuoralla. Pelin ensimmäinen traileri nähtiin jo maaliskuussa 2004, jolloin pelin kerrottiin tulevan PlayStation 2:n ja Xboxin seuraajille.
Peliä kehittää Unreal-sarjasta tunnettu Digital Extremes, ja sen pitäisi viimeinkin ilmestyä kevään aikana. Pelaajalehti.com sai käsiinsä Dark Sectorin ennakkoversion.

Mustavalkoista toimintaa

Dark Sectorin tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen, jossa CIA on lähettänyt päähahmo Hayden Tennon suorittamaan tehtävää Lasria -nimiseen kaupunkiin.

Peli alkaa tehtävällä, jonka aikana grafiikka on täysin mustavalkoista. Tyyliratkaisu tuo mieleen film noir -tyylin, Sin City -elokuvan sekä Rockstarin Manhunt-pelin. Alku on tunnelmallinen ja hienosti toteutettu. Peliosuuden alettua pelaajalle tulee heti mieleen Resident Evil 4. Kuvakulma on täysin sama, pelaajan asento muistuttaa erehdyttävästi Leonin seisomatyyliä, ja jopa ase on täysin samalla tavalla hahmon kädessä.

Dark Sectorissa liikutaan suojista suojiin, rynnäköidään ja ammutaan. Toiminta muistuttaa todella paljon Gears of Waria. Se pitää myöntää heti, että Dark Sector sentään kopioi peleistä, joista kuuluukin kopioida: Gears of War ja Resident Evil 4 edustavat takavuosien terävintä toimintapelien kärkeä. Suojien takaa ampuminen sokkona Gearsin tyyliin ei onnistu, mutta esiin ponnahtaminen ja ampuminen toimivat.

torchbearer.jpg

Pois turha hienostelu

Dark Sector ei todellakaan hienostele. Päähahmo Hayden on arvaamaton heppu. Kommandopipo päässä heiluva sankari saattaa yhtäkkiä ampua keskustelukumppaniaan päähän kesken lauseen. Arvaamaton ja mysteerinen pyssymies paljastaa kasvonsa ensimmäisen tehtävän jälkeen ja samalla peli muuttuu mustavalkoisesta värilliseksi.

Se harmittaa, koska tähän asti Dark Sectorissa on omalaatuinen fiilis. Mustavalkoisuus ja kommandopipoinen päähenkilö olivat jotain, jota olisin jaksanut katsella pelin loppuun saakka. Pelin fiilis laskee kummasti kun värit saavat valtaa, mutta toiminta jatkuu tasaisena.

Pelihahmo saa aseekseen kolmiteräisen bumerangia muistuttavan välineen, jolla voi tarkoilla heitoilla irroitella vastaan tulevien vihollisten ruumiinosia. Ase toimii kuin bumerangi ja palaa aina takaisin omistajansa käteen.

Sankari saa pelin edetessä lisää kykyjä. Esimerkiksi bumerangista tulee tehokkaampi työkalu, jolla voi kerätä tavaroita maasta ja peräti napata kranaatit vihollisten vöiltä.

Kevyitä ongelmia ja kauhua

Dark Sector sisältää kevyttä ongelmanratkaisua ja kauhuelementtejäkin. Pelin alkupuolella on taso, jossa päähahmo Hayden rämpii veden täyttämässä kellarissa ja yrittää löytää tietä eteenpäin. Veden seasta nousee zombimaisia olentoja, jotka laahustavat pelaajaa kohti. Kauhu sopii hyvin tarinaan, jonka päähenkilökään ei ole täysin ihminen…

technocyteleap.jpg

Terää hyödynnetään myös ongelmien ratkomiseen. Ongelmanratkaisu on sen verran kevyttä, että paatuneinkin aivottoman räiskinnän ystävä sen sulattaa. Kellarissa rämpiessä vastaan tule zombilauma, joka pitää teilata sähköistämällä terä ja heittämällä se veteen kävelevien raatojen sekaan.

Vakuuttavaa taistelua

Teräaseen lisäksi Haydenilla on käytössään perinteisempiä tuliaseita kuten pistooli ja haulikko. Jälkimmäistä käyttäessään Hayden heittää terän vyölleen.

Pelin räjähdykset ovat äärimmäisen siistejä. Kranaattien liioitellut räjähdykset ja niiden voimasta rajusti heilahtava kamera sekä metrien päähän lennähtävät viholliset ovat upeaa katsottavaa. Räjäytteleminen tuo samanlaista tyydytystä kuin moottorisaha Gears of Warissa, ja sen lisäksi myös lähitaistelu on toteutettu hyvin. Hayden mätkii vihollisia ja tekee raakoja lopetusliikkeitä sekä terällä että paljain käsin. Maassa makaavan potkiminen tuntuu oikeasti pahalta, sillä se on toteutettu ilkeän tuntuisesti ääniä ja toiminnan fyysisyyttä myöten. Onkin sääli, ettei ampuminen tunnu erityisen hyvältä.

hospitalattack.jpg

Dark Sector julkaistaan PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle maaliskuun 25. päivänä.

Lisää luettavaa