Arvostelussa Farming Simulator 23 Switch Edition

Arvostelussa Farming Simulator 23 Switch Edition. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinäkuun 2023 numerossa 247. 

17.3.2024 21:00

Arvostelussa Farming Simulator 23 Switch Edition. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinäkuun 2023 numerossa 247 ja julkaistaan nyt Pelaaja.fissä täydentämään sivuston arvosteluarkistoa.

Tämä on farmaan vitsi?

Farming Simulator -nimeä kantavat pelit eivät ehkä ole jokaisen makuun, mutta ne ovat olleet jo pitkään tunnetuin väylä maanviljelijän työhön videopelimuodossa. Switchillä pelisarja esiintyi jo edukseen turhat järjestysnumerot karistaneen Farming Simulator Switch Editionin muodossa, joka perustui sekin muilla austoilla ilmestyneeseen Farming Simulator 17 -peliin. Sittemmin Farming Simulator 20 Switch Edition sai niskaansa lannoite- ja lokavyöryn käytännössä ylihinnoiteltuna mobiilipelikäännöksenä. Onkin pieni järkytys havaita, että pelisarjan uusin tulokas jatkaa samoilla linjoilla, vaikka versionumerona on jo peräti 23.

Teknisesti Switchin uusin maatilasimulaattori jättää paljon toivomisen varaa, sillä varsinkin isommalla ruudulla peli on poikkeuksellisen suttuinen, vaikka mobiilipelimäinen käyttöliittymä on huomattavan kookas ja terävä. Aivan kuin telakoitu peli ei edes yrittäisi nostaa resoluutiota lähemmäs teräväpiirtotarkkuuksia. Varsinkin hieman etäämmällä olevat kohteet, puut, talot ja lähestyvät autot näyttävät vaseliinilla kuorrutetun linssin kautta kuvatuilta. Myös ruudunpäivitys polveilee varsin tuntuvasti ihan vain oman maatilan pihapiirissä kurvaillessa, mikä tuntuisi olevan olemattoman optimoinnin syytä.

Arvostelussa Farming Simulator 23 Switch Edition

Maatilan pyörittämisen keskiössä olevat työkoneet on mallinnettu miten sattuu, sillä pääsääntöisesti raskasrakenteiset ja verkkaisesti liikkuvat koneet lähtevät varoittamatta siitä kuuluisasta lapasesta varsin koomisin tavoin. Raaka-aineiden lastaaminen voi lähettää rahtivälineen lentelemään pitkin piennarta ja kaatuneet koneet jäävät usein jumiin rakenteisiin tai maan sisään, jolloin niiden irrottamista voi kokeilla törmäämällä niihin toisilla koneilla.

Jos jotain positiivista kaivetaan ihan kaivamalla, niin Farming Simulator 23 antaa pelaajalle vapauden automatisoida farmiaan varsin pitkälle. Suurin osa askareista on ulkoistettavissa rahaa vastaan, joten alkuun päässyttä tuotantoa on melko vaivatonta ohjata haluamaansa suuntaan. Pitkälle viedyn automaation vuoksi varsinainen pelaaminen alkaa tuntua hyvin pian vain numeroiden tuijottamiselta ja lannoitekuormien sekä raaka-aineiden otollisen myynnin kyttäämiseltä. Heikon ajomallin vuoksi peltojen työstämisen ilo on jo valmiiksi hataralla pohjalla, mutta kun se viedään pois kokonaan, alkaa koko pelin pohja natisemaan tyhjän päällä.

Uusina ominaisuuksina suitsutetaan kahta uutta karttaa ja keräilyesineitä, joiden viihdearvo on suttuisen ulkoasun ja ruudunpäivityksen nikottelun vuoksi ainakin itselleni hyvin vähäinen. Rikkaruohojen kitkeminen on parin uuden työkalun ja yhden työvaiheen muutos perusviljelyn kaavaan. Automaattinen lastaaminen ja tekoälytyöntekijöiden palkkaaminen ovat toki hyviä ominaisuuksia, mutta tuntuvat varsinaisena päivityksenä erittäin ohuilta. Erilaisia työkoneita on sentään paljon ja niiden ostaminen on ollut ainakin minulle päätavoite maatilan kasvattamisen rinnalla. Sääli vain, että komeat puimurit ja uudenkarheat traktorit pitää nauttia epätarkkoina mössöinä pitkin epätasaisesti mallinnettua maisemaa.

Arvostelussa Farming Simulator 23 Switch Edition

Heikon teknisen toteutuksen ja mobiiliversioon kallellaan olevan luonteen lisäksi Switch-versio Farming Simulator 23:sta on hinnoiteltu julkaisussaan 45 euron paikkeille. Vastaava mobiiliversio pelistä maksaa sen sijaan alta kympin sekä Androidille että Apple-alustoille. Hintojen erotukselle ei ole mitään järjellistä syytä.

Mikäli simuloitu maanviljely Switchillä kiinnostaa, niin pari vuosikertaa vanhempi ja edelleen mainio Farming Simulator Switch Edition on saatavissa alustalle parilla kympillä. Farmisimulaattorin tuorein Switch-versio on taas köykäinen ja ylihintainen teos, jonka tarpeellisuus on vahvasti kyseenalainen.

Markus Heino

Tilaa Pelaaja-lehden tulevat numerot täältä!
Tutustu Pelaajan arvosteluarkistoon täältä.

4/10
KehittäjäGIANTS Software
JulkaisijaGiants Software
PeligenretSimulaattori
JulkaisualustatSwitch
Lisää luettavaa