Ennakossa uusi Saints Row – tällainen on pelleauton uudelleenkäynnistys

Alunperin Grand Theft Auto -klooniksikin haukutun pelisarjan viides osa on aloitus melkein puhtaalta pöydältä

18.5.2022 15:58

Saints Row

Kehittäjä: Volition Julkaisija: Deep Silver
Alustat: PS5, PS4, XSX/X, XOne, Win Julkaisu: 28.8.

Jo viidenteen varsinaiseen osaansa edennyt Saints Row -peliuniversumi on kokenut monenlaista mullistusta historiansa aikana. Katujengien välisiin kommelluksiin keskittyneet sarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat muisto vain. Saints Row: The Third ohjasi tutun rikollisjoukon touhut ylilyödyn väkivallan ja vääräleukaisen huumorin kautta uuteen suuntaan, johon nelososan supervoimat ja avaruusoliot sopivat paremmin kuin hyvin. Volitionin kehittämän sarjan uusin osa on jälleen suunnanmuutos, muttei niin radikaali kuin voisi olettaa. Sain mahdollisuuden tutustua sarjan seuraavaan ilmentymään verkon yli reilun tunnin videoesittelyn muodossa.

Yksinkertaisesti Saints Row -nimellä kulkevassa jatko-osassa Saintsit vaikuttivat tällä kertaa helteisellä Santo Ileson alueella, joka on tervetullut uudistus aiempiin Stillwaterin ja Steelportin kaupunkien urbaaneihin maisemiin. Ilme oli kertaheitolla realistisempi, jopa turhan likellä Rockstar Gamesin Grand Theft Auto V:n aavikkoalueita. Toiminta on sen sijaan huomattavasti kepeähenkisempää kuin Trevorin, Michaelin ja Franklinin rikollisuran aikana.

Ennakossa uusi Saints Row – pelleauton uudelleenkäynnistys

Uutuusosassa ollaan taas kerran ponnistamassa pienestä muutaman hengen rikollisryhmästä koko kaupungin suurimmaksi rötösimperiumiksi. Tämän tavoitteen eteen päähenkilö ”The Boss” joutuu värväämään uusia tovereita sekä Los Panteros -jengin että Idols-rikollisliigan riveistä. Myös entinen työnantaja, Marshall Defence Industries, joutuu tulilinjalle. Reviirisotaa käydään sarjana päättömiä fysiikan ja hyvän maun lakeja rikkovia tehtäviä, sivutehtäviä. Siinä sivussa Santo Ilesoon perustetaan useita erilaisia rikollisimperiumiin sopivia liikeideoita, kuten ylijäämäkalustoa varastoivaa asekauppaa, yksityistä sairaalaa ja vaarallisiin jätteisiin erikoistuvaa puhdistuspalvelua. Ilmeisesti juurikin näiden teemojen ympärille sidottuja tehtäväsarjoja löytyy kymmenen, eli yksi kutakin jokaista rakennettavaa yritystä kohden.

Räiskimiseen ja yltiöpäiseen tuhoamiseen nojaava toiminta on nähdyn perusteella hyvin vauhdikasta. Vaikka perustoimintaan kuuluva ammuskelu vaikuttaa varsin yksioikoiselta  pönötykseltä aseet laulaen, voin hyvin kuvitella erilaisten erikoiskykyjen ja kulkuneuvojen tekevän toiminnasta monipuolisempaa pelin edetessä. The Boss pystyy tietenkin lahtaamaan vihollisia klassisilla käsiaseilla, kuten pistooleilla, haulikoilla, konetuliaseilla ja kiikarikivääreillä, mutta mielenkiintoisimmat aseet ovat yhä sarjan hengen mukaisesti varsin mielikuvituksekkaita. Mieleen jäivät erityisesti viholliset ilmojen teille singauttava amerikkalainen jalkapallo, valtaisa raidetykki ja lähitaisteluliike, joka lennättää käsikranaatilla kyllästetyn vastustajan muiden ilkimysten sekaan.

Ennakossa uusi Saints Row – pelleauton uudelleenkäynnistys

Omaa hahmoaan, jengin tukikohtaa ja eri aseita päästään säätämään vapaasti, kunhan valuuttaa riittää ja uudet viritykset on avattu etenemällä tehtävissä tarpeeksi pitkälle. Osa erikoisliikkeistä ovat erilaisten haasteiden takana, joten mikäli haluaa haulikkoonsa tuliammukset tai beat ’em upeista tuttuja erikoisiskuja baaritappeluihinsa, pitänee varautua sytyttämään vihollisia tuleen tai listimään tiettyjä vastustajia hengiltä lyömäaseella riittävän monta kertaa.

Mukavana lisänä koko peli on alusta loppuun pelattavissa yhteistyössä kaverin kanssa. Oman The Bossinsa voi ottaa mukaan isäntänä toimivan pelikaverin istuntoon, jossa kerätyt resurssit, kokemukset ja muut parannukset säilyvät mukana myös omassa pelissä. Mikäli peliin liittyessäsi läpäiset itsellesi täyden uuden tehtävän, sen voi halutessaan ohittaa kokonaan oman pelitallennuksen läpipeluukerralla.

Saintsien rikollisimperiumi rakennetaan uudelleen, ja erittäin väkivaltaisesti, kun Saints Row julkaistaan Windows PC:lle, PS4:lle, PS5:lle, Xbox Onelle, Xbox Series -konsoleille ensi elokuun 23. päivä.

Lisää luettavaa