Rockstar Gamesin palkintopöytiä tyhjennellyt Red Redemption II ja betaversiona julkaistu verkkopelitila Red Dead Online olivat pelimaailman viime syksyn kuumin puheenaihe. Molemmat tarjosivat värikkäitä ja väkivaltaisia hetkiä lännenelokuvien elävässä maailmassa, mutta verkossa seikkailevien pelaajien ulottuvilla tuntui olevan aluksi vain murto-osa siitä korkealaatuisesta tekemisestä, jota yksinpelissä nähtiin.
Pikku hiljaa päivittynyt ja sisältöään paisutellut Red Dead Online pudotti beta-lisänimensä toukokuun puolivälissä ja on nyt pelattavissa ”valmiina” pelinä, puoli vuotta julkaisunsa jälkeen. On siis syytä tarkastella pitkän kehitystien käynyttä verkkopeliä sen nykytilassa, kerrata tuoreimman suurpäivityksen mukanaan tuomia ominaisuuksia ja lätkäistä samalla kokonaisuudelle jonkinlainen loppulausunto.
Pokeri on vihdoin mukana
Oma moninpelihahmo luodaan seikkailemaan samalle New Austinin, West Elizabethin, New Hanoverin, Ambarinon ja Lemoynen käsittävälle jättikartalle kuin yksinpelin sankari Arthur Morgan. Oman melko vapaasti luotavan mies- tai naishahmon matkassa koetaan kuitenkin huomattavasti vauhdikkaampi alkunäytös kuin Arthurin kanssa.
Red Dead Online alkaa mistäpä muualtakaan kuin vankivankkurien kyydistä, minkä jälkeen pelaajan on mahdollista tutkia maailmaa omaan tahtiinsa. Jonkinlaista juonellista rakennetta toimintaan tuo yksinpelin elokuvallista kerrontaa ja pelaajien välistä yhteistyötä yhdistävä A Land of Opportunities -tehtäväketju, jonka kulkuun vaikuttavat oman hahmon moraaliset valinnat. Tällä hetkellä 14 tehtävän mittainen tarina seuraa rikkaan leskirouvan Jessica LeClerkin kostoretkeä miehensä murhanneita lainsuojattomia vastaan. Mukaan mahtuu erinomaisesti rakennetut hyökkäystehtävät Fort Mercer -linnoitukseen ja lännenelokuvien huipennuksista tuttu epätoivoinen puolustustaistelu Blackwaterin kaupungissa.
Moraalivalinnat ovat Red Dead Onlinessa edelleen varsin ohut ja yksioikoinen tapa osoittaa pelaajalle rosvoamisen ja viattomien tekoälyhahmojen tai muiden pelaajien kylmäverisen murhaamisen olevan kunniamittariin negatiivisesti vaikuttava asia. Vastaavasti pelimaailman hyvän väen auttaminen, hevosen taputtelu ja jostain ihmeen syystä myös metsästettävien eläimien nylkeminen palkitaan hyvillä moraalipisteillä. Käytännössä alhaisen rosvon ja uljaan pyssysankarin ero näkyy vain tarjolla olevien juonitehtävien muodossa.
Onneksi moraalimittaria voi kääntää suuntaan tai toiseen kallisarvoisia kultaharkkoja hyödyntämällä ja salaperäisen Old Man Jones -hahmon palveluja käyttämällä, joten tuhansien sivullisten murhaaminen ei ole välttämätöntä hämärämpien juonitehtävien avaamiseksi. Vastaavasti hyväksi tyypiksi pääsee muutaman tunnin metsästysurakan jälkeen.
Betajakson loppumista juhlistettiin laajentamalla keskeisintä A Land of Opportunities -juonta viidellä uudella tehtävällä.
Valuutan haaliminen on ollut yksi Red Dead Onlinen kipukohdista ja ihan ymmärrettävästä syystä. Uusien varusteiden avautuminen ja hankkiminen on hahmon tasojen nousun ohella vain rahasta kiinni. Perusmallisia dollareita jaetaan erittäin kitsaasti jokaisessa pelimuodossa, mutta yhden illan urakoilla voi ostaa melkeinpä aina uuden aseen tai asukokonaisuuden. Tätä valuuttaa kuluttamalla kaikki aseet ja suurin osa vaatteista sekä hevosista ovat ostettavista kaupoista, mutta vielä suurempaa porua ovat aiheuttaneet kultaharkot, joita on käytännössä mahdotonta haalia kasaan nopeasti vain pelaamalla. Mikromaksujen kautta nopeimmin karttuvan kultavarannon avulla voit hankkia myös harvinaiset hatut, takit ja asukokonaisuuksia.
Juonitehtävien läpäiseminen yhä uudelleen ei suinkaan ole ainoa tapa, joilla Red Dead Online viihdyttää pelaajaansa, vaan erilaisia lyhyempiä tehtäviä tarjoavat tekoälyhahmot eli ”muukalaiset” odottavat postinkantajaa, rosvojoukkion tuhoajaa tai arvotavaran kuljettajaa pitkin karttaa. Muilla pelaajilla on tällöin mahdollisuus estää tehtävän suorittaminen. Palkinnot läpäisystä ja häiriköinnistä ovat vaivaan nähden edelleen kehnoja.
