Tiesitkö? Ratchet & Clankissa oli niin huonosti suunniteltu vihollinen, että se innoitti luomaan palkinnon

Tiesitkö, että toisessa Ratchet & Clank -pelissä oli niin kammottava vihollinen, että studio loi sen pohjalta sisäisesti jaettavan palkinnon? Lue suunnitteluerheestä täältä!

10.3.2020 07:23

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Kun Ratchet & Clank 2 alkoi lähestyä vuoden 2003 ilmestymispäiväänsä, sitä kehittävälle Insomniac Gamesille tuli piirun verran hoppu. Yksi kenttiä tekevistä kehittäjistä joutui jättämään työnsä kesken, joten studion piti löytää joku viimeistelemään luminen Grelbin-planeetta. Aikaa saada taso purkkiin oli kolme päivää.

Hommaan valikoitui ohjelmoija Tony Garcia. Garcia työskenteli omien sanojensa mukaan paremmin, kun sai tehdä asiat alusta loppuun. Niinpä jo olemassa olevat osat tasoa saivat lähteä. Grelbin on planeetta, jolla on arvokkaita kuukiviä. Planeetalla on myös jetiä muistuttavia lumipetoja, jotka luotiin metsästämään planeetan vaarallista eläimistöä. Projekti karkasi käsistä, ja lumipedot alkoivat metsästää kaikkea mikä liikkuu. Lumipedot ovat Garcian luomus: hän koodasi ne saamansa kolmen päivän aikana alusta loppuun. Niitä pidetään laajalti yhtenä Ratchet & Clank -sarjan ärsyttävimmistä vihollisista. Ne ovat nopeita, käyvät kaikki kimppuun joukolla, yhtä aikaa ja selän takaa, minkä lisäksi niiden suunnittelu on aivan levällään.

Kun pelinkehittäjä suunnittelee vihollisen, jonka on tarkoitus tulla kiinni pelaajahahmoon ja tehdä vahinkoa läheltä, viholliset noudattavat tyypillisesti tiettyjä lainalaisuuksia. Yksi keskeisimmistä on toiminnan viestiminen: kun vihollinen kohottaa nyrkkinsä iskeäkseen, kohotusanimaatio on yleensä niin pitkä, että pelaajalle jää aikaa ymmärtää mitä on tapahtumassa ja reagoida siihen jotenkin. Insomniacilla sääntö on, että tämän ”latausajan” tulisi olla noin sekunnin mittainen. Lumipetojen latausaika on sekunnin neljäsosan, eli pelaaja ei välttämättä ennätä edes tajuta mitä on tapahtumassa, kun läski jo alkaa tummua.

Ratchet & Clank 2 julkaistiin joulumarkkinoille 2003. Sitä seuraavan vuoden lopussa, kun sarjan seuraava osa oli jo melkein ulkona, Insomniacin riveihin liittyi kehittäjä Nathan Fouts, joka muun maailman tapaan vihasi lumipetoja syvästi. Studiolla oli tapana leukailla Garcialle tämän luomuksesta, mutta Fouts päätti nostaa panoksia. Hän pyysi saada lumipedon alkuperäisen hahmomallin nähtäväkseen, meni kotiin ja muotoili paperimassasta pienen lumipetopatsaan, jonka lahjoitti Garcialle. Tämä aloitti Insomniacilla humoristisen perinteen: karmein tai huonolaatuisin ominaisuus, joka on julkaistu valmiin pelin yhteydessä, palkittaisiin lumipetopalkinnolla.

Myöhempiä palkinnonsaajia ovat olleet esimerkiksi vulcan turretit Ratchet & Clank 3:ssa, hyönteissamurait Ratchet: Deadlockedissa, miinat Resistance: Fall of Manissa ja loppuvastus Ratchet & Clank: Tools of Destructionissa. Palkintoa on jaettu esimerkiksi liian nopeiden tai hankalasti ennakoitavien hyökkäysten perusteella.

Lue lisää:

Lisää luettavaa