Fallout 76 – megaopas Fallout-moninpeliin lähteville (Osa 2/2)

Kaksiosainen megaopas Fallout 76:n maailmaan on tehty kaupallisessa yhteistyössä Bethesdan kanssa.

14.12.2023 14:00

Kaupallinen yhteistyö: Bethesda

Fallout 76 siirtyy joulukuussa isoon päivitykseensä numero 48. Peli on tullut kauas alkuvaiheiltaan ja on nyt paljon ystävällisempi aloittevalle pelaajalle. Seuraavilla tiedoilla alkuun pääsee vielä helpommin, sillä nämä ovat vinkkejä, joita ei välttämättä selitetä muuten kattavissa tutoriaaleissa.

Lue oppaan 1. osa täältä!

11. Kauniita unia

Yksi oman C.A.M.P.-leirin eduista on mahdollisuus varustaa hahmo monenlaisilla buffeilla, jotka aktivoituvat käyttämällä hetken ajan tiettyjä rakennetavia huonekaluja. Tärkein on Well Rested, joka antaa 5% lisää kokemusta kahden tunnin ajan. Sen saa helpoimmin lepäämällä sängyssä, mutta myöhemmin vaikkapa paljussa löhöäminen ajaa saman asian. Monet muut esineet antavat omia buffeja, joten esimerkiksi lähitaistelijan kannattaa nostella painoja ennen taistoon lähtöä STR-bonuksen takia. Musikaaliset instrumentit antavat Well Tuned -buffin, joka lisää Action Point -varastoa.

Pelaaja voi siis tehokkaasti muuttaa leirin pelkästä lepo- ja tunnelmointipaikasta buffikoneeksi, joka helpottaa elämää monin tavoin. Todennäköisesti leiriin on palattava korjailemaan ja tuomaan saalista joka tapauksessa ennen kuin bonukset katoavat mihinkään.

12. Ole aina ryhmässä

Helpoin tapa saada käytännössä ilmaisia bonuksia on varmistaa, että olet koko ajan ryhmässä, vaikka et ikinä näkisi ryhmäkavereistasi. Pelin Casual Public Team -ryhmät on tarkoitettu juuri tällaiseen toimintaan, ja ne antavat ilmaista kokemusbonusta jäsenilleen. Älä ujostele, vaan hyppää aina ensimmäiseen näkemääsi Casual-tiimiin tai perusta sellainen itse. Poikkeuksen voi tehdä ehkä silloin, jos haluaa satavarmasti tehdä rauhassa jotain kiinnostavaa tarinatehtävää, mutta kaverit tunkevat harvoin mukaasi väkisin. Monet avattavat Perkit antavat myös bonuksia ryhmässä pelaamisesta.

13. Osallistu aina tapahtumiin

Fallout 76:n lähin vastine pikalevelöinnille on Public Event -tapahtumiin ja jouluriehan kaltaisiin erikoisjuhliin osallistuminen. Kartalle ponnahtelee tasaisin väliajoin näitä yhteisöpuuhia. Niihin osallistumista ei kannata arkailla, vaikka hahmo olisi kuinka matalan tason nössö. Todennäköisesti päädyt tilanteeseen, jossa 200-tasoiset veteraanit jyräävät vihollislaumoja gatlingeillaan. Omalla tussarilla voi ampua vihollisiin vain yhden osuman, ja kokemuspisteet kolahtavat tilille, kun joku supersankari viimeistelee örkin.

Tapahtumista saa myös runsaasti loottia ja ammuksia sekä loppupalkinnon. Kukaan ei oikeasti pane pahakseen, vaikka mukana pyörii tason 3 nyyppä. Poikkeuksen muodostaa Daily Op, jossa matalan tason hahmo saa todennäköisesti niin pahasti turpiinsa, että korjauskulut vievät vararikkoon.

14. Pommisuoja pelastaa

Shelter on leirien erityisesine, jolla voi suurikin merkitys kaikkeen C.A.M.P.-puuhailuun. Se on erikseen päämaailmasta instansoitu alue, jolla on oma rakennusbudjettinsa. Kaikilla Sheltereillä on oma teemansa ja erityinen sisäänkäyntinsä. Se voi olla maanalainen bunkkeri tai pala autiomaata, jonne lennetään vertibirdiä muistuttavalla robotilla, mutta kyse on lopulta vain eristetystä rakennusalueesta. Shelterilla on oma erillinen “budjettinsa” eli sinne rakennetut esineet eivät vaikuta varsinaisen leirin maksimiesineiden määrään.

Suojien ilmainen rakentaminen avautuu vierailemalla Vault 51:ssa, jolloin käyttöön saa perus-Shelterin. Kalliimpia ja hienompia paikkoja myydään pelin kaupassa oikealla rahalla, mutta perusmallilla pääsee jo todella pitkälle. Samanlainen Shelter-sisäänkäynti johdattaa aina samalla tavalla sisustamaasi paikkaan, joten sitä voi käyttää helposti liikuteltavana tukikohtana, joka ei ole millään tavoin riippuvainen maastonmuodosta tai rakennusalueen vaarallisuudesta. Periaatteessa liikkuva “matkaleiri” voi olla pelkkä Shelterin oviaukko, jonka voi lätkäistä kartalle kolmessa sekunnissa.

