Miltä kuulostaisi katuautopeli, joka haluaa toimia keskipisteenä maailmanlaajuiselle modaajien, tuunaajien ja maalareiden verkostolle? Kiinnostaisiko peli, jossa autot vaihtavat omistajaa ja itse kukin voi päätyä maailmanmestarin ensimmäisen auton rattiin? Juiced 2 on tämä peli.

Ajopuolella Juiced 2 vetää sangen peruslinjalla. Päivän – tai oikeammin yön – teemana on katuajo, jota harrastetaan eri puolilla maailmaa. Kaikki autoilupelin standardit täyttyvät, sillä autoja löytyy kymmeniä, ratoja useita eri puolilta maailmaa ja kisamuotojakin ihan tarpeeksi. Normaalien kisojen lisäksi voi driftailla eli kerätä pisteitä vetelemällä kurveista kylki edellä läpi. Kumpaakin kisatyyppiä voi lisäksi ajaa eliminaattorimuodossa, jolloin jokaisen kierroksen heikoimmin suoriutunut lähtee kotiin muiden jatkaessa.

Pelin keskipisteessä olevan uratilan ideana on suorittaa erilaisia haasteita, jotka vaihtelevat kolmen sekunnin hypyistä tiukkojen kisojen voittoon. Näin noustaan sarjoissa kohti nopeampia autoja ja suurempia palkintoja.

Eroa tavalliseen katukisaan – jolta Juiced 2 muuten näyttää ja tuntuu viimeistä piirtoa myöten – tehdään DNA-systeemillä, joka mallintaa kuskien ajotapaa onnistumisten ja töppäysten mukaan. Yhdellä vilkaisulla näkee, onko kaveri esimerkiksi hyvä kurveissa tai tykkääkö hän käyttää nitroa. Hauskasti oman DNA:nsa voi heittää jakoon Xbox Liveen, josta kaverit voivat napata sen mukaan tiimikaverikseen. DNA tuo myös tekoälyn kuskeille persoonallisuutta, jota voi hyödyntää muun muassa ajamalla tiukasti näiden puskurissa kiinni. Tällöin onneton hätääntyy ja vetää autonsa kurvista ulos.

Esiin massasta

Juiced 2:n kantava teema on sen yksityiskohtainen ja yhteisöpohjainen virittelysysteemi. Ideana on, että pelaajat ostavat, tuunailevat ja koristelevat autojaan, jotka lähtevät tämän jälkeen kiertoon. Peli pitää tarkkaa kirjaa kunkin rassin omistajista ja kisahistoriasta, mikä tuleekin tarpeeseen, sillä autot vaihtavat kunnon pelissä omistajaa vähän väliä.

Verkkokisoissa, joita voi ajaa yhtä monipuolisin vaihtoehdoin kuin yksinpeliäkin, voi lyödä autonsa omistuspaperit suoraan vetona tiskiin tai tienata rahaa pelin sisäistä kauppapaikkaa varten. Autojen tuunaus ei suinkaan ole ainoa keino herättää huomiota, sillä pelin maalaus- ja koristeluvaihtoehdot ovat todella kattavat. Forza 2:n tapaan kyseessä on miltei pienimuotoinen maalausohjelma, jolla voi taikoa todella huikeita taideteoksia, joita sitten voi myydä muille pelaajille näiden omia autoja varten.

Juiced 2:ssa on potentiaalia muotoutua todelliseksi tuunauspelien klassikoksi. Mikäli se ottaa tuulta purjeisiinsa ja saa ympärilleen aktiivisen pelaajayhteisön, huvin määrällä ei ole rajoja. Verkkopeli toimi nopeissa testeissä hyvin, mutta se todellinen herkku löytyy nelipyöräisten mestariteosten valmistuksesta, jolla voi tienata itselleen todellisen maestron maineen. Yksinpelaajille peli tarjoaa huomattavasti vähemmän, sillä pääpaino on ollut selvästi moninpelitilojen virittelyssä.

 

PlayStation 2 ja PSP

Juiced 2 ilmestyy myös Sonyn pienemmille alustoille, joskin ikävin ja merkittävin muunnoksin. Näistä näkyvin on se, ettei peleistä löydy lainkaan uuden sukupolven versioiden keskipisteenä toimivaa verkkotilaa. Vanhempien koneiden omistajien ei kannata silti masentua, sillä yksinpeli toimii alustasta riippumatta.

Tekniseltä toteutukseltaan pikku-Pleikkarien versiot näyttävät sangen muikeilta ja niistä löytyy vauhtia ja tunnelmaa yhtä lailla kuin uudemmistakin koneista. Autojen kustomointi ja kisailu suurkaupungeissa on edelleen hauskaa, varsinkin kun peleistä löytyy pari rataa, joita ei 360:llä tai PS3:lla nähty.

Myös isoveljistä tuttu DNA-systeemi on mukana ja sen voi jopa jakaa kaverien kanssa. PSP:llä jako tapahtuu langattomasti, PS2:lla taas USB-piuhan avulla, mutta metodista riippumatta kaverin saa mukaan tiimiin tai haamuvastustajaksi.

Tästä huolimatta päällimmäinen tunne on väistämättä, että rahalla saa vain puoli peliä. Yksinpelisisältö loppuu aikanaan, minkä jälkeen luo väistämättä kaihoisan katseen next gen -pöytään, jossa kemut ovat vasta alkamassa.

Pisteet: 6

7/10
Lisää luettavaa