Moninpeli-Tetris ihastuttaa ja turhauttaa

Vallan loistavalla nimellä siunatun Weird Beard -studion Tetris-henkinen pulmapeli Tricky Towers on raivostuttava tapaus. Siitä hehkuu valtava määrä lupausta, mutta lopputulos ei aivan vastaa odotuksia.

Otetaan ensin käsittelyyn ne pääasiat, joiden takia Tricky Towersista voi odottaa pienimuotoista hittiä. Elokuun ajan pelin saa ladata itselleen PlayStation 4:n PlayStation Plus -palvelusta. Kuten esimerkiksi Rocket League osoitti, tämä voi olla pelistudiolle todellinen kultakaivos. Latauslukujenkaan ei tarvitse olla valtavia. Moninpeliin Tricky Towersin tavoin keskittyvä Helldivers-räiskintä osoitti, että kun tarpeeksi innostunut pelaajakunta nostaa tietyn pelin suosikikseen, lopputuloksena voi olla tiivis ja intohimoinen pelaajayhteisö.

Toiseksi Tricky Towersin menestystä puoltaa mahdollisuus pelata sitä samalla sohvalla neljän pelaajan voimin. Tämä on ominaisuus, joka löytyy tätä nykyä aivan liian harvoin uusista peleistä. Kun Tetris-tornejaan kasvattaa kohti taivasta ja hahmonsa taikakyvyillä tekee kanssapelaajansa elämästä huomattavasti vaikeampaa, voi perheriita olla lähellä. Uskokaa minua, sanon tämän ihan empiirisen tutkimuksen perusteella (anteeksi siitä kostosta, avopuoliso). Nettipeli toimii paikallisen moninpelin tavoin. Testauksen perusteella pelaajien taitotaso heittelee jyrkästi, mutta niinhän se tekee kaikissa nettipeleissä.

Pelimuotoja on kolme. Race-tilassa pelaajien pitää muodostaa mahdollisimman korkea torni tietyn aikarajan sisällä. Survival-pelitilassa jokaisesta epäonnistuneesta siirrosta ja maahan putoavasta palasta viedään pelaajalta yksi kolmesta elämästä. Puzzle-pelitilassa taas pelaajalle lyödään eteen tietty määrä palikoita, jotka pitää kasata niin, ettei torni ylitä tiettyä rajaa.

Tricky Towersin torninrakentelun erottaa Tetriksestä se, että palikat ovat fysiikkapohjaisia. Mikäli palikan asettelee kiireessä väärään paikkaan, se saattaa romahtaa maahan tai huojua uhkaavasti. Tämä aiheuttaa pelaajalle paniikinomaisia hetkiä etenkin moninpelissä. Keskittyäkö siihen, että yrittää saada oman torninsa ”vastapalalla” takaisin jykeväksi, vai aiheuttaako kiusaa toiselle pelaajalle tekemällä tälle jekkuja erikoisliikkeillä eli pelin taikajärjestelmällä?

Kolmesta pelimuodosta huolimatta Tricky Towers alkaa toistaa itseään melko nopeasti. Erityisen helposti tämän huomaa yksinpeliä pelatessaan. Yksinpelitilassa on 50 tasoa, mutta jo ensimmäisen kymmenen tason jälkeen huomaa, että jokainen uusi taso on vain kopio edellisestä – välillä vain raivostuttava korkealla vaikeustasolla varustettuna. Etenkin Puzzle-pelitilaa opin vihaamaan syvästi pelaamisen aikana. Epäonnistumisen varaa ei ole, ja jokainen pala on laitettava täsmälleen oikeaan paikkaan. Tämä tekee näiden tasojen pelaamisesta ikävää yritys ja erehdys -suorittamista. Yksinpeli on muutenkin todella lattea pelikokemus.

Tricky Towers on peli niille pelaajille, jotka eivät pelkää epäonnistumisen aiheuttamia tunteita. Voin myös helposti kuvitella, että se tulee olemaan speedrun-pelaajien tuleva suosikki. Tricky Towers ei nouse potentiaalisiin korkeuksiinsa, jos peliseuraa ei löydy, mutta illanistujaisissa peli on kuitenkin silkkaa mahtavuutta.

6/10
KehittäjäWeird Beard
JulkaisijaWeird Beard
Peligenretpulmapeli
JulkaisualustatSony PlayStation 4
Pegi-ikärajatK-3
Pegi-merkinnätOnline
Lisää luettavaa