Senaattori vaatii Oculus VR:ää tilille yksityisyysasioissa

Minnesotan senaattori Al Franken uskoo, ettei Oculus Rift ota käyttäjiensä yksityisyyttä tarpeeksi tosissaan.

9.4.2016 11:08

Juuri ilmestyneen Oculus Riftin käyttöehdot herättävät huolta paremmissakin piireissä.

Hyväksymällä yhtiön ehdot virtuaalitodellisuuslasien käyttäjät suostuvat jatkuvaan tiedonkeruuseen muun muassa pelitottumuksistaan, olinpaikastaan ja liikeradoistaan. Vaikka informaatiota kerätään Oculuksen mukaan pääosin virtuaalitodellisuuskokemuksen parantamiseksi, Facebookin omistama yhtiö pidättää käyttöehdoissaan oikeuden myydä tietoa eteenpäin kolmansille osapuolille muun muassa markkinointitarkoituksiin.

Yksityisyysasioista on keskusteltu puolin ja toisin pitkin viikkoa, mutta Minnesotaa Yhdysvaltain senaatissa edustava Al Franken on nyt kynäillyt Oculus VR:lle senaatin virallisin leimoin varustellun kirjelmän, jossa mies vaatii yhtiön toimitusjohtaja Brendan Iribeä tilille epäilyttävien pykälien tiimoilta. Franken tunnetaan kotimaassaan kuluttajien puolestapuhujana, ja hän on läksyttänyt yksityisyysasioista aiemmin muun muassa taksipalvelu Uberia.

– Uskon, että amerikkalaisilla on perustavanlaatuinen oikeus yksityisyyteen. Kuluttajien pitää voida tehdä tietoisia päätöksiä siitä, haluavatko he jakaa arkaluonteista tietoa – ja kenen kanssa. Heidän täytyy olla varmoja siitä, että jos informaatiota jaetaan, sitä suojataan parhaalla mahdollisella tavalla, Franken pohjustaa kysymystulvaansa.

Frankenia vaikuttaa häiritsevän eritoten käyttäjien paikannukseen ja fyysisen käyttäytymisen seurantaan liittyvät pykälät, ja hän tivaa Iribeltä arviota niiden välttämättömyydestä yhtiön toiminnan kannalta. Miestä huolestuttaa myös kuluttajien mahdollinen hämärässä pitäminen, ja hän toivookin Oculukselta tarkkoja tietoja siitä, kuka huolehtii käyttäjien informoinnista tietosuoja-asioissa.

Oculus myös tiedostaa käyttöehdoissaan, ettei minkäänlainen sähköisesti kerättävä tai säilöttävä data ole koskaan sataprosenttisen turvassa, eikä ota vastuuta mahdollisista tietomurroista tai -vuodoista. Kirjeensä lopuksi Franken pyytää yhtiöltä tarkkaa selvitystä siitä, miten se pyrkii suojaamaan käyttäjiensä tietoja.

Koko kirjelmän voi lukaista läpi täältä. Oculus VR ei ole vielä reagoinut yhteydenottoon julkisesti, mutta Franken on antanut yhtiölle toukokuun 13. päivään asti aikaa vastata kysymyksiin.

Lähde: Al Franken, Engadget, GameSpot

Lisää luettavaa