Tactics Ogre: Reborn

Erinomainen strategiaroolipeli, jota kehtaa ehdoitta suositella kaikille genren ystäville ja siitä kiinnostuneille.

24.6.2023 12:00

Taistelkaamme yhdessä

Ogre Battle on niitä pelisarjoja, jotka ovat olleet valtavan vaikutusvaltaisia genressään mutta joita kukaan ei enää muista. Eikä ihme, sillä uusia osia sarjaan ei ole ilmestynyt yli 20 vuoteen. Tactics Ogre: Reborn ei ole tässä suhteessa poikkeus, sillä se on ehostettu versio PSP:lle ilmestyneestä pelistä, joka puolestaan ilmestyi alun perin Super Nintendolle. Vuosien varrella sille on kehittynyt maine yhtenä strategiaroolipelien kruununjalokivistä, mutta onko titteli yhä ansaittu?

Pelattavuus on heti tuttua. Hahmoja liikutellaan ruudukkopohjaisilla kartoilla, ja yksiköt voivat vuorollaan liikkua sekä hyökätä. Kilpailijoista peli erottuu sillä, miten paljon erilaisia liikkuvia osasia taistelut sisältävät. Esimerkiksi maasto, sää ja hyökkäyksen suunta vaikuttavat kaikki osumatarkkuuteen. Taikuuden tehokkuuskin riippuu monista seikoista, kuten taistelukentän vallitsevasta elementistä. Huomioitavaa on valtava määrä, ja aluksi se vaikuttaa lähes musertavalta. Pienen totuttelun jälkeen asiat onneksi alkavat iskostua selkäytimeen, ja peli on hyvin anteeksiantava virheiden suhteen, sillä aikaa voi kelata taaksepäin haluamaansa kohtaan milloin tahansa.

Huonona puolena yhteenotot voivat välillä venyä hyvinkin pitkiksi, sillä kartalla on yleensä yli 20 yksikköä. Peliä voi onneksi nopeuttaa, mutta pisimmät yhteenotot saattavat silti venyä tunnin mittaisiksi.

Taistelujen välillä omien yksiköiden varustusta päivitetään ja niiden taitovalikoimaa muokataan seuraavaan kohtaamiseen sopivaksi. Hahmoluokkia voi vaihdella vapaasti, mikä lisää taktisia mahdollisuuksia entisestään. Tuodako taisteluun kasa kestäviä lähitaistelijoita vai joukko jousimiesten suojaamia eläintenkesyttäjiä? Erilaisia hahmoluokkia omine vahvuuksineen on viitisenkymmentä, joten kokeiltavaa riittää. Monipuolisuudessaan peli on aivan omaa luokkaansa.

Tarina on hyvin tutunoloinen kaikille Final Fantasy Tacticsia pelanneille, eikä ihme, sillä kummankin pelin on ohjannut ja kirjoittanut Yasumi Matsuno. Tarina sijoittuu Valerian saarelle, joka on jakautunut kolmeen eri liittoumaan. Pelaaja ohjastaa nuorta Denamia, joka kuuluu alistettuun walisterin kansaan. Pian Denam päätyy keskelle walisterien kapinaa sortajiaan vastaan ja osaksi paljon itseään suurempaa poliittista peliä.

Tarinassa itsessään ei ole mitään vikaa, ja se on hyvin tyypillinen genressään. Sen sijaan erikoista on sen toteutus. Pelin alkupuolella tehdään kriittinen valinta, josta riippuu, mihin suuntaan tarina lähtee etenemään. Myöhemmin tehdään vielä toinen samanlainen valinta. Valinnat muuttavat tarinan kulun täysin, ja kukin reiteistä tarjoaa ainutkertaiset pää- ja sivutehtävät sekä värvättävät yksiköt. Uniikkia tarinaa riittää ainakin kolmeen pelikertaan.

Varsinainen remasterointi on varsin laadukas, ja se tekee pelistä hankkimisen arvoisen, vaikka omistaisi PSP-version. Grafiikkaa on terävöitetty, ja peliin lisätty ääninäyttely sekä erinäisiä elämää helpottavia uudistuksia. Taito- ja magiasysteemit on uusittu kokonaan. Nyt hahmot oppivat uusia taitoja tasojen noustessa automaattisesti, ja hahmoluokat on sidottu hahmojen tasoihin. Toisin sanoen esimerkiksi korkeatasoisesta velhosta pystyy tekemään parilla painalluksella korkeatasoisen soturin.

Tactics Ogrea ei suotta kehuta genrensä huipuksi. Se tarjoaa huippuluokan taktikointia monipuolisella taistelusysteemillä ja ällistyttävällä valinnanvapaudella. Pelattavaa riittää pitkäksi aikaa, ja jokainen pelitunti on nautintoa. Se on ehdottomasti maineensa ansainnut.

9/10
KehittäjäSquare Enix
JulkaisijaSquare Enix
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajatK-12
Lisää luettavaa