”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.
Jokainen roolipelifani tuntee BioWaren. Mass Effectit ja Dragon Aget kehittänyt pelitalo on tullut monelle tutuksi juuri elämää suuremmista eepoksistaan. Kanadalaisstudion juuret ovat kuitenkin odottamattomissa paikoissa: se ansaitsi kannuksensa mechasimulaattorilla.
BioWaren tarina alkaa 90-luvun puolivälin Edmontonista, missä kolme lääkäriä, tyytymättömänä vähäisiin mahdollisuuksiin hyödyntää luovuutta työssään, päättää perustaa pelistudion. Kenelläkään ei ollut aiempaa osaamista pelien tekemisen parista, mutta sen ei annettu häiritä. Lääkärin työssä ansaittu pesämuna mahdollisti lisäavun pestaamisen.
Kaikki kolme olivat valtavia roolipelifaneja – lääkiksessä he olivat tappaneet aikaa tietokoneroolipelien lisäksi myös pöytäroolipeleillä – mutta studion alkutaipaleella intohimo ei vielä näkynyt. BioWaren ensimmäinen askel parrasvaloihin oli Shattered Steel: mechasimulaattori, jossa ihmiskunta on tuhon partaalla ja ongelmat ratkotaan kiipeämällä robottien puikkoihin räiskimään. Studio lähetti demon kymmenelle julkaisijalle, joista seitsemän oli valmiita neuvottelemaan julkaisusta. Lopulta Shattered Steelin otti hoiviinsa Interplay. Peli julkaistiin loppuvuodesta 1996 ja kohtuullisen taloudellisen menestyksen jälkeen Interplay alkoi kaavailla jatko-osaa vuodelle 1998. Jatko-osa kuitenkin jäi tekemättä, ja syy sille oli Battleground: Infinity.
BioWare pääsi pistämään lusikkansa tietokoneroolipelien soppaan Battleground: Infinityn myötä. Sen oli aluksi tarkoitus olla MMO, mutta Interplayn ehdotuksesta BioWare päätyi muuttamaan pelin suuntaa. 90-luvun lopussa Interplay oli alkanut haeskella mahdollisuuksia julkaista Dungeons & Dragons -lisenssipelin. Battleground: Infinity sopi toiveisiin hyvin. Pelin maailma vaihtui Forgotten Realmsiin ja sen nimeksi tuli Baldur’s Gate.
Niin julkaisija kuin kehittäjäkään ei odottanut Baldur’s Gatelta valtavaa kaupallista menestystä. BioWaren oma tavoite oli 200 000 myytyä kappaletta – se oikeuttaisi jatko-osan tekemisen. Kun peli ilmestyi joulukuussa 1998, ensimmäiset 50 000 peliä vietiin hyllyistä välittömästi. Alkavan vuoden tammikuussa sitä oli myyty 175 000 kappaletta – nopeimmalla tahdilla Interplayn siihen mennessä julkaisemista peleistä. Vuoden 2001 toukokuuhun mennessä Baldur’s Gatea oli mennyt puolitoista miljoonaa kappaletta.
Pelin menestys vakiinnutti BioWaren suunnan ropenikkareina. Studio on vuosien saatossa tehnyt aika ajoin syrjähyppyjä roolipeleistä toimintapelien pariin. Tällä hetkellä studio tiettävästi työstää neljättä Dragon Age -peliä sekä uudistaa vuosi sitten ilmestynyttä Anthemia kovalla kädellä.
Lue lisää: