Futismanageripelit ovat viime aikoina jakautuneet kahteen lähtökohdiltaan erilaiseen leiriin. Ensimmäisessä majailevat perinteiset, taulukkolaskentaa muistuttavat manageripelit, ja toisessa Pro Evolution Soccer Manager -tyyppiset, helposti lähestyttävät pelit. Segan Let’s Make a Soccer Team! pyrkii yhdistelemään leirejä, mutta toteutus jää puolitiehen.

Let’s Make a Soccer Team! tuo alusta saakka vahvasti mieleen Pro Evolution Soccer Managerin. Jälkimmäisestä on apinoitu suoraan henkilöpainotteinen pelityyli, sihteerit ja muutenkin lähes koko pelin visuaalinen tyyli.

Pelin nimi kertoo harvinaisen selvästi, mistä on kyse. Pelaaja luo itselleen oman futisseuran ja toimii tämän jälkeen sen jonkinlaisena yleispomona. Peli ei nimittäin tee selvää pesäeroa managerin ja toimitusjohtajan työsarkojen suhteen, vaan pelaajan vastuulle jäävät lippukaupan ja budjetin teon kaltaisten suurten linjausten ohella pelikuvioiden kanssa näpertelyt ja kaikki mahdollinen siltä väliltä. Tekemistä on jopa liikaa, joskin onneksi epäolennaisia tehtäviä voi delegoida alaisille.

Tekemisen paljoutta hankaloittaa kömpelö käyttöliittymä, jossa aktiviteetit on jaettu eri huoneisiin. Pelaaja loikkii huoneesta toiseen ja dvd-asema hurisee ahkeraan tahtiin. Kaiken tekeminen kestää masentavan kauan, ja hyödyllinen tieto on piilossa monen ruudun ja latauksen takana.

Seuralle lyödään oikeasta elämästä tuttu nimi ja nousukamppailu divarin syövereistä alkaa. Kuvioihin on sotkettu myös mukaan juonta, jossa ahne amerikkalaismiljonääri yrittää hätyytellä pelaajaa pois seuran omistajan paikalta ja röyhkeillä menetelmillään ajaa koko firman konkurssiin. Pelitkö muka eivät seuraa arkielämän tapahtumia?

Pellefutista

Saippuaoopperajuonen ja hemaisevien sihteerien alla piilee ihan oikea manageripeli, josta löytyy pari hyvääkin ideaa.

Taktiset vaihtoehdot ovat ensisilmäyksellä sangen tyypillistä tavaraa. Pelikuvioita ja yksilöllisiä ohjeita löytyy se normaali ämpärillinen. Hauskasti joukkueelleen voi myös suunnitella valmiiksi koko pelin kattavia strategioita tyyliin ”jos olemme johdossa 60 minuutin kohdalla, otetaan nämä pelaajat vaihtoon ja siirrytään puolustusstrategiaan”. Taktiikoita voi purkittaa useita ja näin toivottavasti kattaa useimmat vaihtoehdot.

Toinen kiva oivallus on pelaajille ja managereille määritelty, visuaalisesti esitetty taktinen tyyli. Valmentajan ja pelaajien tyylin tulisi osua mahdollisimman hyvin yhteen tai muuten tuloksena on itkua, hammasten kiristelyä ja mustelmia egoissa.

Itse peliä voi seurata joko kuvakepohjaisena esityksenä tai kolmiulotteisesta näkymästä, jolloin koko peli pelataan nopeutettuna. Pelin tapahtumiin voi itse vaikuttaa tekemällä vaihtoja ja säätämällä kuvioita lennosta. Ottelutoteutus kärsii kuitenkin lajityypin vakiokirouksesta. Mitä realistisempaa ottelutapahtumaa haetaan, sitä enemmän sen puutteet pistävät silmään – ja tällä kertaa ne ovat sangen näkyviä. Peli ei nimittäin muistuta futista kuin etäisesti, ja pelaajien passiivinen tyhmyys alkaa ärsyttää nopeasti. Kuvakepohjainen esitys säästää hermoja, mutta tällöin joukkueen peli jää puhtaasti esisuunniteltujen taktiikoiden varaan.

Kokonaisuutena Let’s Make a Soccer Team! on valitettavasti pettymys. Käyttöliittymän kankeus tekee pelaamisesta puisevaa, eikä asiaa auta se, että parista hyvästä ideasta huolimatta itse ottelutapahtumat ovat koomisen epäpäteviä. En näe mitään syytä tuhlata aikaa työltä tuntuvaan tylsyyteen, kun markkinoilla on paljon parempiakin manageripelejä.

4/10
Lisää luettavaa