Shattered Union

Pelin tapahtumat sijoittuvat terroristien ydinpommi-iskun jälkeen uuteen sisällissotaan ajautuneeseen USA:han, jonne saapuvat EU:n rauhanturvaajat vielä sekoittavat soppaa.

14.9.2011 21:25

Puhtaita strategiapelejä ilmestyy pelikonsoleille ani harvoin, ja siksipä Shattered Union onkin kaikille Xboxin omistaville sohvakenraaleille hyvin tervetullut tulokas. Peliin on aloittelijoidenkin helppo päästä sisään, sillä sitä on helppo pelata, mutta silti vaikea taitaa.

Pelin tapahtumat sijoittuvat terroristien ydinpommi-iskun jälkeen uuteen sisällissotaan ajautuneeseen USA:han, jonne saapuvat EU:n rauhanturvaajat vielä sekoittavat soppaa. Pelaajan käytössä on siis kaikki modernin sodankäynnin välineet tankeista helikoptereihin ja häivepommittajiin.

Peliä pelataan kahdella tasolla. Strategisella kartalla valitaan, mille alueelle hyökätään ja paljonko jätetään joukkoja puolustamaan sekä ostetaan myös uusia yksiköitä.

Taistelut käydään vuoropohjaisesti suurilla heksaruutukartoilla, joissa suurin osa peliä vietetään. Erilaisia yksiköitä löytyy runsaasti, ja alussa onkin haaste oppia tunnistamaan ne toisistaan. Jokaisella joukkotyypillä on oma tietty käyttötarkoituksensa, ja joukkojaan on syytä oppia käyttämään hyvin yhdessä. Erityisesti ilmavoimien merkityksen nykyaikaisessa sodankäynnissä oppii pelissä nopeasti, jos ei muuten niin ainakin kantapään kautta.

Lisäulottuvuuksia sodankäyntiin tuovat myös puolten erikoiskyvyt, joita käytetään poliittisen maineen avulla. Poliittista mainetta saa valloittamalla uusia alueita, ja sitä menettää aiheuttamalla tuhoa kylille, kaupungeille ja kuuluisille maamerkeille taistelukentillä.

Taistelut sisältävät siis paljon taktisia vaihtoehtoja, ja ne ovat nopeita pelata. Miinusta tulee yksityiskohtaisesta, mutta myös oudon suttuisesta ulkoasusta, jonka vuoksi joukkoja on vaikea erottaa kartalta ja toisistaan. Myös diplomatian ja joukkojen kehittymisen täydelliset puutteet harmittavat hieman.

Shattered Union on varsin onnistunut strategiapeli, joka olisi kuitenkin kaivannut hieman lisää hiomista ulkoasussa ja monipuolisuudessa.

6/10
Lisää luettavaa