15. Voimahaarniska vai ei?

Power Armorit ovat Falloutin ikoninen osa, ja niitä on saatavilla pelissä runsaasti. Tietyt pelityylit, kuten lähitaistelu tai gatlingia käyttävät Heavy Weapon -tyylit, suosivat selkeästi voimahaarniskoja, jotka myös suojaavat säteilyltä ja auttavat kantamaan enemmän tavaraa.

Ongelmana on, että ne myös kuluttavat jatkuvasti Fusion Core -akkuja, joita löytyy satunnaisesti vihollisilta. Jos Core laskee nollaan prosenttiin, se tuhoutuu, joten kannattaa vaihtaa akkua viimeistään 1% latingissa. Niiden lataamiseen on pari keinoa. Toinen on hankkia kovemmilla tasoilla eeppinen perkki Power Absorption, joka lataa Coreja hahmon ottaessa osumaa energia-aseista. Toinen on ostaa Pitt-paketti, jonka mukana saapuu Fusion Core Recharger -kone. Sen avulla Coreja on varastossa enemmän kuin niitä ehtii kuluttaa.

16. Imuroi kaikki ilmaissisältö kaupasta

Fallout 76:n Atom Storessa on tasaisin väliajoin tarjouksia ja halvennuksia, joista osa on varattu kuukausimaksuja maksaville Fallout 1st -käyttäjille. Yllättävän usein sinne ilmestyy kuitenkin laatutavaraa, joka on täysin ilmaista kaikille pelaajille. Ideana on tietysti saada pelaajat palaaman päivittäin kaupanselaamisen merkeissä, mutta on todettava, että moneen palvelupeliin verrattuna ilmaisosastolla on yllättävän hyvää ja monipuolista tavaraa.

17. Ole aina ystävällinen

Tällaisessa pelissä luulisi, että pelaajat taistelisivat verisesti keskenään vähistä resursseista. Niin luulivat varmaan kehittäjätkin, mutta käytännössä Fallout 76:sta on tullut äärimmäisen ystävällishenkinen moninpeli. PvP-taistelut ovat äärimmäisen harvinaisia, ja niihin hankkiutuvia katsotaan suorastaan kieroon. Useimmat pelaajat pelaavat täysin asetuksista löytyvässä Pacifist Modessa, joka estää PvP:n lisäksi oleellisemmin vahinkolaukaukset.

Useimmat pelaajat ovat äärimmäisen anteliaita uusia pelaajia kohtaan. Kun törmäät toiseen pelaajaan kartalla, kannattaakin olettaa, että on loputtomasti todennäköisempää saada lahjoja kuin joutua taisteluun. Kaiva esille kontrollerin tai näppäimistön painike eri emoteille ja vilkuttele ihmisille. Sillä tavalla voi helposti saada uuden väliaikaisen ystävän. Monet veteraanit rakentavat myös tukikohtia suosituille reiteille, joita pitkin aloittelijat poistuvat suureen maailman alun metsästä. Esimerkiksi radan varresta voi hyvin löytyä tukikohtia, joissa on ilmaisia aseita ja varusteita hyväntekeväisyyttä varten.

18. Kapitalismi kukoistaa

Pelin perusvaluutta on tietysti bottle caps eli pullonkorkit. Vaikka osa sisällöstä, kuten hienoimmista camp-rakennuksista, on rajattu Atom Shopin ja oikean valuutan taakse, pelissä on valtavat määrät puhtaasti pelaamalla ansaittavaa tavaraa. Sitä kannatta alkaa kerätä hyvin varhain myymällä rahanarvoista tavaraa kauppiasroboteille, joita on tyypillisesti kaikilla juna-asemilla. Rahaa voi tällä tavoin ansaita enintään 1400 cappia päivässä. Se on aika paljon, sillä tyypillisesti pikamatka maksaa kolme tai neljä kymppiä.

Tärkeimmät ostettavat esinetyypit ovat Planit ja Recipet, jotka avaavat askarreltavaa ja kokattavaa. Joitakin varusteita myydään ainostaan tietyissä NPC-kaupoissa, kuten Whitespringsin golf-klubilla. Useimpia esineitä ei kuitenkaan juuri kannata ostaa miltään perus-NPC:ltä, koska ne perivät kaikesta törkeää ylihintaa. Ammukset, aseet, reseptit, kaavat, lääkkeet ja haarniskat saa tyypillisesti paljon halvemmalla toisten pelaajien leirikaupoista.

Koska toisten leireihin pikamatkustaminen maksaa hieman cappeja, leirejä voi arvoida ennakkoon säästäen näin lisää rahaa. Vakavimmat kauppiaat varmistavat, että heillä on myynnissä esineitä vähintään kuudesta tai useammasta eri kategoriasta, sillä sellaisen näkeminen houkuttaa pelaajia juuri kyseiseen leiriin. Jos myynnissä näkyy vain parin kategorian esineitä, kyseessä on ehkä aloittelija tai ylihintaa perivä trolli, joten se ovi olla hukkareissu. Myytävänä olevan kaman tiivistelmän näkee yksinkertaisesti siirtämällä osoittimen kartalla hetkeksi leirin päälle

Alussa hyvä tapa ansaita rahaa on myydä omassa leirissä ammuksia aseisiin, joita ei itse käytä. Lyijylle on aina ottajia autiomaassa, ja niiden hintoja ei juuri tarvitse arpoa.

