WWE Smackdown Vs RAW 2007

Kokonaisuutena painisysteemin uudistukset eivät muuta peliä radikaalisti, mutta antavat paremman tunteen siitä, että pelaaja todellakin hallitsee kehää painijallaan.

14.9.2011 21:37

Amerikkalainen showpaini on huikean suosittua myös täällä Pohjolassa, ja siksipä aiheesta tehdyt pelit myyvät hyvin. Faneille joka vuosi ilmestyvän WWE Smackdown -sarjan uusi osa on aina odottamisen arvoinen. Etenkin viime vuosina sarja on onnistunut joka vuosi pistämään edellistä paremmaksi, eikä tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Samalla sarjan ikä alkaa kuitenkin jo näkyä.

Tänä vuonna uudistukset eivät koske pelkästään grafiikkaa tai painijoiden lukumäärää. Aikaisemmin sarjan pelit ovat olleet PlayStation 2 -pelaajien etuoikeus, mutta tällä kertaa uusi peli julkaistaan myös Xbox 360:lle.

Ota liikkeet haltuun

Suurempi uudistus koskee kuitenkin painisysteemiä, tai oikeastaan sen ohjaustapaa. Nyt painiotteet on siirretty napeista peliohjaimen oikeaan analogitikkuun. Analogitikulla otteet irtoavat luonnollisemman oloisesti, mutta systeemin uudistus vaatii veteraaneilta pientä harjoittelua.

Lisäksi pelaajilla on nyt mahdollisuus ottaa voimakkaat painiotteet suoraan omaan hallintaan. Oikealla ohjaintikulla voi näin vaikuttaa siihen, minkälaisia liikkeitä otteesta lähtee tekemään ja osittain myös mitä niissä tekee. Liikuttamalla vastustajan lähelle kehän laitaa tai vaikkapa portaita voi suoralla ohjauksella kurittaa vastustajaa myös ympäristön avulla.

Myös vastaliikesysteemi on hiotumpi ja luontevamman tuntuinen, eivätkä vastaliikkeet riko painin tempoa niin kuin ennen. Nopeilla vastaliikkeillä tilanteen hallinta vaihtuu koko ajan, mutta pysyy samalla liikkeessä.

Kokonaisuutena painisysteemin uudistukset eivät muuta peliä radikaalisti, mutta antavat paremman tunteen siitä, että pelaaja todellakin hallitsee kehää painijallaan.

Muutakin pientä uudistumista on tapahtunut. Ottelut voi nyt esimerkiksi siirtää kehästä jopa katsomoon, jonka keskellä vastustajaansa voi rangaista vaikkapa katsojalta nappaamallaan kyltillä tai selostajapöydästä revityllä johdolla.

Täydellinen fanituote

Smackdown-pelit ovat aina olleet täydellinen fanituote. Ne välittävät painishow’n tunnelman pelaajalle valikoiden ulkoasua ja taustamusiikkia myöten. Parhaiten suuri sirkus herää kuitenkin eloon kausipelitilassa, jossa itse tehdyllä tai valmiilla painijalla taistellaan tie läpi joko Smackdownin tai RAW’n esityskauden. Kausipelitilassa on yhteensä 40 erilaista juonikuvioita alkuineen ja loppuineen, osassa vieläpä vaihtoehtoisia loppuja pelaajan tekemisten ja valintojen mukaan.

Juonikuviot ovat takuuvarmaa viihdettä painishow’n faneille, vaikka osassa venytetään niiden ennestäänkin kyseenalaista uskottavuutta reilusti mielikuvituksen puolelle. Vai mitä sanotte siitä, että Edge muuttaa taikasauvalla hänen kanssaan riitaantuneen pelaajan painijan hemaisevaksi naiseksi?

Kausipelitilan ääninäyttely on pääsääntöisesti erinomaista. Painitähdet ja muut show’n päähenkilöt herättävät äänillään peliversionsa loistavasti eloon. Joidenkin hahmojen dialogi saattaa tosin kuulostaa pelissä vähän kankealta, mutta niin se heidän kohdallaan kuulostaa oikeastikin.

Edellisessä osassa ensiesiintymisensä suorittanut toimitusjohtajapelitila on myös kehittynyt. Siinä pelaaja ottaa toisen painishow’n haltuunsa ja pyrkii tekemään siitä menestyvän. Tänä vuonna menestykseen voi vaikuttaa esimerkiksi palkkaamalla parempia juonikuvioiden käsikirjoittajia tai lähettämällä painitähtiä Euroopan-kiertueille mainetta kasvattamaan. Toimitusjohtajapelitila tuntuu nyt entistä enemmän oikealta manageripeliltä, mutta samasta syystä se on myös hieman tylsä. Painimaan tänne on tultu eikä taulukoita lukemaan!

Yksinpelin lisäksi painia voi edelleen harrastaa verkossa, ja mukaan on tällä kertaa saatu myös tuki kuulokemikrofonille. Monenlaiset tilastot ja mahdollisuus voittaa muiden pelaajien tekemiä mestaruusvöitä maustavat verkkopeliä mukavasti.

Tilaa uudistuksille
Uudistuksista huolimatta sarjan vanhat ongelmat ovat edelleen läsnä. Vastustajien tekoäly on passiivinen ja perustuu jatkuviin vastaliikkeisiin. Hahmoanimaatio alkaa jäädä ajastaan jälkeen, sillä se on hitaan ja tönkön näköistä. Muutoin painijat kyllä näyttävät hämmästyttävän paljon esikuviltaan, etenkin Xbox 360:lla. Myös jatkuvat latausruudut venyttävät pinnaa, eikä Xbox 360 -versio ole poikkeus. Peli latailee niin usein, että se oikeasti rasittaa pelaamista.

Suurin puute on kuitenkin painijalista, joka ei ole lähelläkään ajankohtaista. Urheilupelisarjoihin itseään vertaavassa, joka vuonna ilmestyvässä pelissä tämä on todella suuri moka, sillä fanit haluavat tietenkin pelata mahdollisimman ajankohtaisella miehityksellä. Tämän vuoden versio ei esimerkiksi ota huomioon ECW-brändin irtautumista omaksi show’ksi, ja mukana on jo aikaa sitten pois jääneitä painijoita, kuten esimerkiksi kilpailevaan NWA-TNA-organisaatioon loikannut supertähti Kurt Angle. Asiaan ei myöskään saada korjausta verkkolatausten muodossa, sillä peli ei sellaisia tue.

Näistä sarjaa jo useamman vuoden häirinneistä puutteista huolimatta kyseessä on jälleen kerran markkinoiden paras painipeli. Smackdown Vs RAW 2007:n sisällön ja mahdollisuuksien määrä pitää pelaajat taatusti tyytyväisinä ensi vuoden versioon saakka ja kauemminkin. On kuitenkin selvää, että jos sarja haluaa säilyttää elinvoimaisuutensa, ensi vuonna on nähtävä jo selkeästi uuden sukupolven painipeli. Smackdown Vs RAW 2007 on kuitenkin erinomainen päätös vanhan sukupolven painipeleille.

7/10
Lisää luettavaa