Teräsmiehellä ei mene lujaa. Kesällä ensi-iltansa saaneen Superman Returns -elokuvan virallinen lisenssipeli ilmestyy vasta nyt, koska peli ei ollut lähelläkään julkaisukuntoa elokuvan aikoihin. Julkaisuversiota pelatessaan ei uskalla edes kuvitella, millainen peli olisi silloin ollut.

Vakavasti puhuen Superman Returns on kokoelma hyviä ideoita, komeaa grafiikkaa ja umpisurkeaa toteutusta. Lisenssipelinä se noudattelee umpimähkäisesti elokuvan perusideaa, joskin luurangon ympärille on kasattu kehitystiimin ideoima kokonaisuus. Saippuaooppera ja emo-henkinen pillittely jää onneksi elokuvaa vähemmälle.

Kryptoniittimyrkytys

Pelin hyviä ja huonoja puolia voi kuvata parhaiten eräällä alkupään tehtävällä. Paha robottiarmeija uhkaa kaupunkia, ja vain Teräsmies voi pelastaa päivän. Päärobotin ympärillä on kryptoniittikenttä, joka tekee Teräsmiehen voimattomaksi sitä vastaan. Kokeilun kautta pelaaja huomaa, että robotin voi tuhota heittelemällä sitä sen omilla kätyreillä. Suurin osa pelin matseista noudattaa samanlaista kaavaa eikä suoranaista mätkyttelyä juuri ole. Tämä oli se hyvä puoli.

Mutta voi sitä toteutusta. Vihollisten heittely osoittautuu miltei mahdottomaksi, koska peli ei suostu lukittumaan oikeaan kohteeseen. Samaan aikaan kätyrit teurastavat sadoittain viattomia sivullisia, mikä laskee kaupungin hyvinvointia kuvaavaa käppyrää. Kun se putoaa nollaan, peli päättyy. Turhauttavaa, sillä taitavinkaan pelaaja ei voi pysäyttää loputonta idioottien virtaa taistelutantereelle ja näin game over on vain ajan kysymys.

Ongelmat eivät suinkaan lopu tähän. Vaikka Metropolis näyttää komealta, pelimoottori yskii ja pätkii. Tiukoissa tilanteissa ruudunpäivitys takkuaa niin paljon, että pelaaminen muuttuu miltei mahdottomaksi. Varsinkin lentäminen taistelutilanteissa on epämääräistä sohimista, jolla saa aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Koko komeuden kruunaa tympeä suunnittelu. Vihollistyyppejä on vain muutama, eikä niiden mätkinnän ja satunnaisten pomomatsien lisäksi ole paljon sisältöä. Joskus joutuu sammuttamaan tulipaloja tai kuljettamaan haavoittuneita sairaalaan, mutta se ei paljoa pelasta.

Superman Returns on tympeä rahastusyritys, joka huvittavasti epäonnistuu siinäkin. Kuka jaksaa enää tässä vaiheessa innostua alun perin haalean vastaanoton saaneesta elokuvasta? Antakaa Teräsmiehen ruostua hyllylle, parempia supersankaripelejä on maailma piukassa.

3/10
Lisää luettavaa