19. Älä hukkaa Legendaryja

Pelin varusteet on jaettu kahteen luokkaan. On normikamoja, jotka voivat olla hyviä tai huonoja, mutta sitten on Legendaryja, joilla on yksi tai useampia merkittäviä bonuksia. Legendary-tason varusteet on aina merkitty tähdillä. Yhden tähden legendarylla on yksi erikoisominaisuus ja niin edelleen. Niitä voi noukkia public eventeistä, tähdillä merkityiltä vihollisilta sekä tehtävien loppupalkintoina.

Alkuvaiheissa kannattaa ajatella legendaryja asiana, jolla on isompi merkitys myöhemmin. Sinulla ei ole välttämättä oikeita perkkejä käyttää tehokkaasti hyvää asetta, vaikka sellainen löytyisi. Ylimääräisistä legendaryista kannattaa kuitenkin hankkiutua eroon tasan yhdellä tavalla: Jokaisella juna-asemalla, kuten alun lähellä sijaitsevissa Morgantownissa ja Suttonissa, on kone nimeltä Legendary Exchange. Se antaa turhien legendaryjen vastineeksi valuuttaa nimeltä Legendary Scrip.

Myöhemmin sillä voi ostaa uusia ja omaa pelityyliäsi varten räätälöityjä legendary-varusteita erikoiskauppiaalta. Sama tyyppi myös myy moduuleja, joilla voi rakentaa omia legendaryja. Niinpä kaikki scripatut esineet ovat kirjaimellisesti rahaa pankkiin tulevaisuutta varten.

20. Superimpi mutantti

Fallout 76:ssa on perinteisiä supermutantteja, mutta yksi peli kätketyimpiä kikkoja on se, että elämästä saa paljon helpompaa tekemällä omasta hahmosta mutantin. Säteily aiheuttaa mutaatioita hahmoissa satunnaisesti ja ne antavat sekä bonuksen että ison haitan, joten ihmiset haluavat niistä eroon pikapikaa. Mutatoitumiseen on kuitenkin myös hallittu keino, jota voi pitää hyvänä keskipitkän tähtäimen tavoitteena.

Kunno mutantti tarvitsee seuraavat Perkit: Class Freak 3, Starched Genes 2 ja Strange in Numbers, joten hahmon täytyy omistaa tälle 1 piste Charismaa ja 5 pistettä Luckia. Sen jälkeen mutaatioiden negavaikutukset on minimoitu ja bonukset maksimoitu, eivätkä ne katoa Radawayta pistämällä kuten normaalisti.

Säteilyn avulla on mahdollista yrittää hankkia oikeita mutaatioita satunnaisesti, mutta se on tuskaista rulettia. Pelissä on myös Enclave-teemainen tehtävä, jonka ansiosta yksittäisiä mutaatiota voi saada erityisistä seerumeista. Kokeneet pelaajat myyvät seerumeita joskus pilkkahintaan, joten kannattaa vain rompata leirejä läpi esimerkiksi superhypyn antavan Marsupial-seerumin toivossa.

Kun olet tässä vaiheessa peliä, sinua ei voi enää pitää minkäänlaisena aloittelijana, joten päätämme oppaan tähän.

P.S. Entä ne ydinpommit?

Uudelle pelaajalle pelottavin ja kummallisin hetki on ensimmäinen ilmoitus ydiniskusta. Death from Above -laskuri tikittää pari minuuttia, ja kartalle ilmestyy punainen pyöreä alue, jonka sisällä kaikki räjähtää pian tuusan nuuskaksi. Sen jälkeen alueelle jää tappava säteilyvyöhyke, jossa voi elää vain suojapuku päällä.

Ydiniskut ovat pelaajien käynnistämiä tapahtumia, jotka oli ilmeisesti tarkoitettu esimerkiksi tukikohtien paukutteluun. Käytännössä näin ei käy juuri koskaan. Ohjuksen laukaisu vaatii ison työn, ja niitä käytetään enemmänkin muiden pelaajien iloksi. Ensinnäkin ne ovat todella näyttäviä tapahtumia, eikä niitä voi lähettää alueille, joilla aloittelijat tyypillisesti ovat.

Sen sijaan pommeja käytetään laukaisemaan tiettyjä erityistehtäviä, kuten supermutanttipomon metsästys hylätyssä kaivoksessa tai Scorchbeast-kuningattaren lahtaus kartan kaakkoisnurkassa. Jos satut talsimaan alueella, johon pommia on tulossa, kannattaa siis rynnätä tuhoalueen ulkolaidalle ja ihailla ilotulitusta.

Lue oppaan 1. osa täältä!

Lisää luettavaa