Temtem-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 238. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kirittäjä taskuhirviöille

Pieni espanjalaispelitalo Crema on haastanut jättiläisen ja tuonut markkinoille hirviöiden keräilyyn ja kouluttamiseen perustuvan pelin. Se on vieläpä suunnittelultaan kokonaisuus, joka on erityisesti suunnattu niille pelaajille, joille Game Freakin Pokémon-pelit aiheuttavat enää haukotuksia. Yhteneväisyyksiä on lukematon määrä, mutta monitasoisempi taistelujärjestelmä ja varsin keskeinen moninpeliulottuvuus saattavat virkistää Pidgey- ja Rattata-kasojen alle hautautuneen pelityylin fania.

Temtemin maailmassa elävien ihmisten riesana ovat Airborne Archipelagon haasteellinen maantiede ja ilkeä Clan Belsoto, joka pyrkii ottamaan leijuvat saaret haltuunsa katalin keinoin. Suurinta voimaa käytetään tietenkin temtem-otusten välisissä taisteluissa, joihin pelaajan aloitteleva kouluttaja haluaa mukaan puolustamaan kotikontujaan.

Temtem-arvostelu

Temtemin juoni ei ole millään tasolla omintakeista laatua, eikä lopputuleman odottaminen varsinaisesti ajanut pelaamistani eteenpäin. Draaman kaarta voisi kutsua olemattomaksi myös pelitapahtumien näyttävyyden puolesta. Toisaalta sivutehtäviä on runsaasti ja niihin on panostettu tavalla, jonka soisi näkyvän myös Game Freakin tuotoksissa. Sivuhahmot ovat hieman puisia ja karun näköisiä ilmestyksiä, eikä suurinta osaa saatavilla olevista temtemeistä voi sanoa mieleenpainuviksi tapauksiksi. Toisaalta arvostin pelin armotonta suhtautumista häviämiseen. Keskeinenkin taistelu voi kääntyä tappioksi, eikä niitä voi yrittää tuosta vain uudelleen. Kuonoonsa ottaminen voi vaikuttaa myös tarinan etenemiseen eri tavoin.

Taisteluissa oman hirviötiimin jäsenet eivät unohda liikkeitä uusien tieltä, vaan kaikki opittu jää talteen ja aktiivisia liikkeitä voi vaihdella taisteluiden välillä. Lisäksi vuoropohjaisia taisteluita käydään miltei poikkeuksetta kaksi vastaan kaksi -metodilla, joten eri hirviöiden tyypit saattavat reagoida keskenään eri tavoin. Myrkky-temtemin toksisuus saattaa tarttua mukaan tiimitoverin iskuihin, ja tuuli-temtemin trombi voi napata mukaansa kipinöitä tulisesta toverista.

Pokémon-taisteluissa useimmat vihollisen puolustusta tai muita ominaisuuksia heikentävät liikkeet jäävät usein turhiksi, sillä mieluumminhan sitä kurittaa vastustajaansa suoraa vahinkoa tekevillä hyökkäyksillä kutittelun sijaan. Temtemissä omien taistelijoiden riehumista rajoittavat käytössä olevien liikkeiden lukumäärän sijaan puhtimittari, joka hupenee sitä nopeammin mitä voimakkaampia iskuja hahmoillaan viljelee.

Temtem-arvostelu

Puhti palautuu taisteluiden aikana joka kierroksella tai käyttämällä vuoronsa hengähtämiseen. Saattaakin siis olla viisaampaa iskeä omilla liikkeille vihollisen puhtiin ja kestää iskuja suojatekniikoiden takana, kunnes voipunut vastapuoli päätyy ottamaan vahingon takaisin moninkertaisena käyttäessään vuoronsa lepäämiseen.

Kahden temtemin komentaminen samanaikaisesti toimii loogisesti myös moninpelipuolella, sillä Temtem on aina kiinni verkossa. Muiden pelaajien toilailuja voi seurata samalla alueella liikkuessaan, heitä voi haastaa otteluihin, ja myös reppuun kertyneiden esineiden tai temtemien vaihtaminen onnistuu. Parasta verkkoulottuvuudessa on kuitenkin yhteistyö toisen pelaajan kanssa, johon kahden temtemin tiimipohjainen taistelujärjestelmäkin taittuu komeasti.

Temtem tekee esikuvansa jäljittelyn räävittömän röyhkeän tai hurmaavan omintakeisen välimaastossa. Opin kuitenkin arvostamaan peliä omana itsenään, vaikka imitoinnin tunnelma pysyi vahvana kalkkiviivoille saakka. Tarjolla on esikuvansa tapaan rentoa tutkimista, luolastojen penkomista ja taskuhirviöiden koulutusta, joskin hieman muukalaismaisemmassa miljöössä. Temtem tuo kiistatta muutamia hyviä ideoita Pokémonin hallitsemaan peligenreen, mutta on esikuvaansa jäljessä hirviöidensä audiovisuaalisessa ilmeessä ja ihmishahmojen ulkoasussa.

7/10
KehittäjäCrema
JulkaisijaHumble Bundle
PeligenretMMORPG, Roolipeli