Suomen Rauhanpuolustajat ryhtyy kampanjoimaan videopelien väkivaltaa vastaan. Järjestön mielestä suomalaiset pelitalot saisivat näyttää esimerkkiä ja luopua turhasta väkivallasta.

Eilen käynnistynyt kampanja vetoaa vanhempiin, jotka eivät ole tarpeeksi kiinnostuneita lastensa harrastuksista. Rauhanpuolustajien projektisihteeri Maria Hukkamäki pitää pelejä upeana visuaalisuuden muotona, mutta hänen mielestään vanhempien pelilukutaito ei ole pysynyt alan kehityksen mukana.

Moni aikuinen luulee pelien olevan tarkoitettu vain lapsille, Hukkamäki sanoo. Samat ihmiset, jotka kieltävät lapsiltansa väkivaltaiset televisio-ohjelmat, antavat heidän pelata väkivaltaisia videopelejä.

Kampanjoijien mukaan moni suomalainenkin menestyspeli, kuten Max Payne, perustuu väkivaltatarinalle. Suomalainen peliteollisuus on jo niin korkeatasoista ja menestynyttä, että sen pitäisi rohkaistua katkaisemaan väkivallan kierre.

Hukkamäen mielestä jatko-osien ei tarvitsisi aina olla entistäkin julmempia, vaan tarinaa voi kuljettaa muutenkin kuin tappamisen avulla, mikä tuntuu huomattavasti kunnianhimoisemmalta ratkaisulta.

Rauhanpuolustajat kertovat yrittäneensä saada peliteollisuutta mukaan sisältökeskusteluun. Kotimaisista peliteollisuuden edustajista esimerkiksi Remedy kieltäytyi eikä halunnut olla missään tekemisissä kampanjan kanssa.

”Emme aja pelien kieltämistä, vaan sitä että niitä pelaisivat vain oikean ikäiset ihmiset. Tämän luulisi olevan firmoillekin tärkeää”, Hukkamäki linjaa ja päättää kysymykseen: ”Kuka sanoo, etteikö Max Payne menestyisi ilman asettakin?”

Lisää luettavaa