Tiesitkö? Yksi pelimaailman klassikkobugeista ei tekijän mukaan olekaan bugi

Tiesitkö, että ensimmäisen Civilizationin kuuluisa sodanlietsoja-Gandhi ei pelin luojan mukaan olekaan bugi, toisin kuin pitkään on luultu? Lue paljastuksesta täältä!

18.10.2020 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Monenkarvaisten strategiasimulaattorien parissa kannuksensa ansainnut Sid Meier julkaisi syyskuussa elämäkertansa. Meier käsittelee teoksessa monikymmenvuotista uraansa pelialalla, minkä lisäksi kirja paljastaa, että yksi maailman tunnetuimmista bugeista ei koskaan ollutkaan bugi.

Kysehän on on totta kai ensimmäisen Civilizationin tunnetuksi tekemästä, sodan- ja verenjanoisesta Mahatma Gandhista. Siinä missä elävän elämän Gandhi ajoi aatetta väkivallattomasta vastarinnasta, Civilizationin Gandhi tunnetaan herkkyydestään tarttua aseisiin.

Vallalla olleen käsityksen mukaan Civilizationin Gandhin riidan haastaminen johtui ohjelmointivirheestä. Maailman johtajilla on pelissä yksilölliset aggressioarvot, ja Gandhin pasifismia peilaten hänen arvonsa oli pelissä 1. Kun pelaaja jossain vaiheessa peliä vaihtoi hallintomuotonsa demokratiaan, maailman johtajien aggressioarvot laskivat kahdella. Gandhin tapauksessa tämä ei tarkoittanut, että arvo olisi pudonnut miinukselle, vaan arvo pyörähtikin takaisin maksimiin. Tämä sai Gandhista selityksen mukaan sodanlietsojan.

Meier on kertonut sekä kirjassa että kirjaa käsittelevässä Bloombergin haastattelussa, että vaikka vitsi ydinaseisiin hurahtaneesta Gandhista on hupaisa, tulkinta ei pidä paikkaansa.

– On totta, että Gandhi käyttäisi ennen pitkää ydinaseita, mikäli Intia olisi sodassa, kuten mikä tahansa muu pelissä oleva sivilisaatio. Oikea Abraham Lincoln ei luultavasti olisi myöskään pudotellut ydinpommeja kenenkään niskaan, mutta ajatus oli, että jokainen johtaja vetää rajan johonkin, Meier on selittänyt kirjassaan.

Meieristä myytillä on juuria myös puhtaassa väärinkäsityksessä. Hän on huomauttanut, että yksi Gandhin keskeisimmistä ominaisuuksista oli pyrkimys välttää sotaa. Pelissä tuli tilanteita, jolloin Gandhi uhkaisi pelaajaa ydintuholla.

– Ja mikä olisi parempi keino välttää konfliktia kuin pelko molemminpuolisesta tuhoutumisesta?

Lue lisää:

Lisää luettavaa