Ah, portaat. Nuo ihmiskunnan muinaiset ystävät, mutta samalla myös petolliset viholliset. Kukapa meistä ei olisi joskus vaikka liukkaalla kelillä ottanut perslaskua portaikossa, vähintään kivuliain seurauksin? Mutta mitä jos kertoisin, että ei tarvitse riskeerata omaa terveyttään ja hyvinvointiaan päästäkseen kokemaan porrasturvien riemut?
Mitä jos kertoisin, että portaiden väärin lasketumista, tai rekalla päin seinää ajamista, tai mahalaskua suoraan kiukaalle voisi harjoitella omalla kotisohvalla ja vieläpä täysin turvallisesti? Tästä ihmeestä on tietenkin kiittäminen suomalaisia pelinkehittäjiä!

Porrasturvat, samoin kuin sen kaksi seuraajaa, Rekkaturvat ja Kiuasturvat ovat hyvä esimerkki parista asiasta. Ensinnäkin siitä, miten arkisesta asiasta saa tehtyä hauskoja pikkupelejä, mutta myös suomalaisesta skenemeiningistä. Tässä tapauksessa demoskene-sellaisesta. Pelien taustalla kun on kotimainen tAAt-demoryhmä, joka on vuosien varrella viihdyttänyt yleisöä niin Assembly-tapahtumassa kuin pienemmilläkin partyilla jos jonkinlaisilla lennokkailla tuotoksillaan.
Ryhmän nimi ei sinänsä välttämättä kerro paljon skenen ulkopuoliselle porukalle, eikä myöskään sen perustajana ja tämänkin pelitrion koodarina tunnetun tyypin skene-nimi, tArzAn myöskään. Nimen takaa paljastuu kuitenkin Jetro Lauha, pitkän linjan kotimainen pelinkehittäjä, joka on useiden pienten peliensä ohella ollut kehittämässä myös mainioita Zen Bound –ongelmapelejä.

Nyt käsittelyssä oleva pelitrio vaikuttaa ensisilmäyksellä vitsikokoelmalta, ja niissä on toki mukana runsaasti huumoria jo ideasta lähtien. Ne on kuitenkin tehty Assembly-skenetapahtuman pelinkehityskilpailua varten, ja skenen pitkien perinteiden mukaisesti ne on tehty pilke silmäkulmassa. Esimerkiksi Kiuasturvat-päähahmon naamaa koristaa kuva, joka tuo epäilyttävästi mieleen Jussi “Abyss” Laakkosen. Laakkonen tunnetaan monesta alan yrityksestä, mutta skeneporukalle hän on erityisen tuttu legendaarisesta Future Crew –demoryhmästä, sekä yhtenä Assemblyn perustajista ja pääjärjestäjistä.
Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä hassuttelusta, sillä esimerkiksi Porrasturvat on myös noteeraamisen arvoinen teknisenä saavutuksena. Vuonna 2002 julkaistu peli oli taatusti yksi ensimmäisistä räsynukke-fysiikoita hyödyntäneistä peleistä, mikä on entistä vaikuttavampaa kun huomioidaan, että sen kehitti muutaman tyypin harrastelijaporukka ja se suunniteltiin pyörimään tietokoneilla, jotka häviäisivät selkeästi tehossa moderneille rannekelloillekin.

Joten millaisia pelit sitten ovat? Hyvin yksinkertaisia, enemmänkin fysiikkaleluja kuin suoranaisia pelejä, vaikka toki tarkoitus onkin kisata pisteistä. Pelistä riippuen tarkoituksena on joko työntää onneton uhri alas rappusia, ajaa päin seinää rekka-autolla, tai tuupata kaveri kiukaalle mahdollisimman kovan vahingon toivossa. Ennen suoritusta valitaan vaikka, mihin ruumiinosaan haluaa tuuppauksensa kohdistaa ja millä voimalla, tai sijoitella rekka-auton tielle töyssyjä. Sitten painetaan laukaisunappia ja katsotaan, mitä tapahtuu.
Rehellisyyden nimissä on todettava, että pelit ovat näyttäneet kaikkensa jo vartin pelailun jälkeen, mutta tämä ei ole niinkään bugi kuin ominaisuus. Assyjen pelinkehityskilpailussa kun pärjää yleensä hyvin kun tekee jonkun pelin, joka on niin simppeli että kaikki paikallaolijat — joiden äänillä voitto ratkaistaan — voivat pelata sitä hetken, mutta joka on sen verran viihdyttävä, että heillä on sen hetken aikaa hauskaa. On myös paha väitellä tulosten tasoa vastaan, sillä Porrasturvat ja Rekkaturvat voittivat oman vuoden kilpailunsa, ja Kiuasturvat tuli toiseksi.

Voitot olivat myös täysin ansaittuja, sillä vaikka pelit ovat vain hetken hupia, ne ovat silti pahuksen hauskoja ja hyvin suunniteltuja hetken hupipaloja. Väittäisin myös, että varsinkin Porrasturvat on myös tärkeä osa suomalaista pelihistoriaa, ja edelleen ihan kokemisen arvoinen tekele. Kokeminen on myös hyvin helppoa, sillä koko trio toimii heittämällä Windows 11:llä ja on myös tietenkin ladattavissa ilmaiseksi Jetro Lauhan kotisivuilta.
Lue myös: Deus Ex on kuulemma yksi kaikkien aikojen peleistä, vaan miten on?
Lue myös: Historian ylihypetetyin peli — Star Citizenin jälkeen
Lue myös: Retrostelussa Half-Life 2 – historian yliarvostetuin peli
Kannattaa siis kokeilla mielummin kuin lähteä itse urheilemaan “ei talvikunnossapitoa”-rappusiin. Ja jos ei millään malta pysyä pois, voi ainakin pelien avulla harjoitella näyttäviä asentoja jo kotoa käsin!
