Takaisinkelaus menneeseen
Viiden vuoden tauon jälkeen Codemastersin Grid-pelisarja on täällä taas. Ilmeisimmin taidepaussi on ollut niin pitkä, että kyse on eräänlaisesta uudelleenkäynnistyksestä, sillä numerot ja lisänimet ovat pudonneet uutukaisesta pois. Myös juuret vuosituhannen vaihteen TOCA-peleihin on unohdettu.
Gridin pääpointti on kilpa-ajon ja viihteen tasapainoisessa yhdistämisessä. Lisäksi pelisarja toi muotiin hermoja ja aikaa säästävän takaisinkelaustoiminnon, joka on eri muodoissaan löytänyt kotinsa lukuisiin ajopeleihin Forza Motorsportista Codemastersin omaan F1-pelisarjaan.
Konepellin alla hurisee Codemastersin tuttu EGO-pelimoottori, joka on ollut Gridien lisäksi viime vuosien F1- ja Dirt-pelin taustalla. Grid ei aivan yllä samaan visuaalisen ilottelun tasoon kuin veljensä, mutta lopputulos on silti vauhdikas ja värikäs. Ruudunpäivityksen sujuvuus voi ahdistaa perfektionisteja varsinkin perusmallin konsoleilla, mutta uudemmissa tehomalleissa Grid pyörii kohtuullisen hyvin.
Peli on jaettu erilaisten autoluokkien mukaan 1–4 kilpailun mittaisiin tapahtumiin, joita suorittamalla saavutetaan oikeus päästä luokan finaaliin. Finaalivoitoilla pääsee puolestaan varsinaiseen Grid-kilpasarjaan taistelemaan maailman parhaan tittelistä. Koruton ruudukkoformaatti kertoo kyllä kaiken oleellisen, mutta se tuntuu huomattavan vanhahtavalta tavalta uratilan esittämiseen 2020-luvun lähestyessä.
Kattava valikoima autoilusarjoja tarjoaa jokaiselle jotain, olivatpa mielessä kovat ratakilpurit, vakioautot, viritetyt japanilaissportit tai Fernando Alonson haastaminen. Laajuudesta johtuen autovalikoima sarjaa kohti ei ole järin laaja, mutta toisaalta tarjottavat autot on tasapainotettu painon ja tehon mukaan harvinaisen tiukasti. Ajokkia voi muokata makunsa mukaan muutamilla säätövaihtoehdoilla ja erilaisin teippauksin.
Ratojen osalta tilanne on tylsempi, sillä tunnettuja kilparatoja on mukana valitettavan vähän. Erilaiset katuradat tuovat toki paikoin tiukkaa kisaamista, mutta ne käyvät nopeasti tylsiksi ja ahtaiksi nopeuksien kasvaessa. Kaikkiaan eri ratavariaatioita on yli 80.
Tekoäly on rakennettu 400 erilaisen kuljettajaprofiilin ympärille. Ainakin periaatteessa konekuskit kykenevät ottamaan riskejä ja ajamaan romurallia. Käytännössä tekoäly ajaa usein suorastaan sokeasti, joten useimmat takaisinkelaukset kuluvat kilpailut pilaaviin tuuppauksiin. Moninpelissä samaa skabaa voi ajaa parhaimmillaan 16 henkeä.
Vauhdikkuus tekee Gridin ajamisesta hauskaa. Simulaattoritasolla ei olla, mutta perusasiat on toteutettu oikein, joten esimerkiksi pidon arviointi sujuu yllättävän tyydyttävästi. Parhaimmillaan kisat ovatkin ilman aika-ajoja, jolloin sijoituksesta saa vääntää koko porukan kanssa viimeisiin mutkiin asti. Haastetta voi halutessaan säätää helpommaksi tai vaikeammaksi esimerkiksi ajonvakautuksen ja takaisinkelausten määrällä.
Vanhahtava ja pelkistetty rakenne saavat Gridin kuitenkin tuntumaan enemmän alkuperäisen pelin remasteroinnilta kuin sarjan uudelta osalta. Hauska ajorymistely viihdyttää pari iltaa tai viikonlopun, joten Gridin voinee lisätä omaan pelivalikoimaan hinnan osuessa kukkaroon sopivaksi.