Roolipelit on lajityyppi, joka on erityisesti Euroopassa tähän asti jäänyt Sonyn PSP-käsikonsolilla varsin heikolle edustukselle. Yhdysvalloissa ja Japanissa tilanne on parempi, mutta Euroopassa PSP:n roolipelivalikoima on rajoittunut pääasiassa keskinkertaisiin toimintaroolipeleihin. Tilanne on onneksi kevään myötä paranemassa, ja aallon ensi laineiden mukana tulee japanilaisen Climax Entertainmentin Key of Heaven, joka julkaistiin Yhdysvalloissa nimellä Kingdom of Paradise.

Hiukan perinteisestä trendistä poiketen Key of Heaven ei sijoitukaan fantasiamaailmaan, vaan feodaaliajan Japania mukailevaan valtakuntaan, jossa taistelulajit ja niitä harjoittavien klaanien väliset konfliktit ovat arkipäivää. Pelaajan hahmona toimii Shinbu, nössö Seiryu-klaanista häpeällisesti erotettu poika, joka viettää aikaansa syrjäkylän opettajan apupoikana. Shinbun elämään tulee muutos, kun tämän entiseen Seiryu-klaaniin kuuluva Sui Lin -tyttönen saapuu pyytämään Shinbun apua tuhoutuneen klaanin nostamisessa uuteen loistoon.

On varsin selvää, että näin yksinkertaisissa asetelmissa juoni ei pysy, mutta valitettavasti tarina lähtee liikkeelle hitaasti. Sinänsä kohtuullisen tarinan kerrontaa häiritsee myös Shinbun totaalinen munattomuus, mutta onneksi tämän mukana uskollisesti roikkuva Sui Lin pelastaa paljon.

Yhden napin ihme

Pelin kuvakulma tuo äkkiseltään mieleen Final Fantasy X:n, erityisesti täysin identtisen minikartan takia. Shinbu seuralaisineen vaeltaa ympäri kaupungeilla, kylillä, luolastoilla ja vaihtelevilla ulkotiloilla täytettyä kolmiulotteista maailmaa varsin lineaarisesti, eikä satunnaistehtäviä juuri ole. Feodaaliajan Japanissa kun ollaan, tappeluilta ei luonnollisestikaan voi välttyä.

Reaaliajassa tapahtuvat tappelut eivät ala satunnaisesti, vaan esimerkiksi selkeissä väijytyspisteissä. Vihollisten väistely ei siis tule kysymykseen, mutta onneksi voi olla varma siitä, ettei jo aikaisemmin putsatussa suunnassa ole enää yllätyksiä. Tappelu on periaatteessa yksinkertaista ympyränäppäimen hakkaamista, joskin hieno grafiikka ja sulava animaatio tekevät siitä kohtuullisen viihdyttävää seurattavaa.

Vaikka tappelu itsessään nojaakin vain yhteen näppäimeen, tarjoavat vihollisen pudottamat Bugei-kääröt Shinbun käyttöön yhä uusia taisteluliikkeitä. Aluksi kääröjä voi järjestellä saman koulukunnan sisällä keskenään tehokkaiksi ja sulaviksi sarjoiksi, mutta homma paranee olennaisesti, kun eri koulukuntien liikkeiden yhdistämisen mahdollistavat ns. Freestyle-kääröt saa käyttöön.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että taistelu on huomattavasti tylsempää kuin esimerkiksi Biowaren samantyylistä teemaa kiinalaisittain hyödyntävässä Jade Empiressä. Teknisesti PSP:n ominaisuuksia on hyödynnetty hyvin, ja puhuttua dialogia on paljon. Englanninkielinen äänitys ei voita palkintoja, mutta onneksi mukana on myös erinomaisesti toteutettu japaninkielinen ääniraita, jota kuuntelee enemmän kuin mielellään.

Key of Heavenin suurin etu on se, että PSP:n roolipelirintaman rivit ovat vielä erittäin harvat. Seikkailu on sopivan pituinen, tallentaa voi koska haluaa eikä pelissä ole mitään erityisen ärsyttävää tylsähköä taistelua, hidasta alkua ja munatonta päähahmoa lukuun ottamatta. Key of Heaven ei ole avain taivaaseen, mutta alustallaan vielä varsin varteenotettava rooliseikkailu.

Climax Entertainment?

Kliimaksi on pelintekijöiden parissa ilmeisesti suosittu sana, koska samalla nimellä kulkee peräti kaksi pitkän linjan pelifirmaa. Englantilainen, vuonna 1988 perustettu Climax Entertainment on viime aikoina vastannut esimerkiksi MotoGP-peleistä sekä keskinkertaisesta Sudeki-rooliseikkailusta. Saman niminen, vuonna 1990 perustettu japanilaisfirma sen sijaan on länsimaissa hieman tuntemattomampi nimi. Selvennyksen vuoksi Key of Heaven on juuri japanilaisen Climaxin tuotos.

6/10
Lisää luettavaa