Tietovisailu on yllättävän harvinainen ja samalla kovin aliarvostettu pelityyppi. Kun ottaa huomioon television Miljonäärien ja Megavisojen kyllästämän tarjonnan, peliteollisuus tuntuu täysin unohtaneen yhden olohuoneiden lempiaktiviteeteista. Suunnalleen uskollisena Sony on lähtenyt ratkomaan ongelmaa ja pistää jälleen pöydälle uuden ehdokkaansa kotibileiden keskipisteeksi.

Buzz: The Music Quiz on tuore ja mielenkiintoinen musiikkivisailu. Peli on puettu televisio-ohjelman vaatteisiin, ja sopivan ärsyttävä juontaja vetää show’ta sujuvalla suomella. Musiikkipätkiä on tuhat kappaletta. Kappaleiden ympärille on tehty 5000 kysymystä, jotka vaihtelevat yksinkertaisista kappaleen nimeämisistä hankalampiin kotimaa- ja artistin entinen bändi -pähkinöihin.

Alussa voi valita, haluaako vanhoja, uusia vai molempia biisejä. Raja kulkee jossain 80- ja 90-luvun hämärässä välimaastossa. Markkinointitekstit tietävät kertoa kappaleiden kattavan kuusi vuosikymmentä musiikkia, mutta pääpaino tuntuu olevan 80- ja 90-luvuilla. Musiikin skaala on ilahduttava, ja joukosta löytyy niin vanhoja funk-klassikoita kuin diskokuumeen pahinta paloakin.

Kilpailijoita voi olla korkeintaan neljä, ja peli onkin parhaimmillaan isoissa kamppailuissa. Kaksinpeli on toki hauskaa, mutta jotkin pelitilat eivät ole parhaimmillaan kuin vasta ison köörin kanssa kisailtaessa. Pelaajat valitsevat yhden kuudestatoista musiikkiaiheisesta avatarista, jotka lähinnä kommentoivat kisamenestystään huokaisuin ja hihkaisuin.

Pelitiloja joka lähtöön

Pelitilat antavat mahdollisuuden erilaisille pelaajille. Nopeus on toki aina valttia, mutta lämmittelykierroksella voi vielä pohtia suhteellisen rauhallisesti vastauksiaan. Hektisessä pomminkierrätyskisassa oikealla vastauksella pommi siirretään vierustoverille. Miinuspisteitä tipahtaa aina sille, jonka syliin pommi loppujen lopuksi mossahtaa.

Viimeisellä kierroksella panokset ovat luonnollisesti kovimmillaan ja pisteitä on eniten jaossa. Silloin kysymys ja vastausvaihtoehdot paljastetaan hiljalleen biisin soidessa taustalla. Nopeimmin painanut pääsee vastaamaan, mutta pahimmassa tapauksessa kysymys onkin eri kuin mitä vastaaja luuli.

Buzz on hyvä kokonaisuus, josta tuntuu kuitenkin puuttuvan se viimeinen hionta. Lokalisaatiossa on pientä haparointia, ja lisäksi selostajan kommentit eivät aina ota huomioon pelin tilannetta. Koomiseksi mokailun tekee, kun selostaja yrittää muumisuomellaan piikitellä pelaajien suoritusta, mutta lukee tilanteen väärin. Juontajan ärsyttävät maneerit tosin kuuluvat hyvin lajityyppiin, joten ne eivät pääse liiaksi häiritsemään.

Visaohjain kouraan

Tietovisa ei tunnu aidolta, jos sitä ohjataan tavallisella PlayStationin ohjaimella. Lisäksi harvoilla on kuitenkaan Multitapia tai neljää ohjainta isompia kinkereitä varten. Sony onkin rohkeasti pistänyt paketin mukaan omat summeriohjaimet, jotka kiinnitetään usb-porttiin. Ohjaimista huolimatta peli on tavallisen hintainen.

Summereita on neljä, ja jokaisessa on neljä tavallista ja yksi iso punainen painike, jota käytetään eri tavalla eri pelitiloissa. Joskus sillä pyydetään vuoroa, joskus sillä taas valitaan ruudussa näkyvä vastausvaihtoehto. Neljällä painikkeella puolestaan valitaan yleensä jokin vastausvaihtoehdoista. Ohjaimet ovat melko kevytrakenteisia, mutta toimivat hyvin ja vaikuttavat kestävän tavalliset musiikkitietouden kartuttamissessiot.

7/10
Lisää luettavaa