Katu-urheilupelit ovat hauska, mutta vaativa taiteenlaji. Hyvän pelin tulisi löytää juuri oikea tasapaino asenteen ja hyvän pelattavuuden väliltä. Väritöntä ja mautonta tusinateosta ei jaksa kukaan, mutta toisaalta kuka suostuisi vapaaehtoisesti pelaamaan huonoa peliä?

Pelille nimensä lainannut And 1 on korisvälinevalmistaja ja samannimisen katukoriskiertueen organisoija. Niinpä pelissä nähdään paljon And 1 -varusteita, autenttisia pelaajia, artisteja ja juontajia kiertueelta. Tunnelma on onnistunut, ja pelistä lähtee positiivisia viboja enemmän kuin pakettiautollisesta hippejä.

Kustomointi on pelin teema. Jo vakioksi muodostuneen, mutta tällä kertaa kattavasti toteutetun pelaajaeditorin lisäksi pelistä löytyy myös liike-editori, jolla voi purkittaa oman egoja murskaavan kikkailusarjansa.

Pelitiloista löytyy mukavasti skaalaa. Pelaajien määrää voi säätää one on one -peleistä täyteen viiden miehen matsiin. Pelin keskipisteessä on kuitenkin uratila, jossa aloitteleva palloilija osallistuu And 1 -kiertueelle tavoitteenaan tulla kaikkien aikojen koripalloilijaksi.

Jotain rajaa, hei!

Puitteet ja autenttinen fiilis ovat kohdallaan, valitettavasti pelattavuus laahaa perässä. Periaatteessa And 1 Streetball on melko tavallinen katukorispeli. Kikkailulle vain on asetettu aivan liikaa painoarvoa. Analogisauvojen yhdistelmillä tehdään erilaisia harhautuksia ja kikkoja, jotka onnistuessaan kasvattavat fiilismittaria. Se puolestaan avaa aina vain pahempia kikkoja, kunnes lopulta pärstään paukahtaa pysäyttämätön superkombo.

Teoriassa kikkoja vastaan voi puolustaa, käytännössä ei. Tästä johtuen peli menee yksinkertaisen kaavan toistamiseksi, kun hyökkäävä pelaaja kikkailee nopeasti fiilismittarin kattoon ja sitten jyrää pisteen taululle. Kyse ei ole huijaavasta tekoälystä, sillä kikat ovat pelaajan käsissä aivan yhtä tuhovoimaisia. Ja tätä toistetaan, kunnes peli tai hermot loppuvat. Oikea koripallo on jäänyt selvästi paitsioon, eikä kuvioita tai taktiikoita pahemmin näy.

Tämä on harmi, sillä And 1 Streetballissa olisi ollut ainesta. Hyvä musiikki, sujuvat animaatiot ja mielenkiintoinen uratila eivät kuitenkaan riitä, kun itse peliä ei huvita pelata. Henkilökohtaisesti katson yhä katukoriksen saavuttaneen huippunsa NBA Street vol 3:n myötä, mutta jos itse pidät sitä liian kuivana, And 1 voi olla oikea lääke.

5/10
Lisää luettavaa