Pelaajien välisiä kilpapelimuotoja on runsaasti. Erilliseen sessioon siirtyvät pelaajat kilpailevat erilaisissa ratsastuskilpailuissa ja tappomatsityylisissä kamppailuissa erilaisin rajoittein. Onpa mukana myös 32 hengen kompakti battle royale -pelimuoto nimeltään Gun Rush. Rauhallisempaa haastetta haluaville löytyy kilpamuotoja kalastamisen ja metsästyksen parissa. Päivittäin vaihtuvat haasteet tarjoavat palkintoja joka päivä preerialle suuntaaville pelaajille.
Erityismainintana on pakko antaa tunnustusta pelaajien välisiä mittelöitä ja yleisesti pelissä viihtymistä parantaneelle automaattitähtäyksen uudistukselle. Tuoreen muutoksen myötä automaattitähtäys hakee edelleen vihollispelaajan keskimassaa, mutta käytännössä kerrasta tappavien pääosumien hakeminen ei ole enää yhtä nopeaa ja yksinkertaista kuin ennen. Tällä on suuri merkitys uusien ja palaavien pelaajien viihtymiselle. Samaten Red Dead Online Betan varsin harvinaiset palvelinongelmat on saatu selätettyä, joten pelisessiot toimivat nykyään niin kuin kuuluukin.
Red Dead Onlinen pääjuoni on ajoittain klassisten lännenelokuvien kliseisimpien kohtausten toteuttamista tai sabotoimista.
Yhden viime vuosien parhaan yksinpelin kylkiäisenä saapunut Red Dead Online on hankala arvioitava. Tavallaan tämä muiden pelaajien kanssa koettava jatkumo tuli täysihintaisen mestariteoksen mukana ikään kuin kaupan päälle. Toisaalta pelin betajaksoon aktiivisesti osallistuneille ei kuitenkaan riitä toukokuisen suurpäivityksenkään jälkeen hurjasti uutta tekemistä.
Yhteistyönä suoritettavat juonitehtävät ovat kyllä laadukasta pelattavaa mutta kokonaisuutenakin parissa kolmessa illassa loppuun koluttuja. Uudet aseet ja asusteet, kuten Clint Eastwoodin päällä nähdyt ponchot, ja eritasoiset kilpapelitilat viihdyttävät vaihtelevasti omasta pelityylillisestä suuntautumisesta riippuen. Isommassa ryhmässä kavereiden kanssa pelailu on hauskaa oman aikansa, mutta suurelle joukolle ei edelleenkään ole käyttöä juonitehtävien ulkopuolella, eikä ryhmällä liikkumisesta ja puuhastelusta palkita oikeastaan mitenkään.
Alla oleva arvosana on muodostettu juuri nyt molemmin jaloin mukaan hyppääville pelaajille, joille West Elisabethin juonikiemurat ja New Austinin hiekkaiset tienoot ovat vielä tuoreita tuttavuuksia. Kieli vyön alla tusinoittain aarrekarttoja keränneet maantierosvojen massamurhaajat ja kymmeniä tunteja puumia jäljittäneet veteraanipelaajat tietävät, että lisää pelattavaa pitäisi saada ja nopeammalla tahdilla. Jokainen Rockstarin kultahanhen Grand Theft Auto Onlinen saama sisältöpäivitys tuntuu yhtä pahalta kuin astuisi virtuaalimokkasiineilla betan aikana vuodatettujen kyynelten ruostuttamaan naulaan.
Rockstarin taika pitää, ja vihdoin Red Dead Online on siinä kunnossa, jossa moni toivoi näkevän sen jo puoli vuotta sitten.
8/10
Cowboy homini lupus
Muut pelaajat olivat pitkään riesa, jonka vuoksi moni minunkin tuntemani satunnainen Red Dead Onlinea testannut luovutti heti alkuunsa. Muodostui klassinen tilanne, jossa toisen pelaajan näkevä pyssysankari tekee u-käännöksen ja säntää kivääri paukkuen saalistaan nylkevän rauhanomaisen metsämiehen kimppuun. Kunnon ehkäisykeinoa tai rangaistusta tällaiseen tilanteeseen ei vielä viime aikoihin asti ollut. Nyt aloittelevakin pyssysankari saa liikkua preerialla rauhassa, sillä peliin lisättiin betasta siirtymisen aikoihin ominaisuus, jonka turvin pelaaja voi merkitä itsensä Defensive-tilaan eli puolustusmoodiin muutoinkin kuin oman tukikohtansa turvassa. Defensive-tilassa olevat pelaajat ottavat vähennettyä vahinkoa muiden luodeista, ja heitä kiusaavat pelaajat keräävät runsaasti lisäpisteitä Hostility-mittariinsa. Tarpeeksi kauan riehuvat pelaajat näkyvät kartassa kaikille jo kaukaa, ja heidän tappamisestaan jaetaan houkuttelevasti mammonaa palkkionmetsästäjien uraa harkitseville.
Markus Heino
Juttu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesän tuplanumerossa 202, joka on nyt kaupoissa! Lehden sivuilta löydät muun muassa suurkatsauksen Rockstarin aivan yhtä ikonisen Grand Theft Auto -sarjan Amerikkaan turistin silmin sekä Crash Team Racing: Nitro Fueled- sekä Super Mario Maker 2 -arvostelut!