Biomutant-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Niin kaunis on maa

Just Cause -pelisarjan veteraaneista koostuva Experiment 101 on rakentanut debyyttipeliään kuin sitä kuuluisaa Iisakinkirkkoa jo monen pitkän vuoden ajan, mutta alkujaan vuonna 2017 julkistettu Biomutant on vihdoin saapunut pelaavan kansan ihmeteltäväksi. Vaikka kyseessä ei ole avoimen maailman lajityypin perustuksia rikkova tai edes ravisteleva teos, pirteä ja puitteiltaan omaleimainen toimintaseikkailu on yksi vuoden positiivisimmista yllättäjistä.

Biomutantissa perinteistä mekaniikkakeitosta maustetaan roolipelimäisillä ominaisuuksilla. Ihmisten hylkäämää tulevaisuuden maailmaa hallitsevat saasteiden, säteilyn ja biologisen kehityksen muuttamat eläimet, ja pelaaja omaksuu heimonsa tuhon ja vanhempiensa surman todistaneen yksinäisen vaeltajan roolin. Ei aikaakaan, kun vaiteliaan sankarin vastuulla on koko maailman kohtalo – kuinkas muuten.

Maailmanpelastajan mantteli puetaan pitkälti pelaajan ratkaisujen mukaan muotoutuvan sankarin karvaisille harteille. Alussa valitaan oma hahmoluokka muutamista vaihtoehdoista sekä säädetään hahmon perusominaisuudet ja ulkonäkö jotakuinkin mieleiseksi. Lähes kaikkea voi säätää myös alun valintojen jälkeen, ja hahmoluokkien eroavaisuudet ovat lähinnä nyanssitasoa. Pelin edetessä plakkariin napsahtaa jatkuvasti erilaisia vapaasti jaettavia kyky- ja ominaisuuspisteitä, joten oman hahmon habitus alkaa piirtyä selvemmäksi vasta pidemmällä aikavälillä.

Biomutant -arvostelu

Kun pelaaja lopulta karauttaa valtavan maailman aavalle jättämään oman tassunjälkensä historiaan, keskeisin ihmetystä aiheuttava asia on eriskummallinen ja viehättävän nyrjähtänyt maailma. Vaikka kyseessä on dystooppisista tulevaisuudenkuvista lainaava kertomus, Biomutantin maailma on synkistä lähtökohdista huolimatta kepeän satumainen ja värikäs. Erikoisin kerronnallinen ratkaisu on pelitapahtumien taustalla poikkifilosofisia mietelauseita nakkeleva lempeä-ääninen kertoja, joka myös tulkkaa epäkieltä pulputtavien hahmojen mietteet ymmärrettävään muotoon.

Maiden ja mantujen tutkiskelun perimmäisenä tavoitteena on pelastaa maailma neljältä väkevän vihamieliseltä ja loputtoman nälkäiseltä jättimutantilta, jotka kaluavat pelimaailman keskiössä nököttävän maailmanpuun juuria. Kukin mörriäinen pesii omalla ilmansuunnallaan, ja jokaisen tavoittaminen vaatii erilaisen menopelin, mikä vuorostaan vaatii eri hahmojen juoksupoikana touhottamista ristiin rastiin ympäristöjä. Siinä ohessa uitetaan lusikkaa maailman käskyvallasta kamppailevien heimojen sotasopassa ja yritetään tehdä sovinto nimettömän sankarin kipeän menneisyyden kanssa.

Eikä siinä tietenkään kaikki, avoimen maailman pelistä kun on kyse. Biomutantin valtava, 64 neliökilometrin alueelle piirtyvä upea maailma on läpeensä täynnä tekemistä, ja lähes jokainen eteen etsiytyvä notko, kyläpahanen ja ihmisasutuksen raunio tarjoaa uutta koluttavaa. Reipasta jolkotustahtia etenevä pelaaja taistelee tiensä pääjuonen päätökseen osapuilleen puolessa vuorokaudessa, mutta sivutehtävien, kokoluokaltaan vinhasti vaihtelevien tutkittavien ympäristöjen ja satunnaisesti eteen pompsahtavien tapahtumien ansiosta peliin saa upotettua varmasti yli sata tuntia.

Biomutant -arvostelu

Peliminuutit kuluvat vaeltamisen ohella lähinnä pelillisen selkärangan kahdella keskeisellä nikamalla eli taisteluissa ja keskusteluissa. Ensinnä mainittu keskittyy lähi- ja tulitaisteluun hilpeän kotikutoisilla aseilla, joita voi purkaa, yhdistellä ja tehostaa yllättävän monipuolisen rakentelumekaniikan avulla. Myös sankarin vaatetusta voi muokata ja parannella laukusta löytyvillä tarvikkeilla, ja uusia päivitysosia löytyy lähimain joka toisen nurkan takaa.

Valitettavasti taistelu on myös Biomutantin hiomattomin osa-alue. Varsinkin kungfu-henkinen lähitaistelu taantuu tahattoman helposti sekavaksi ja horkkaiseksi rähinäksi, jossa vihollisten liikkeitä on vaikea ennustaa ja oma hahmokin tuppaa sinkoilemaan minne sattuu. Tuliaseilla päristely pysyy helpommin hyppysissä, mutta väkivallan välikappaleista riippumatta määräävin ongelma on se, ettei pelaaja voi itse lukittautua haluamaansa viholliseen. Sankarin kuonon suunta on sälytetty osittain automaation harteille, ja kuten arvata saattaa, ratkaisu toimii käytännössä korkeintaan puolen aikaa.

Hahmojen kanssa keskustelun ongelma on helpompi tiivistää: tekstiä on liikaa. Vaikka pelin juoni on kiintoisa, vähintään neljä viidesosaa hahmoista hölöttää samat asiat kahteen ellei kolmeen kertaan yhden juttutuokion puitteissa. Jopa yksinkertaisia sivutehtäviä alustavat keskustelut venyvät pahimmillaan nälkävuoden pituisiksi monologeiksi, eikä asiaa ainakaan helpota se, että kertoja venyttää lauseita tuskallisen pappamaiseen tyyliin. Ennustankin, että leijonanosa pelaajista alkaa survoa sanailut ohittavaa pikanäppäintä vimmaisesti viimeistään pelin viimeisellä kolmanneksella.

Biomutant -arvostelu

Vaikka taistelu on paikoin takeltelevaa sekasoppaa ja lässyttäväksi taantuva käsikirjoitus saa toisinaan silmät pyörimään hedelmäpelin lailla, Biomutant onnistuu pitämään tehokkaasti otteessaan ennen kaikkea houkuttelevan ja uteliaisuuden kieliä heleästi näppäilevän pelimaailmansa ansiosta. Putkiaivoisimmankin pelaajan keskittymiskyky herpaantuu toistuvasti mantuja mittaillessa, kun jokin uusi kiintoisa matkakohde nousee näkyviin kukkulan takaa ja saa kääntämään sankarin karvaisen kuonon sivuraidetta kohti.

Biomutant kärsii hiomattomista kulmista, ja pelimekaniikan osalta seurataan avoimen maailman pelien tyypillisiä suuntaviivoja paikoin liiankin orjallisesti. Toisaalta Biomutant on myös pelillinen vastine mietelauseelle matkasta määränpäätä tärkeämpänä, sillä omalaatuisen vetovoimaiseen maailmaan on petollisen helppo hukkua tunti- ja päiväkausiksi tutkiskelemaan tienoita puhtaasta tutkiskelun ilosta. Se on jo itsessään mittava saavutus.

7/10
KehittäjäExperiment 101
JulkaisijaTHQ Nordic
PeligenretSeikkailu, Toiminta
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa