Pelialalla syntyy harvoin täysin uusia ideoita. Se ei kuitenkaan suinkaan tarkoita, että kaikki pelit olisivat kopioita toisistaan. Nintendogs on hyvä esimerkki täysin tuoreesta pelistä, joka pohjautuu vanhaan ideaan. Vaikka virtuaalilemmikkejä on nähty monenmoisessa muodossa, DS-pelialusta mahdollistaa paljon asioita, joita ei aikaisemmin olisi lainkaan voinut tehdä.

Heti alkuun on tärkeä tehdä selväksi, ettei Nintendogs välttämättä kaikkien mielestä ole peli sanan perinteisessä merkityksessä. Siitä tuskin nauttivat muut kuin koirien ystävät, sillä varsinainen pelimekaniikka ei itsessään tarjoa erityistä nautintoa. Ilo tulee siitä, että saa kouluttaa ja pitää hauskaa oman virtuaalilemmikkinsä kanssa.

Peli alkaa kennelin ovelta, ja pian pääseekin ostamaan oman koiranpennun. Hauvastaan saa käytännössä valita rodun, värin, sukupuolen ja yleisen luonteen. Nintendogsista on kolme eri versiota, joista jokaisessa on aluksi valittavana kuusi rotua. Muiden pelien 12 rotua saa käyttöönsä pelin edetessä.

Oikea peli oikealle laitteelle

Nintendogs tuo DS:n parhaat puolet esiin. Oleellisimmat hauvankäskytysvälineet ovat kosketuskynä ja mikrofoni. Alkuvaiheessa koira ujostelee hieman pelaajaa, mutta ääni muuttuu kellossa, kun sitä rapsuttelee aikansa. Pikku hiljaa koira alkaa luottavaisemmaksi, ja ennen pitkää se makaa selällään lattialla häntä vispaten ja vartalo nautinnosta kiemurrellen.

Kun koiran alkuvierastuksen ohi päästään, sille opetetaan nimi. Mikrofoniin hoetaan rekkua ja mustia niin kauan, kunnes koira muistaa sen. Tämän jälkeen alkaa temppujen opettaminen. Ensin kynällä näytetään, mitä koiran pitäisi tehdä, ja sen jälkeen opetetaan suullisesti sama käsky. Koira on ihan nokkela oppija, kunhan osaa pitää äänensä suhteellisen samanlaisena. Ikävä kyllä flunssan aikana koira vain katselee silmät ymmyrkäisinä matalaäänistä ja köhisevää pelaajaa, kuten tuli todistetuksi.

Tekemistä riittää

Kun koiraansa on tutustunut paremmin ja se alkaa ymmärtää uutta omistajaansa, on aika lähteä ulkomaailmaan. Kävelyllä vastaan tulee toisia koiria, joiden omistajat kertovat kokemuksiaan. Välillä hauva lähtee juoksemaan ja löytää omistajalleen lahjapaketin kadulta. Paketista löytyy kaikenlaisia asiaankuuluvia tavaroita koiraleluista koirakirjoihin.

Kävelyn aikana voi myös piipahtaa puistossa heittämässä frisbeetä tai agility-radalla temppuja oppimassa. Samalla voi treenata vastaavia kilpailuja varten. Kaupoissa voi käydä ostamassa koiralle ruokaa, juomaa, pesutarvikkeita, leluja ja vaikka mitä roipetta. Jos kaverilla sattuu olemaan oma Nintenkoira, sen kanssa voi leikkiä verkossa ja omistajat vaihtaa lahjoja. Molemmat omistajat voivat leikkiä koirilla tapaamisen aikana, mutta molemmat hauvaparit elävät omaa elämäänsä.

Koirat valloittavat

Ehkä suurin yksittäinen saavutus on koirien animointi ja niiden luonteen kuvaaminen ruudulla. Jokainen rotu käyttäytyy eri tavalla ja vieläpä täysin uskottavasti. Iloiset haukut ja kysyvät ilmeet välittävät koirien tunteet kirkkaasti pelaajalle. Kun koirat tapaavat toisia, niiden leikkiminen näyttää aivan aidolta, tuttuja haukkuserenadeja ja ympyrää juoksemisia myöten. Kun koirat välillä kinuavat huomiota, vain kylmäsydäminen voi olla heltymättä pieneen rapsutustuokioon.

