Kauan sitä sai odottaa, mutta nyt se on täällä: Logitechin ensimmäinen hotswap-kytkimillä varustettu 60-kokoluokan pelinäppäimistö näki vihdoin päivänvalon huhtikuussa 2024.

Korkeaprofiilinen ja voimakasrunkoinen PRO X 60 vie pöytätilaa vain 29 * 10 senttimetriä. Kevyen karheilla PBT-näppäinhatuilla kuorrutettu langaton näppis on kuitenkin pienestä koostaan huolimatta rakenteeltaan sekä toiminnoiltaan tarkasti suunniteltu tyylinäyte.

60-prosenttisissa näppäimistöissä on aina omat haasteensa kun niitä käyttää muuhun kuin pelaamiseen. Etenkin puuttuvat nuoli- ja funktionäppäimet hidastavat selkeästi työskentelyripeyttä. Logitech on lähtenyt purkaamaan tätä haastetta mielenkiintoisesti tarjoamalla käyttäjille uuden ja heidän kaikkien aikojen edistyksellisimmän Keycontrol-tekniikan. G HUB -ohjelmiston kautta hallittava ominaisuus antaa mahdollisuuden asettaa jokaisen näppäimen alle useampia tasoja, joten esimerkiksi haluamansa ohjelman saa käynnistettyä parilla nopealla napautuksella. Tämän softaominaisuuden ohjelmoinnin oppiminen ja kyseisen toimintakokonaisuuden ymmärtäminen ottaa oman aikansa, ja Logitechin olisi kannattanut panostaa tällä kertaa kunnolliseen manuaaliin. Kyllä sen ilman kattavampia perehdytyksiä oppii, mutta käyttäjästä riippuen aikaa kuluu hetki jos toinenkin.

Itse näppäimistön rakenteeseen on sijoiteltu pelaajille suunniteltuja toimintoja. Oikeassa laidassa on pelitilan päälle asettava selkeärakenteinen ja rohkean jäykkä kytkin. Sen vastineena on vasemmassa laidassa majaileva ja vähän liiankin herkästi pyörivä äänenvoimakkuusrulla. WASD-pelaamisen kannalta fiksussa paikassa oleva rulla on nopeasti sormien alla, mutta se liikahtelee liian hennoilla kosketuksilla.

PRO X 60 -näppäimistöä saa sekä linear- että tactile-kytkimillä. Testiin päätyneissä lineareissa oli täydellisen upea tuntuma. Painalluksiin tarvitsee sen verran voimaa (50 g), että sen myös tuntee. Herkkiin näppäimistöihin tottuneille tämä ei siis sovellu.

Erinomaisen naputtelutuntuman lisäksi PRO X 60 on hiljaisuudessaan miellyttävä. Äänetön se ei ole, mutta monista mekaanisista näppäimistöistä kantautuva kalske on pientä tämän rinnalla. Edes välilyöntinäppäin ei mekkaloi liikoja.

Lightspeed-USB-donglella ja Bluetooth-yhteydellä toimiva näppäimistö toimii täydellä latauksella noin 65 tuntia. Näppäimien taakse iskettyjen RGB-valojen käyttö vaikuttaa luonnollisesti asiaan. Valojen vilkettä ja animointia hallitaan G HUB -softalla ilman suurempia rajoituksia. Mikään erityisen valoisa näppäimistö tämä ei kuitenkaan ole.

Parinsadan euron hintalappuun sisältyy hyvin näppäimistöä suojaava kuljetuskotelo. Tämä on erittäin tervetullut lisä tällaiselle tarkoituksellisesti paljon kuljetettavalle ”laninäppäimistölle”.

Logitech PRO X 60 on uskomattoman hyvän tuntuinen kompakti näppäimistö niin kaveripiireissä lanittaville viikonloppupelaajille kuin tosissaan puskeville e-urheilijoille. Se on saatavilla mustana, valkoisena sekä pinkkinä.

⭐⭐⭐⭐⭐

Lisää luettavaa