Tiesitkö? Bethesda-pomon työhakemus torjuttiin kahdesti

Tiesitkö, että nykyisestä asemastaan huolimatta Todd Howardilla oli vaikeuksia saada Bethesdalta töitä? Lue urapolusta täältä!

25.3.2022 18:53

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Wayne Gretzky Hockey oli ensimmäinen Bethesda-peli, jota Todd Howard pelasi. Nykyään Howard tunnetaan yhtenä jättimäisen studion johtohahmoista ja eräänä pelialan keskeisimmistä tekijöistä. Wayne Gretzky Hockeyta fanittanut Howard puolestaan oli collegeopiskelija, joka halusi kehittää pelejä, mutta ei ollut varma, miten urahaavetta lähestyisi.

Howard opiskeli taloutta, koska se oli tuntunut helpoimmalta reitiltä koulun läpi. Hän kehitti pelejä vapaa-ajallaan, joten kun Wayne Gretzky Hockeyn paketti sattui käteen viimeisenä kouluvuonna, reitti alkoi näyttää selvältä. Pelikotelon takakannessa oleva osoite paljasti, että studio ei ainoastaan ollut Howardin kotikaupungissa, se oli hänen kotinsa ja koulunsa välillä.
”Ajoin toimistolle, koputin oveen ja sanoin ’haluan tehdä pelejä, pidän siitä mitä teette ja te olette koulumatkani varrella, teidän pitäisi palkata minut’ – mikä on loistava syy ottaa kenet tahansa töihin”, Howard veisteli Game Informerin haastattelussa vuonna 2011.

Studio käännytti Howardin oveltaan ja patisti käymään koulun loppuun. Howard teki näin, valmistui vuonna 1993 ja palasi kyselemään töitä. Hän selitti, kuinka hyviä studion julkaisut olivat, kuinka paljon oli pitänyt näiden Terminator-peleistä, ja kuinka oli kuullut heidän työstävän parhaillaan roolipeliä – tiettävästi Elder Scrolls -sarjan ensimmäistä osaa – johon hän haluaisi ehdottomasti mukaan. Howardin innokkuudesta huolimatta Bethesda myi ei-oota: paikkoja ei ollut avoimina.

Howard päätyi saamaan työn pienestä pelistudiosta, jonka pelit eivät saaneet erityisen paljon näkyvyyttä. Studiolle työskennellessään hän kuitenkin pääsi kiertämään pelitapahtumia. Mikä puolestaan tarjosi mahdollisuuden päästä tekemään itseään tykö.
”Hakeuduin tapahtumissa sinnikkäästi Bethesdan pisteelle muistuttamaan heitä siitä, miten mahtava studio he mielestäni olivat, ja että heidän pitäisi palkata minut.”
Lopulta onni suosi, ja Bethesda pestasi kuin pestasikin Howardin. Hän aloitti Bethesdalla kutakuinkin vuosi valmistumisensa jälkeen.

Ensimmäinen peli, jonka tekemiseen Howard Bethesdalla osallistui, oli vuodenvaihteessa 1995 ilmestynyt The Terminator: Future Shock. Ensimmäinen Elder Scrolls -peli, jota Howard oli mukana tekemässä, oli Daggerfall. Talvella 1998 ilmestynyt The Elder Scrolls Adventures: Redguard puolestaan päästi Howardin kokeilemaan projektinvetäjän paikkaa ensimmäistä kertaa. Sittemmin hän on toiminut sekä Elder Scrolls -että Fallout-sarjojen johdossa, milloin projektinvetäjänä, milloin tuottajana.

Lue lisää:

Lisää luettavaa