Lukijat ovat puhuneet: Lautapelaaminen ei suinkaan ole unohtunut aivan kokonaan

Pelaaja.fin viime viikon lautapeliaiheisen kyselyn tulokset ovat selvillä.

8.3.2021 13:04

Pelaajan viime viikon kysymyksessä kartoitettiin lautapelien suosiota. Seitemän päivän aikan kertyneet tulokset kertovat, ettei perinteinen viihteenmuoto ole suinkaan kadonnut tyystin ihmisten elämästä tänä elektronisen viihteen aikakautena.

Tulosten mukaan lukijakunnasta ainoastaan 17 prosenttia ei koske lautapeleihin lainkaan, minkä myötä reilu enemmistö pelaa lautapelejä ainakin joissain määrin. Kiinnostuksen taso luonnollisesti vaihtelee laidasta laitaan, sillä aktiivipelaajia riittää 18 prosentin ja satunnaisemmin pelaavia 27 prosentin verran. Selkeälle enemmistölle lautapelit ovat kuitenkin harvinaisempaa hupia, sillä 38 prosenttia vastaajista ilmoitti tarttuvansa niihin  harvoin.

Kyselyyn osallistui yhteensä 684 vastaajaa. Avointen kommenttien puolella yleinen teema tuntuikin olevan niin ajan kuin peliseuran puute, mikä on vähentänyt pelaamisen määrää vuosien saatossa.

– Opiskeluaikaan pelasin hyvin aktiivisesti, kun oli helppo kasata peliporukka. Haluaisin nykyäänkin pelata enemmän, mutta tällä hetkellä elämäntilanteesta johtuen aktiivisesti lähinnä lapsille suunnattuja pelejä, Laura sfa myönsi.

– Jo koronaa ennen oli live-näkemiset vähentyneet vuosien varrella niin vähiin että harvemmin mitään ihmeempiä lautapeleilyjä ehtii/pystyy harrastamaan. Lapsen kanssa kuitenkin pelaillaan hänelle sopivia lautapelejä, joten toisinaan, olkoon vastaukseni. Ajan myötä päästään varmaan sitten ottamaan perheen kesken esim. Carcassonne-sessioita. Mitään ihmeellisiä tai erikoisempia lautapelejä ei löydy mutta toisaalta meiltä ei silti löydy perus-Kimbleä tai Trivial Pursuitia. Afrikan Tähti kyllä on, niin saa jälkikasvu opetella kolonialismia ja voi isona ryöstellä köyhempien maiden timangit, kertoi zappah.

– Enemmänkin pelaisi, mutta parhaat pelisessiot tuppaa vaatimaan enemmän pelaajia kuin kaksi. Kilpailuhenkisen pelaajaporukan vuoksi yhteistyöpelit ovat suuressa suosiossa. Näissäkin toki saa aikaiseksi mielenkiintosia vääntöjä, kun pohditaan kenen visiota toteutetaan. Suosikkeina viimeaikoina Arkham horror ja Pandemic legacy S1. Kevyempään pelinälkään monesti Carcassonnea ja sitä sitten muokkaillaan vaihtelemalla käytettäviä lisäosia. Perinteiset ”heitä noppaa ja etene” -pelit ei oikein enää putoa, tuumi Mjuh.

– Muutama vuosi sitten vastaus olisi ollut aktiivisesti, nyt vain toisinaan. Silloin aktiivisina aikoina aikalailla itse vedin porukkaa, mutta sittemmin se kunnolla omistautunut ja pelitaitoinen porukka on hajaantunut muualle ja pahoin pelkään, että vaativammat pelit, kuten Descent ja Civilization jäävät nyt pölyttymään pelihyllyyn ehkä lopullisesti. Pitäisi ehkä harkita niistä luopumista jossain kohtaa. Kyllä edelleen johonkin Terraforming Marsin tasoiseen peliin saa porukan kasaan suhteellisen helposti, mutta kun pelaajakunta on kokemattomampaa, niin äkkiä alkaa oma motivaatio hiipumaan, jos jonkun puolituntiseksi tarkoitetun yksinkertaisen korttipelin pelaaminen viekin tunnin kaikkine säätöineen, selittämisineen ja väittelyineen, Haerski harmitteli.

– Meillä on hyllyissä yli 200 lauta- ja korttipeliä eli olemme lautapelihulluja. Nyt koronan etätyölisinä on ollut aikaa pelata ja paljon, vaikka onkin ikävä pelikavereita. Olemme pelanneet parin päivän pituisia tarinavetoisia pelejä muutamien minuuttien pituisiin korttipeleihin, kaikkea tältä väliltä. Relaa ja mukavaa todellisuuspakoa, Tilu kirjoitti.

Pelaatko lautapelejä?

Aktiivisesti 18 %
 
Toisinaan 27 %
 
Harvoin 38 %
 
En koskaan 17 %
 
Ääniä yhteensä: 684

 

Lisää luettavaa