Star Fox Command

Pelin 3d-grafiikat ovat silmää hiveleviä, mutta DS:n pieni ruutu on sähäkälle lentelylle hieman ahtaan tuntuinen.

14.9.2011 21:38

Lylatin aurinkokunta on vaarassa! Juuri kun hullun Dr. Androssin valloitussuunnitelmat on tehty tyhjiksi, uusi uhka ilmestyy Venom-planeetan myrkyllisten merien syvyyksistä. Hirmuinen Anglarin keisari joukkoineen kylvää tuhoa Lylatissa, ja huippupilotti Fox McCloudin on jälleen tartuttava aluksensa puikkoihin puolustaakseen rauhaa ja vapautta. Pahaksi onneksi Lylatin puolesta aiemmin menestyksekkäästi taistellut Star Fox -tiimi on hajonnut ympäri galaksia, ja Fox on oman onnensa nojassa – ainakin ensi alkuun.

Star Fox Command on vuoropohjainen strategiaa ja taistelua yhdistelevä avaruusooppera. Fox McCloud ja kumppanit kamppailevat Anglarin joukkoja vastaan sekä kartalla hyökkäyskuvioita suunnitellen että lähitaisteluissa vihollisaluksia räiskien. Pelissä edetään suorittamalla tehtäviä, joissa on käytettävissä rajallinen määrä vuoroja. Operaatioista selviytymiseksi on muun muassa suojeltava emoalus Great Foxia, toimitettava perille ohjuksia ja ammuttava alas riittävästi vastustajia.

Pelaajan käytössä on useampia aluksia, joiden lentoreitit taktikoidaan piirtämällä ne kartalle. Kun Fox tai joku hänen tiimiläisistään kohtaa vihollisen, seuraa avaruuskiiturien yhteenotto. Alukset suihkivat ylänäytössä ja niitä ohjataan kosketuskynällä alanäytöstä, jossa näkyy myös tutkakuva. Hävittäjillä syöksyminen on lyhyen harjoittelun jälkeen helppoa, mutta nappiohjaimet olisivat toimineet yhtä hyvin. Ohjaaminen ei myöskään ole täysin ongelmatonta, sillä kosketuskynällä säädellään kaikkia aluksen toimintoja ammusten tulittamista lukuun ottamatta.

Valitse ja vaikuta

Taisteluista ja taktikoinnista selviäminen ei ole kovinkaan vaikeaa. Vaikka tehtävien suorittamista hankaloittavat rajallinen aika, polttoainemäärä ja vuorot, Foxin ja ystävien onnistumisprosentti on korkealla. Sen sijaan Star Fox Commandin toteutuksessa kismittää tallennusmahdollisuuksien puute. Yhden tehtävän aikana käydään monta taistelua, mutta välitallennuksia ei ole. Star Fox -tiimiläiset eivät jää alakynteen heti ensimmäisestä takaiskusta, mutta viime metreillä mokaaminen voi pilata koko tehtävän onnistumisen. Toisaalta pelin perusmekaniikan oppimisen jälkeen häviämisen vaaraa ei juuri ole.

Kiinnostavaa pelissä ovat tarinan eri versiot. Ensimmäisellä pelikerralla juonen kulkuun ei ole mahdollista vaikuttaa, vaan Fox McCloudin seikkailu etenee ennalta määrättyä reittiä. Sen sijaan läpipeluun jälkeen voi halutessaan palata alkuun ja valita toisin. Pelissä on siis useita mahdollisia tarinoita ja lopputuloksia.

Kokonaisuutena Star Fox Command on onnistunut ja melko viihdyttävä peli, joskin se kärsii ajoittaisesta tehtävien ja taistelujen yksipuolisuudesta sekä toistuvuudesta. Pelin 3d-grafiikat ovat silmää hiveleviä, mutta DS:n pieni ruutu on sähäkälle lentelylle hieman ahtaan tuntuinen. Tarinaa ja taisteluja kaipaavalle Star Fox Command on kuitenkin kelpo valinta.

Ääniä ja ääntelyä

Star Fox Commandille on annettava tunnustusta hienosta äänimaailmasta. Taustamusiikkina soi mahtipontista heerosoopperaa intergalaktisella avaruustunnelmalla maustettuna. Myös muut efektit ovat onnistuneita. Vain itse pelihahmojen puhe on melko rasittavaa, liian elektroniselta kuulostavaa siansaksaa. Pelin erikoinen lisäominaisuus onkin, että Foxin ja kumppanit saa rupattelemaan omalla äänensävyllä. Toiminnolla ei ole mitään varsinaista merkitystä hupiarvon lisäksi, mutta kenties Slippy-sammakkokin kuulostaa pelaajan bassolla väritettynä edes hieman paremmalta…

7/10
Lisää luettavaa