Far Cry, Far Cry Instincts, Far Cry Instincts Evolution ja nyt Far Cry Instincts Predator. Pysytkö sinä kärryillä tämän räiskintäpelisarjan jatko-osien suhteen? Etkö? Ei se mitään. Katsotaan, saadaanko asiaan selvyyttä.

NVidia-näytönohjaimien tehoja esittelevästä demosta alkunsa saanut Far Cry oli kaksi vuotta sitten pc-räiskintöjen graafista eliittiä. Peli käännettiin viime vuonna Xboxille, ja suoraviivaisempi konsoliversio sain nimen Instincts.

Nyt Xboxille ilmestyy Evolution, joka vie eteenpäin alkuperäisen Instinctsin tarinaa. Samalla Xbox 360 saa oman Far Crynsa eli Predatorin, joka paketoi yhteen molemmat Xbox-pelit.

Far Cry -kokemukseen kuuluu kaksi tärkeää asiaa, viherkasvit ja Jack Carver. Elävän näköinen viidakko on Xbox 360:lläkin tuoreen tuntuinen ammuskeluympäristö, vaikka aikaisemmat Far Cryt olisivat tuttuja. Pelaajan ohjaama Jack taas on kliseisyydestään huolimatta hieno hahmo. Predatorin aloittavassa Instincts-kampanjassa Jack saa hullulta tiedemieheltä evoluutioruiskeen ja samalla täydellisen toimintasankarin eväät: Wolverinen supervoimat, Rambon asetaidot ja Tony Halmeen hillityn charmin. Kun Jackin nyrkki lennättää roiston pusikkoon kymmenen metrin kaaressa, on pakko virnistää. Valtava juoksunopeus ja viholliset paljastava hajuaisti antavat pelaajalle ylivoiman tunteen, vaikka vastassa olisi 20 sotilasta.

Tässä vaiheessa on kuitenkin sanottava, että alkuperäinen Instincts ei ole parannellussa Xbox 360 -versiossakaan kovin miellyttävää räiskintää. Vihollisten antama haaste ei perustu tekoälyyn tai taktiikkaan, vaan vanhimpiin ja törkeimpiin huijaustemppuihin. Viholliset ilmestyvät pahimpina hetkinä tyhjästä niskan taakse, vaikka takana olisi satoja metrejä tyhjää tunnelia. Vaikka pelissä on mukana hiipimistä ja yksinkertaista ansojen asettelua, ei siitä ole usein iloa. Viholliset kun tulevat niskaan kymmenien miesten laumoina yhden jäätyä ansaan. Lisäksi sotilaat kykenevät imaisemaan mahaansa puoli konepistoolin lipasta ilmeen värähtämättä, kun pelaajaa kidutetaan yhden osuman kuolemilla. Avonaiselta näyttävät viidakkokentätkin ovat tosiasiassa yksioikoisia putkia.

Tällaisen valituksen jälkeen on mukava kertoa, että pelin toinen kampanja eli Evolution on kaikin puolin parempaa työtä. Sitä pelatessa tulee mieleen, että pelintekijät eivät tienneet mitä tekivät alkuperäistä Instinctsiä suunnitellessaan. Evolutionin kentät ovat tyylikkäämpiä ja hauskempia, vihollisten sekä aseistuksen tasapaino on parempi ja tarinankuljetus on sujuvampaa. Kentissä on nyt oikeaa valinnanvapautta, eikä aina tarvitse ryömiä yhtä ainoaa ojaa pitkin. Vaikka rahastukselta tuntuva Instincts sai minut haukottelemaan ja kiroilemaan, Evolutionia pelatessa aloin huomaamattani toivoa uutta Jack Carver -seikkailua.

Täytyykin todella ihmetellä Predator-paketin oudointa suunnitteluvalintaa. Evolution-kampanjaan ei pääse käsiksi, ennen kuin Instincts on läpäisty. Juoni selviää näin paremmin tulokkaille, mutta ratkaisu on julma pelin Xboxilla nähneille.

Aiempien Far Cry -pelien tapaan yksinpeliä täydentää kattava moninpelipaketti. Lisäksi omat kentät syntyvät editorilla, jonka toimivuus ja helppokäyttöisyys ovat omaa luokkaansa. Nyt kenttien jakaminen on tehty erityisen helpoksi Live-palvelussa, joten kaksi kampanjaa ja moninpeli yhdessä antanevat tekemistä seuraavaan sekavasti nimettyyn jatko-osaan saakka.

Entäs se grafiikka?

Kaksi vuotta sitten uskomattomalta näyttänyt Far Cry -viidakko näyttää nyt enää ”hyvältä”. Xbox 360:n tehot on kuitenkin käytetty fiksusti piirtoetäisyyden kasvattamiseen, mikä parantaa pelattavuutta laajoissa ulkoilmakentissä. Muutamalla ensimmäisellä pelikerralla huomio kiinnittyy jatkuvasti uuteen vesitehosteeseen. Kirkas ja kauniisti aaltoileva vesi houkuttaa uimaan.

7/10
Lisää luettavaa