Nintendogsia on vaikea vastustaa, jos pitää koirista. Energiaa pursuavat koiranpennut heiluvine häntineen ja innokkaine ilmeineen ovat yksinkertaisesti valloittavia. Niiden kanssa voi viettää helposti viisiminuuttisen tai paijata puoli tuntia. Pidempiä sessioita tosin harvemmin jaksaa – peli on selvästi suunniteltu siten, että siihen voi palata ajoittain. Sen viehätysvoima kuitenkin lopahtaa jossain vaiheessa, mutta tärkeintä ei olekaan päämäärä vaan matka. Ja näiden koirien kanssa kulkee mielellään.

Haastattelussa Nintendogsin tuottaja Hideki Konno

Hideki Konno on pitkäaikainen Nintendon työntekijä. Mies aloitti uransa Super Mario World -pelin ohjelmoijana ja avustavana tuottajana. Sen jälkeen hän on vastannut Super Mario Kart -sarjan peleistä ja nyt Nintendogsista. Pelaaja haastatteli Konnoa Games Convention 05 -tapahtumassa.

Mistä saitte Nintendogsin idean? Oliko pelin alun perin tarkoitus päätyä jollekin muulle alustalle vai aloitteko perehtyä asiaan todella vasta DS:n julkistamisen jälkeen?

Olimme suunnitelleet lemmikkipeliä jo kauan, ja itse asiassa kokeilimme jopa eri eläimiä. Idea koiranpennun hoitamisesta ja oikeastaan koko Nintendogsista tuli kuitenkin vasta, kun kuulimme DS:stä. Pelin oli tarkoitus päätyä eri alustoille, mutta kuultuamme DS:n ominaisuuksista emme voineet edes harkita muita alustoja. Erityisesti kosketusherkkä näyttö mahdollisti aivan erityisen pelikokemuksen. Joka tapauksessa asiasta oli vielä keskusteltava Shigeru Miyamoton kanssa. Päädyimme yhdessä Nintendogsin julkaisemiseen DS:lle.

Mitä muita eläimiä piditte varteenotettavina vaihtoehtoina koirille?

Mielessämme oli monia muita eläimiä. Kissanpentu oli koiran kovin haastaja, koska maailmassa on yksinkertaisesti niin paljon kissaihmisiä. Halusimme kuitenkin pelaajan vievän lemmikkinsä ulos kävelylle, opettavan sille temppuja ja niin edelleen. Kissat eivät tee tällaisia asioita, joten päätös oli loppujen lopuksi melko helppo.

Esimerkiksi autopelien tekijät testaavat ja kuvaavat peleissä esiintyviä menopelejä todella tarkasti. Minkälaista tutkimustyötä te teitte Nintendogsia varten?

Esimerkiksi Mario Kartin valmistusvaiheessa teimme paljon tutkimustyötä, joka tuotti hyvää jälkeä. Nintendogsin kanssa asianlaita on toinen. Minulla ja pomollani Miyamotolla on ollut koiria jo pitkään, ja siksi tutkimustyöhön ei tarvinnut kuluttaa niin paljon energiaa. Olemme silti yrittäneet laajentaa näkökulmaamme ja käyneet kenneleissä kuvaamassa koiria, jotta oppisimme, miten eri rodut käyttäytyvät.

Oliko koiran persoonallisuuden ja liikkeiden esiin tuominen vaikea haaste animaattoreille?

Oikeastaan vaikeinta oli tehdä oma animaatio jokaiselle rodulle. Jouduimme ottamaan todella paljon kuvia ja videokuvaa kaikista koirista. Valitsimme sellaisia persoonallisia rotuja, joista saimme parhaimman näköisen animaation DS:lle.

Mitä voimme odottaa seuraavaksi? Onko luvassa esimerkiksi samantyylisiä pelejä eri eläimistä tai roduista?

Olen valmis haastamaan itseni ja viemään Nintendogs-pelisarjan pidemmälle. Kertoisin kuitenkin mieluummin aiemmista visioistani. Meillä oli joskus idea 15 eri Nintendogs-pakkauksesta, joista jokaisessa olisi useampia rotuja. Halusimme, että ihmisillä todella on valinnanvaraa. Tätä itse asiassa halusi eniten Satoru Iwata (Nintendon toimitusjohtaja), jonka mielestä pelin ostamisen piti olla samanlainen kokemus kuin eläinkauppaan meneminen. Siellähän on kymmeniä erilaisia koiranpentuja ja eläimiä. Hän halusi, että pelikaupassa olisi valittavana 15 versiota Nintendogsista.
Päädyimme kuitenkin lopulta vain kolmeen versioon. Ehkä 15 version sarja saavutetaan joskus!

8/10
Lisää luettavaa