Ruotsalainen SimBin-pelifirma on kerännyt kannuksensa tekemällä ultrarealistisia GT-autosimulaattoreita pc-koneille. Firman nokkamies Henrik Roosin GT-kilpakokemus, monien firman jäsenten kokemus alalta ja halu tehdä mahdollisimman realistisia kilpa-ajokokemuksia ovat keränneet firmalle maailmanlaajuisen ja uskollisen fanijoukon.

Mikä toimii pc-maailmassa, ei välttämättä toimi konsoleilla. Race Pro on SimBinin ensiaskel konsolimaailmaan, ja kun Henrik Roos vielä meille lokakuussa antamassaan haastattelussa luonnehti peliään ”autopelien äärioikeistoksi”, täytyy pysähtyä miettimään. Ovatko arcade-kaahailujen pehmittämät konsolikuskit valmiita tällaiseen vallankumoukseen?

Huoli on kuitenkin aikalailla turhaa, sillä SimBin osaa asiansa. Realismiin ja oletettavasti oikeaan ajotuntumaan on panostettu firman perustason mukaisesti todella paljon, mutta toisaalta tehokkaat ajamisen apuvälineet tekevät oppimiskynnyksestä todella matalan. Aloittelijatasolla pelaaja pystyy muokkaamaan erilaisia ohjausta helpottavia asetuksia todella vapaasti, ja kepeimmillään ajotuntuma on letkeä jopa PGR:ään tai Forzaan tottuneille.

Todellinen huumori irtoaa kuitenkin, kun kaikki helpotukset ottaa pois päältä. Allekirjoittaneen kaltaiselle sunnuntaikuskille tässä tilanteessa jopa suoraan ajaminen meinasi osoittautua ylivoimaiseksi tehtäväksi, tiukoista mutkista puhumattakaan. Hiljaa hyvä tulee, useamman päivän sessioidenkin jälkeen apuvälineet piti mieluusti keskitasolla.

Määrää ja laatua

Autoja ja luokkia on tarjolla päälle toista kymmentä, ja kuten arvata saattaa, on näistä jokaiseen panostettu asiaankuuluvasti. Peli tarjoaa kaikki autourheilun kuuluisimmat radat Macaosta Laguna Secaan, ja niillä kisailun luonne muuttuu olennaisesti sen mukaan, onko alla Mini vai GT-sarjan hevosvoimahirmu.

Urapeli on pelin suola. Jatkuvasti haastavampiin ja nopeampiin autoluokkiin etenevässä uratilassa täytyy ensin päihittää kulloisenkin tallin vaatima aikaraja ennalta määrätyllä radalla, ennen kuin varsinaiset kisat aukeavat. Vaikka aika-ajot pystyy ohittamaankin rahalla, tämä ei yleensä kannata. Uratilan vaikeustaso nousee vauhdilla, ja hyvin pian pelaajalta ei enää vaadita kisoissa pelkästään täydellistä, vaan täydellisen täydellistä suoritusta.

Vaikka kisailu ja ajotuntuma ovatkin kunnossa, ei Race Pro selviä aivan puhtain paperein. Grafiikkaa ei voi suoranaisesti sanoa rumaksi, mutta totuuden nimissä se jää kauas erityisesti Forza 2:n ulkoasusta. Äänimaailma koostuu lähinnä moottorien ulvonnasta, eikä musiikkiakaan juuri kuule. Tekninen yleisilme on kauttaaltaan hieman hiomattoman tuntuinen.

Moninpelipuoli ei sekään tarjoa yllätyksiä, jos ei lasketa jaetun ruudun moninpelin puuttumista. Tämän tilalla on Hot Seat, josta on tarjolla kaksi eri versiota. Molemmissa pelaajat ajavat vuorotellen, yhteistyöpelitilassa samaa autoa koneen ohjaamia autoja vastaan, toisessa taas aina istumavuorossa olevan pelaajan ajosuorituksen mukaan ajavaa haamuautoa vastaan.

Kaiken kaikkiaan Race Pro on kutakuinkin sitä, mitä Roos lupasi. Kohtuullisen koruton mutta raudanlujalla ammattitaidolla ja asenteella tehty ajopeli, jossa pääosassa on ajotuntuma ja realismi. Ei kikkailua eikä turhaa säätöä. Hatunnoston arvoisen suorituksesta tekee kuitenkin se, että pelin aloittaminen ja sen opettelu on yltiörealismista huolimatta todella helppoa ja sujuvaa. Race Pro on realistisempaa ajokokemusta hakeville varma valinta, kunhan sen hiukan spartalainen ulkoasu ja puitteet eivät pelota.

Henrik Roos

Vuonna 1962 syntynyt Henrik Roos päätyi SimBinin nokkamieheksi yllättävästi GT-kuskin hommista. Roos on Ruotsin GT-sarjan kolminkertainen mestari (2000, 2001 ja 2002), ja hän ajoi vielä vuodesta 2002 vuoteen 2004 FIA:n GT Championship -sarjassa. Tämän jälkeen pelibisnes imaisi miehen mukaansa toden teolla, mutta tämän kilpa-ajokokemuksesta on luonnollisesti edelleen hyötyä. Vaikka Roosin päivät menevät tätä nykyä enemmän juoksevien asioiden hoitamiseen, valvoo tämä edelleen yhtiön pelien ajotuntumaa, jotta se olisi aidon tuntuinen. Roosin oma kilpa-auto, Chrysler Viper GTS löytyy ajettavana myös Race Prosta.

7/10
Lisää luettavaa