Japanilaiset numeroristikot eli sudokut ovat valloittaneet maailman. Suomessakin sanomalehdet julkaisevat jo päivittäin sudokuita ratkottaviksi, eikä ihme: ne ovat hauskoja, haastavia ja virkistävän erilaisia aivojumppia.

Pelaajakin tarjoaa tällä sivulla mahdollisuuden kokea sudokun lumon, joten kynä käteen ja numeroita miettimään.

Idea perustuu numeroihin yhdestä yhdeksään. Numerot täytetään ruudukkoon siten, että kullakin pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa pienessä 3×3-ruudukossa saa olla sama numero vain kerran.

Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, mutta erityisesti vaikeampien sudokujen ratkaisu saattaa vaatia monimutkaista päättelyä. Kyse ei ole matematiikasta, vaan ainoastaan väärien vaihtoehtojen poissulkemisesta ja sitä kautta oikean numeron löytämisessä.

PSP:lle tehty Go! Sudoku on fiksusti suunniteltu, helposti pelattava digitaalitulkinta numeroristikoista. Pelistä vastaa yllättäen brittiläinen Sumo Digital, jonka kädenjälkeä ovat olleet myös OutRun 2:n Xbox-kännös ja Codemastersin Toca Race Driver 2:n PSP-käännös.

Hyvää jälkeähän tässä on tehty: grafiikka on sopivan rauhallista, eikä missään nimessä ylivedettyä. Musiikki soi taustalla viemättä ajatustyöltä huomiota. Numeroita naksutellaan paikoilleen selkeästi. Näytön tarkkuudesta on iloa.

Pelaaja voi merkitä itselleen mahdollisia ratkaisuja, kunnes lopulta uskaltaa lukita oikeat vastaukset. Peli päättyy, jos lukitsee liian monta kertaa väärän vastauksen, joten hutiloimalla ei pärjää.

Tällainen versio sudokuista säästää mukavasti luontoa, kun lyijykyniä, kumeja ja paperia ei kulu loputtomasti. Ristikoita riittää, jos ja kun hommaan jää pahasti koukkuun. Kun aivot kerran nyrjähtävät sudoku-asentoon, kaikkialla alkaa nähdä numeropalapelejä.

7/10
Lisää luettavaa