Pitkän linjan pelifirma Hudson Soft on lähtenyt Wiin kelkkaan kunnioitettavalla tarmolla, sillä firman pelejä on julkaistu rutkasti ja lisää on vielä tulossa. Määrä ei välttämättä korvaa laatua, ja tästä surullisena esimerkkinä on Nintendon Pilotwingsejä kopioiva lentelypeli Wing Island.

Pelissä pääosassa ovat lentokoneet sekä ihmisen ja linnun risteyksiltä näyttävät olennot. Wing Islandin lapsellinen ja innoton tarina kertoo Sparrow Wing Junior -nimisestä lintuotuksesta, joka perii isoisänsä kuljetusyrityksen. Junior itse on ärsyttävä kakara, eivätkä muut sivuhenkilöt juuri meininkiä pelasta. Näistä lähtökohdista alkaa useita eri tehtävätyyppejä käsittävä tarina, jonka aikana Junior ystävineen hoitelee kaikenlaisia hanttihommia peltojen lannoittamisesta metsäpalojen sammuttamiseen ja karanneiden lehmien pyydystämiseen.

Jos äskeinen kuvaus ei kiinnostanut luettuna, vielä vähemmän kiinnostavaa toiminta on itse pelissä. Pilotwingseissä lisää syvyyttä saatiin lukuisilla erilaisilla kulkuneuvoilla, mutta Wing Islandin tympeät kaksitasokoneet ja nopeasti itseään toistavat tehtävätyypit olisivat jo itsessään peli-innon tappava yhdistelmä. Itku ei kuitenkaan lopu tähän: kaikki pelin tehtävät ovat aikarajoitettuja, osa vieläpä aivan naurettavan tiukasti. Kun tähän yhdistää pelin lapsellisen tarinan ja yleisilmeen, joutuu hetken miettimään että kenelle ihmeelle peli on oikein suunniteltu? Aikuisille se on liian lapsellinen, lapsille liian vaikea.

Paluu menneisyyteen

Uuden konsolisukupolven peliltä voisi olettaa jonkin sortin innovatiivisuutta, mutta sitä on turha odottaa. Wing Islandin langaton ohjaus toimii kyllä teoriassa ihan hyvin, mutta tuntuu että kontrollit olisi hädässä ja äkkiseltään käännetty uudelle ohjaimelle. Myöskään teknisellä osastolla on turha odottaa ainakaan positiivisia yllätyksiä: Wing Island ei graafiselta ulkoasultaan ole edes normaalia GameCube-tasoa, vaan lähempänä Nintendo 64:ää.

Positiivisia puolia Wing Islandista on vaikea löytää. Orkesterihenkinen musiikki on ihan mukiinmenevää, ja kaksinpelattava moninpeli toimisi teoriassa, jos pelimuodot olisivat edes etäisesti mielenkiintoisia. Suurinta moninpelihupia onkin se, että taustalla naurava sohvapiru voi ohjata pelaamaan pakotetun kriitikon koneen päin vuorta sabotoimalla kamerakontrolleja Nunchuk-ohjaimella.

Lyhyesti, ytimekkäästi ja klassisesti sanottuna Wing Island on täyttä roskaa vailla minkäänlaista kaupallista potentiaalia. Se on tylsä, ruma, itseään toistava ja vailla selkeää kohderyhmää. Lisäksi lintujen ärsyttävä piipitys hajottaa tärykalvot nanosekunnissa. Edes Wiin toimintapelien pieni määrä ei riitä minkäänlaiseksi perusteeksi suositella Wing Islandia. Heatseeker hoitaa saman paljon paremmin ja aikuisemmin. Välttäkää tätä kuin lintuinfluenssaa.

Hudsonin Wii-rynnäkkö

Hudson Soft on viime vuosina julkaissut pelejä länsimaissa varsin hissukseen, mutta Japanissa tahti on toinen. Julkaistaviin tai jo julkaistuihin peleihin lukeutuvat Bomberman Land, Tsuri Master (jonkinlainen kalastuspeli), Sudoku, Jigsaw Puzzle ja Crossword. Vielä ei tiedetä, kuinka moni Hudsonin Wii-rynnäkön peleistä loppujen lopuksi päätyy Eurooppaan – tosin mikäli laatu jatkuu Wing Islandin tasoisena, niin eipä kyllä kiinnostakaan.

2/10
Lisää luettavaa