Tiesitkö? Tällaisia Taru sormusten herrasta -pelit olivat ennen Peter Jacksonin elokuvia

Tiesitkö, että Taru sormusten herrasta -peliadaptaatiot ovat olleet ihmiskunnan ilona jo neljäkymmentä vuotta? Lue katsaus ensimmäisiin peleihin täältä!

21.8.2022 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Keski-Maan puoleisella rintamalla kuohuu: Amazonin tuottama The Rings of Power -sarja starttaa parin viikon päästä, minkä lisäksi torstaina saatiin tieto siitä, että viime aikoina runsaanpuoleisesti studiokauppoja tehnyt ruotsalainen Embracer Group osti Middle-earth Enterprisesin. Maanantaina julkaisija Private Division puolestaan vihjaili, että uusi Taru sormusten herrasta -peli on parhaillaan tekeillä.

Taru sormusten herrasta nousi hillittömään suosioon vuonna 2001, kun Peter Jacksonin ohjaaman elokuvatrilogian ensimmäinen osa tuli teattereihin. J.R.R: Tolkienin kirjoittamia, vuosien 1954 ja 1955 välillä julkaistuja kirjoja on kuitenkin adaptoitu sinnikkäästi pelimuotoon viimeiset 40 vuotta.

Tiettävästi ensimmäinen Tolkienin töihin perustuva peli oli vuonna 1982 ilmestynyt The Hobbit. Beam Softwaren ZX Spectrumille kehittämä peli oli melko suoraviivainen, kuvitettu tekstiseikkailuadaptaatio Hobitista. Sitä seurasi vuonna 1985 saman studion kehittämä Lord of the Rings: Game One.

Kultaisella 80-luvulla piisasi Sormusten herra -videopeliadaptaatioita suurin piirtein joka sormelle ja varpaalle. Yksi erikoisemmista oli julkaisematta jäänyt mutta vuodelle 1983 kaavailtu Parker Brothersin Journey to Rivendell. Ilmeisesti peli koostui vierivästä ruudusta, jota Frodo kulkee alhaalta ylös ja yrittää väistellä nazgulin hyökkäilyä. Tavoitteena on, pelin nimen mukaisesti, päästä Konnusta Rivendelliin. Journey to Rivendell nautti tietynlaista kulttimainetta kadonneena pelinä aina siihen saakka, että Parker Brothersin entinen työntekijä löysi sen prototyypin omista arkistoistaan.

Omituiseen huttuun ennätettiin viimeistään vuonna 1994, kun Interplayn kehittämä ja julkaisema J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Vol. I ilmestyi. Amerikkalaisen pelilehti VideoGames & Computer Entertainmentin arvostelija luonnehti sitä ”peliksi ajattelijoille” sen sijaan, että siitä olisi löytynyt räjähtävää toimintaa. Roolipelissä ohjataan Frodoa, jonka mukana kulkee kourallinen tekoälykavereita. Vol I kattaa Sormusten saattueen alusta balrogin kohtaamiseen Morian uumenissa. Nykyään peli tunnetaan erityisesti raskaalla kädellä sirotelluista noutotehtävistään: käytännössä jokainen juonta edistävä ei-pelaajahahmo haluaa vaihdossa jonkin esineen, joka täytyy käydä hakemassa jostakin, jotta tarinassa voi edetä.

J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Vol. I oli kaupallinen floppi, ja Interplay perui suunnitteilla olleen jatko-osan ensimmäisen osan huonojen myyntien seurauksena.

Keski-Maassa on vuosien saatossa vierailtu niin rooli-, toiminta-, strategia- kuin korttipelienkin muodossa, jos näin muutaman genren haluaa mainita. Tämän vuoden puolella ilmestyväksi tarkoitettu The Lord of the RIngs: Gollum vaikuttaisi olevan hiivintäpainotteinen seikkailupeli, kun taas Private Divisionin ja Wētā Workshopin työstämästä pelistä ei tiedetä tällä hetkellä muuta kuin että se sijoittuu Keski-Maahan.

Lue lisää:

Lisää luettavaa