Age of Empires III: Definitive Edition -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun 2020 numerossa 216. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

15-vuotias strategiapeli uudistui erikoisella tavalla

Reilun parinkymmenen vuoden ikäisen Age of Empires -strategiapelisarjan neljättä osaa saadaan edelleen odotella. Microsoft on kuitenkin puhaltanut viime vuosien aikana uutta eloa alkuperäisiin peleihin remasteroiduilla uusintajulkaisuilla. Tänä vuonna on Age of Empires III:n vuoro päästä teräväpiirtokäsittelyyn.

Kolonialismin kultakauteen sijoittuva Age of Empires III: Definitive Edition sisältää melkoisen kasan pelattavaa. Mukana on alkuperäinen peli kolmen kampanjansa voimin, The Warchiefs– ja The Asian Dynasties -laajennukset sekä Definitive Editioniin kehitettyä kokonaan uutta pelattavaa.

Uusi sisältö kattaa historiallisiin taisteluihin pohjautuvia tehtäviä, pelimekanismeihin pureutuvan Art of War -haastetehtäväsarjan sekä kaksi uutta kansakuntaa, inkat ja ruotsalaiset. Historialliset taistelut koostuvat irrallisista tehtävistä, joita höystetään lyhyillä välianimaatioilla. Historialliset tapahtumat ovat kuitenkin lähinnä heppoinen pohjustus aika tavanomaisille tehtäville.

Age of Empires III: Definitive Edition -arvostelu

Kokonaan uuden sisällön ohella myös vanhaa pelisisältöä on uudistettu. Merkittävimmät uudistukset koskevat Amerikan alkuperäiskansojen käsittelyä. Aiemmin käytetyt ranskalaista perua olevat nimet sioux ja irokeesi on vaihdettu lakotaksi ja haudenosauneeksi, ja yksiköitä ja kansojen pelimekanismeja on sovitettu sopivammaksi.

Uudistuksia on tehty alkuperäiskansojen edustajia konsultoiden, mutta lopputulokset ovat hieman epäjohdonmukaisia – lakotat kun edustavat osaa sioux-kansoista, kun taas haudenosaunee kattaa nimenä irokeesien liittokunnan kansat. Lisäksi uudistusten ohella pelistä on nähtävästi sovinnaisuuden nimissä päädytty karsimaan myös viittauksia siirtomaa-aikaan. Ratkaisut ovat vähintäänkin erikoisia, sillä on hankala ymmärtää, mihin plantaasien uudelleennimeämisellä tai kolonialismi-sanan korvaamisella on pyritty.

Luonnollisesti Age of Empires III:een on tehty myös graafisia uudistuksia. Peli yltää nyt 4K-resoluutioon asti, ja visuaalinen ilme on huomattavasti selkeämpi kuin 15 vuotta sitten, vaikka kyse onkin varsin maltillisista päivityksistä. Paljon alkuperäistä vähemmän tilaa vievä käyttöliittymä on myös merkittävästi siistimpi.

Age of Empires III: Definitive Edition -arvostelu

Varsinaiseen peliin ei ole kajottu mitenkään merkittävästi. Tekoälyn luvataan saaneen uudistuksia, mukaan lukien uuden haastavamman vaikeustason, mutta itselläni oli kädet täynnä töitä jo perustasolla. Taistelut tiivistävät vuosisatojen kehityksen muutamaan kymmeneen minuuttiin, ja aikakausissa eteneminen näkyy selvästi saataville tulevissa uusissa yksiköissä. Age of Empires III:ssa menestys perustuu kansakunnan hallittuun kasvattamiseen sekä huomion jakamiseen taistelukentän ja kaupungin välillä – voitontavoittelu näet vaatii nopeaa naksuttelua ja isoja sotajoukkoja. Pelialueen ohella täydennystarvikkeita ja -joukkoja voi haalia kotikaupungista, jonka tarjontaa voi muokata oman strategiaan sopivaksi pelin korttijärjestelmää hyödyntäen.

Definitive Edition on maltillisesti uudistettu versio jo ikääntyneestä tosiaikastrategiapelistä. Uudistettunakin se kalpenee kakkososalle mutta tarjoaa siitäkin huolimatta yllin kyllin pelattavaa kohtuulliseen hintaan.

7/10
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa