Koska pieni vaihtelu virkistää aina, maalaiselämään keskittyvästä Harvest Moon -sarjasta on julkaistu astetta fantasiapainotteisempi versio. Rune Factory: A Fantasy Harvest Moon sijoittuu Kardian kylään, jonne Raguna, muistinsa menettänyt nuorukainen, päätyy kuoleman kielissä. Kohtaamansa Mist-tyttösen avustuksella sankarimme löytää pian maanviljelystä ja seikkailemisesta oman kutsumuksensa.

Harvest Mooneille ominaiseen tapaan Rune Factory lähtee käyntiin verkkaisesti. Rapakunnossa oleva pelto olisi saatava tuottavaan kuntoon, jotta pelaajan alter ego pääsisi rymyämään hirviöiden täyteisiin luolastoihin. Hitaat ja vaivalloiset peltotyöt vievät runsaan siivun päivittäisistä rutiineineista, ja pelin pelaamiseen vaaditaan runsaan ajan lisäksi oma-alotteista kiertelyä ja ahertamista. Kardialaiset opastavat Ragunaa mielellään, ja syvällisempiä yksityiskohtia pelin kiemuroista löytyy kirjastosta.

Mitä tänään tehtäisiin?

Rune Factory on ehdottomasti kärsivällisen ja kauaskatseisen pelaajan peli. Yksittäisillä teoilla on yleensä vain vähäisiä suoria seurauksia, mutta pidemmällä aikavälillä panostus alkaa näkyä. Kun työt hoitaa tunnollisesti, elämä helpottuu vähitellen ja vihannesten kasvattamiset voi jättää pikkuhiljaa hirviöille, kunhan on ensin löytänyt otusten kesyttämiseen vaadittavan hansikkaan. Tällöin pelaaja voi vaikkapa keskittyä yksinkertaisten taistelutaitojensa tehostamiseen tai kylän neitokaisten vikittelemiseen.

Vaikka toistuvat rutiinit käyvät paikoitellen pitkäveteisiksi, rahantulon myötä pelistä ilmenee jatkuvasti vaihtelevuutta lisääviä piirteitä talon sisustamisesta aina kokkaamiseen asti. Rune Factoryä kuitenkin voinee moittia siitä, ettei se onnistu synnyttämään erityisen palkitsevaa tunnetta raskaiden työrupeamien päätteeksi. Myös sosiaalisten kanssakäymisten muiden kyläläisten kanssa toivoisi olevan huomattavasti monipuolisempaa. Jopa suurista kyläjuhlista puuttuu juhlahumu, kun kaikki seikkailun hahmot vaimoehdokkaita myöten seisovat paikoillaan toistamassa samaa lausetta.

Mystistä kyllä, pelissä on silti outoa vetovoimaa. Päällisin puolin pelin kontrollit ja mekaniikka ajavat asiansa ja myös hienovaraiset kosketusnäyttötoiminnot ovat hyvällä maulla tehtyjä ja edistävät peli-iloa. Arki Rune Factoryn maailmassa synnyttää usein tutun ”vielä yksi askare” efektin. Varsinkin kun satopäivät lähenevät, uusia kehitysmahdollisuuksia ilmenee tai Raguna etenee askel kerrallaan luolastojen pomotaisteluja. Harvest Moon -kaavan ystäville Rune Factory maistuu varmasti, kuten myös muille hermonsa hallitseville ja avarakatseisille pelaajille.

6/10
Lisää luettavaa