We Are Football -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinä-elokuun tuplanumerossa 224. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Manageripelien José Mourinho

Futismanageripelien maailmassa kaivattaisiin kipeästi vaihtoehtoja ja kilpailua. Football Manager on vuosien ajan polkenut paikallaan pienten vuosipäivitysten muodossa, koska tietenkin pelaajat ostavat sen ainoan tarjolla olevan pelin. We Are Football olisi voinut olla tämä vaihtoehto, sillä sen tekijöissä on pitkän linjan manageripeliväkeä ja käytössä THQ Nordicin resurssit. Valitettavasti se on kuitenkin aivan luokatoman huono.

Ongelmat alkavat siitä, etteivät sen tekijät tunnu tietävän, mitä moderni manageri eli suomalaisittain päävalmentaja tekee. Oikeat päävalmentajat seuraavat harjoituksia, suunnittelevat taktisia kuvioita, selittävät filosofioitaan pelaajille ja käyvät näiden kanssa keskusteluja.

We Are Footballissa tätä puolta ei ole juuri lainkaan, mutta sen edestä kylläkin kaikkea muuta, kuten kentän mainospaikkojen myyntiä, kausikorttien hinnoittelua ja vaikkapa harjoitusleirin hotellidiilin neuvottelua. Pelaajan viikoittainen kalenteri täyttyy oudolla puuhastelulla, joten myös valtaosa peliajasta menee esimerkiksi neuvotellessa ensi kauden paitasponsoreiden kanssa.

We Are Football -arvostelu

Tämä olisi ihan okei, jos tällainen nysvääminen olisi vapaaehtoista sivupuuhaa, jonka tukena olisi täysipainoinen ja toimiva futismanageripeli. Nyt näin ei ole, sillä kumpikin puolisko on toteutettu aivan naurettavan löperösti.

Kun Pep Guardiola on soitellut toimistossaan paikallisia lasiliikkeitä läpi koko aamun, hän saa neljä sponsoritarjousta. Yksi pulju tarjoaa 700 000 euroa per kausi kymmenen kauden ajan. Entä ne muut? Seuraavia tarjouksia ei pääse edes katsomaan, ennen kuin on joko hyväksynyt tai hylännyt sillä hetkellä katselussa olevan vaihtoehdon.

Itse futismanagerointi on myös todella rajoittunutta ja turhauttavaa puuhaa, jossa esimerkiksi vastustajan käyttämää muodostelmaa tai muita taktisia kuvioita ei näe matsin alettua lainkaan. Pelien kulun seuraaminen on muutenkin todella rajoittunutta, koska ainoa pelaajalle annettava info on maalipaikkojen visualisointia. Mitä kentällä muuten tapahtuu, miksi oman joukkueen peli ei toimi ja mitä asialle voisi tehdä? Peli ei kerro.

We Are Football -arvostelu

Nämä ongelmat eivät suinkaan ole läheskään ainoita, mutta ne kuvaavat hyvin perusongelmaa. Vaikka erilaisia valikoita ja infonäkymiä on tarjolla aivan liiaksikin, tarvittavaa tietoa ei juuri koskaan ole saatavilla, eikä myöskään modernilta manageripeliltä odotettavia toimintoja ja ominaisuuksia.

Puutteiden taustalla saattaa piillä se, että kehitystiimi on yrittänyt tunkea mukaan liikaa asioita, eikä niistä juuri mitään ole ehditty tehdä kunnolla. On esimerkiksi ihan hauskaa, että pelaaja voi riskillä kastella kotikentän nurmikkoa liikaa, jolloin syöttely muuttuu hankalammaksi. Paremmassa pelissä tällaiset pienet yksityiskohdat voisivat olla mainiota pientä lisämaustetta, joka saa pelin tuntumaan realistisemmalta ja syvällisemmältä. Nyt ne eivät kuitenkaan riitä. Kun peruspeli ei toimi lainkaan, mitkään lisämausteet eivät pysty korjaamaan ongelmaa

3/10
JulkaisijaTHQ Nordic
PeligenretSimulaatio
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa