Arvostelussa Transport Fever 2: Console Edition

Arvostelussa Transport Fever 2: Console Edition. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2023 numerossa 246. 

15.2.2024 14:00

Arvostelussa Transport Fever 2: Console Edition. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2023 numerossa 246. 

Liikennekuumetta konsoleilla

Jo vuonna 2019 ilmestynyt Transport Fever 2 on sittenmmin kokenut perusteellisen kasvojenkohotuksen ja siirtyy nyt parannuksineen kaikkineen myös konsolipelaajien ulottuville. Transport Fever 2: Console Edition on kehittäjiensä mukaan monilta osin jopa parempi kuin viritelty pc-versionsa, mutta tietyt asiat aina hiirellä ja näppäimistöllä nauttiva pelitoimittaja tarvitsee tietenkin ensi käden tietoa myyntipuheiden tueksi.

Transport Fever 2: Console Edition on kuvailujen mukaan liiketoimintasimulaattori, jonka sisältö kattaa rahti- ja henkilöliikennekaluston viimeisen 170 vuoden ajalta. Pelissä on kolmelle mantereelle sijoittuva kampanja, hiekkalaatikkotila ja karttaeditori. Omia kuljetukseen ja liikennöintiin liittyviä utopioita voi rakentaa melko vapaasti, mutta täysin kylmiltään raiteiden, moottoriteiden ja lentokenttien kuninkaaksi ei kannata ryhtyä. Onneksi kampanjatehtäviä kahlatessa käydään läpi hyvin jäsennelty ja monipuolinen katsaus kuljetusimperiumin eri osasten hallinnasta.

Tietynlainen opastus on tarpeen erityisesti reittien suunnittelussa. Ihmismassojen kuljettaminen pitkin maapalloa on osin haastavaa puuhaa, jonka nyanssit onneksi opetellaan ajan kanssa ja usean aikakauden tapaan. Sama opettelu liittyy myös rahtiliikenteen jouhevuuteen, kun tavoitteena on materiaalien mutkaton kuljetus tehtaisiin ja kuluttajille.

Arvostelussa Transport Fever 2: Console Edition

Käytännössä suurin osa pelistä on reittien valinnan ohella melko yksinkertaista päätöksentekoa. Minne henkilöliikenne- tai rahtiterminaalit rakennetaan? Valitaanko nopea ja usein myös kallis kalusto vai edullisempi, mutta toisaalta hitaampi tapa viedä kuljetukset perille? Sitten vain katsellaan muurahaispesän lailla kuhisevan liikenteen menoa sekä voittojen kasautumista ja tutkitaan, onko eri terminaalien välillä pullonkauloja, joita purkamalla tehokkuus paranisi.

Siirtyminen pc-maailmasta konsoleille ei aina suju odotusten mukaisesti, mutta on pakko antaa kehuja Urban Gamesin tiimille, joka on onnistunut tekemään kuljetusketjun eri osasten seuraamisesta yksinkertaisen toimivaa myös peliohjaimella. Loikat kaupunkitason yleiskuvasta tehtaisiin ja yksittäisiin kulkuneuvoihin ovat parin nopean näpäytyksen takana. Kirjanpidon ja numeroiden seuraaminen on sekin helppoa, jos siitä puolesta innostuu.

Teknisesti koin useimmiten vain pieniä miettimistaukoja, kun uusi tavoite tai määränpää avautui ensimmäistä kertaa tarkasteltavaksi. Muutamia kertoja jumi kesti jo hieman pidempään, mikä ravisteli irti soljuvan liikenneverkon ihmeistä. Mietin myös usein, että kaipaisin tarkempia keinoja hallita tiettyjen kaupunkien tai reittien toimintaa. Useimmiten toiminta vaikuttaa turhan pinnalliselta puuhastelulta, joka kantaa hedelmää ilman sen kummempaa vaivaa.

Transport Fever 2 kampanja palvelee osaltaan myös historian ystäviä, sillä se ottaa hartioilleen liikenteen eri muotojen esittelyn aina 1800-luvun puolivälistä saakka. Höyryveturien ja sanotaanko vaikka optimistisen näköisten ensimmäisten ”rekkojen” kanssa puuhastelu vie mennessään erityisesti laadukkaan audiovisuaalisen toteutuksen vuoksi.

Arvostelussa Transport Fever 2: Console Edition

Kaikki laitteet vanhoista junista moderneihin lentokoneisiin ovat uskottavia kapineita niin läheltä kuin kaukaa ja äänimaailma pelityyliin sopivan rauhallinen, joskin ajoittain sorrutaan turhan häiritseviin renkutuksiin. Maastot ovat sen sijaan hieman vanhahtavia ilmeeltään, mutta niissä on tarpeeksi yksityiskohtia, kuten eläimiä ja meren rantaan tuomia aaltoja, jotta niiden katseluun ei kyllästy.

Taiteellisia vapauksia otetaan tietyissä kohdissa, joten lukion historiankokeeseen ei kampanjan eväin kannata suunnata. Pientä puutetta löytyy niin kulkuneuvojen kuvauksista kuin tehtävänannoista, joista kaikkia ei nähtävästi ole ehditty täydentämään leipätekstin osalta.

Pelaaminen on parhaimmillaan miltei meditatiivista rauhoittumista, jossa pienten yksityiskohtien hiominen palkitaan lopulta ajatuksen lailla toimivalla verkostolla, jonka seuraaminen on itsessään nautinnollista. Eniten nyppivät ohjeiden puutteet tietyissä osioissa, kun taas suurimmaksi osaksi varsinainen pelaaminen on melkeinpä liian yksinkertaista. Joka tapauksessa liikennöintikuume on tarttuvaa sorttia.

Markus Heino

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

8/10
KehittäjäUrban Games
PeligenretSimulaattori
JulkaisualustatPS4, PS5, XOne, XSX/S
Lisää luettavaa