Arvostelussa Second Front

Arvostelussa Second Front. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244. 

2.2.2024 18:00

Arvostelussa Second Front. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244. 

Piensotaa digitaalisella laudalla

Toisen maailmansodan taisteluihin sijoittuvista strategiapeleistä ei ole varsinaisesti puutetta, sillä aihetta eri suunnasta lähestyviä pelejä on ilmestynyt parin vuoden sisään pitkä letka. Näistä Second Front yllättää monella tavalla, sillä se lähestyy perinteistä aihetta vahvasti omannäköisellä kulmallaan.

Esimerkiksi Unity of Command II ja Panzer Corps II veivät perinteisen Panzer General -kevytsodinnan uudelle tasolle perinteistä pelimekaniikkaa ja pelattavuutta innovoimalla. Second Front puolestaan nostaa salkoon ”me rakastamme lautapelejä” -lipun. Kyseessä on digitaalinen strategialautapeli, jonka parissa esimerkiksi Squad Leaderinsä pelanneet ovat kuin kotonaan. Lautaja noppamekanismeja ei piilotella, vaan ne on upotettu sutjakkaaksi osaksi kokonaisuutta.

Arvostelussa Second Front

Second Front kuvaa toisen maailmansodan taisteluja joukkuetasoisesti ja maanläheisesti. Pelaaja komentaa Saksan, Neuvostoliiton tai Yhdysvaltain joukkoja joko itä- tai länsirintamalla lyhyissä kahakoissa, joissa jalkaväen, moottoroitujen vempeleiden, panssareiden ja tukiaseiden suotuisalla yhteisvaikutuksella yritetään tehdä vihollisesta selvää samalla vallaten tai puolustaen kohdealueita. Aselajien yhteistyö on luonnollisesti päivän sana.

Taistelut ovat pieniä ja lyhyitä, yksiköt ovat yksittäisiä sotilaita, joukkueita ja ajoneuvoja. Yksi pelin nerokkaimmista ideoista on joidenkin skenaarioiden jakaminen minikampanjoiksi, joissa taistelu jatkuu tavoitteen saavuttamisen jälkeenkin. Kartta laajenee ja pelikenttä siirtyy uuteen suuntaan, minkä jälkeen urakka jatkuu. Tämä pakottaa varovaisuuteen myös taistelun loppuvaiheissa – matsihan saattaa vielä jatkua. Tehtäväsuunnittelu on usein oivaltavaa sekä rohkeaa, ja se tarjoaa erittäin monipuolisia sekä hyvällä tavalla rassaavia taisteluja, jotka usein pohjaavat oikeaan historiaan.

Lisäjoukkoja ei ostella. Käytössä olevat joukot ovat heti nähtävissä, eikä yksiköitä täydennetä lyhyiden taistojen aikana. Mahdolliset täydennykset ovat mitä ovat ja tulevat kun tulevat. Niinpä joukkojen olemuksen ja oikeaoppisen käytön ymmärtäminen on erittäin tärkeää. Vaikka pelimekaniikka on selkeää, on tutoriaalien ja ohjeiden lukemisesta verratonta hyötyä, kuten myös harjoitusmatseista. Peli ei väännä rautalankaa ja osa komentonapeista on hämäävän pieniä. Etenkin näkökenttien ja korkeusesteiden ymmärtäminen on sekä paikoin vaikeaa että kriittisen tärkeää.

Arvostelussa Second Front

Käyttöliittymän ja ruudun informaation sisäistäminen vaatii harjoittelua, mutta suoraan hiiren alle avautuvat ja tilanteeseen mukautuvat komentopainikkeet helpottavat peluuta suuresti. Näin pienessä mittakaavassa panssariautot, telatykit ja jopa konekiväärillä varustetut jeepit nousevat arvoon arvaamattomaan aivan eri tapaan kuin monissa panssaripainotteisissa peleissä.

Tekijät ovat tehneet paljon fiksuja ja vain harvoja huonompia ratkaisuja. Tekoäly on haastava ja joskus hämmentävän oivaltava. Kieltämättä peli myös pännii paikoittain. Etenkin rasittava satunnaislukuilu XCOM 2:n hengessä ja ”ammun ohi metrin päässä olevasta vihollisesta” -tyyliin kirvoittaa ärräpäitä. Samoin yksikköjen vahvuuden ja henkisen kantin kuvaaminen askeleittain lautapelityyliin saattaa rassata, kun tulimyrskyillä ei ole mitään vaikutusta pitkään aikaan, mutta sitten koko osasto kuolee äkillisesti.

Strategiaksi Second Front on sujuva ja miellyttävän erilainen. Etenkin lautapeliharrastajille ja muutoin taktisen tason sodinnasta kiinnostuneille se on herkkupala, jonka pariin palaa mielellään. Valmiiden skenaariotyökalujen ansiosta ilmaista lisäsisältöäkin piisaa runsain mitoin.

Jukka O. Kauppinen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.

Pelin virallinen kotisivu.

7/10
KehittäjäHexdraw
PeligenretStrategia
JulkaisualustatWin
Lisää luettavaa