The Elder Scrolls– ja Fallout-peleistä tutun Bethesdan uusi roolipeli Starfield vie pelaajan avaruuteen ja ruosteisia Fallouteja valoisampaan scifiseikkailuun. Vaikka peli voi monella tavalla tuntua tutulta studion aiempia pelejä pelanneille, mukana on myös paljon uutta. Tässä oppaassa käymme läpi kaikenlaista hyödyllistä tietoa, joka selvisi pelitestin aikana.
1. Sodan jakama maailma
Seikkailuun ja oman sankarin luomiseen on helpompi lähteä, kun tietää Starfieldin scifi- versumin perusasiat. Maapallo on tulevaisuudessa täysin vedettömäksi kuivunut käppyrä, joka on enää ihmiskunnan symbolinen alkukoti. Valon nopeuden rikkova Grav Drive – moottori on kuitenkin mahdollistanut sivilisaation leviämisen muihin aurinkokuntiin. Asuttujen aurinkokuntien yhteinen nimi on Settled Systems.
Tarina esittelee nopeasti paljon uusia paikkoja, järjestöjä ja konsepteja, mutta erityisen tärkeä on kireä tilanne pelin kahden merkittävimmän ryhmittymän välillä. Isoin voimatekijä on Alpha Centaurista käsin hallitseva United Colonies, rikkain ja teknisesti edistyinein ryhmä, joka uskoo edistykseen ja järjestykseen. Sen vastavoima on Freestar Collective, löyhempi siirtokuntien yhteenliittymä. Näiden ryhmittymien välillä käytiin Colony War, jonka pahimmat aseet, biotekniset hirviöt ja mechat, ovat nyt kielletty lailla.
Pelin pääjuoni pyörii neutraalin mutta hyväntahtoisen Constellation-tutkimusseuran ympärillä. On mahdollista pelata esimerksi karseaa avaruuspiraattia, mutta useammat juonen kannalta tärkeät ja romanssiin kykenevät Constellation-NPC:t repivät välittömästi pelihousunsa, jos pelaaja räiskii viattomia heidän läsnäollessaan.
2. Naamaa ja ammattia
Aluksi mennään tutulta tuntuvaan hahmonluontiin, jolla saa aikaan nätimpiä naamoja kuin vanhassa kunnon Skyrimissä. Pärstävärkin säätämiseen voi helposti jumiutua, mutta siihen ei ole syytä. Pelin isoimmissa kaupungeissa on Enhance-korporaation toimipisteet, joissa naamaa voi vaihtaa 500 krediitin pilkkahintaan. Pelaaja voi milloin tahansa vaihtaa hahmonsa ulkonäköä, nimeä ja sukupuolta täysin vapaasti, ja isotkin kosmeettiset muunnokset ovat pelin universumissa NPC-hahmojen puheiden perusteella normielämää.
Isompi kysymys on ammatin valinta. Tässä kohtaa kannattaa ymmärtää, että ammatit kuten Cyber Runner, Diplomat, Chef ja Professor antavat ensinnäkin vain kolme aloituskykyä tasolla yksi. Pelissä on massiivinen määrä taitoja, jotka nousevat enimmillään tasolle neljä, joten nämä aloittavat kykypisteet ovat vain pisara meressä. Jokainen ammatti antaa kuitenkin siihen liittyviä erityisiä dialogioptioita. Ammatit antavat myös ylimääräisiä dialogioptioita, joista on iloa ropehengessä.
Tarjolla on myös kolme erikoiskykyä eli Traitia. Niistä on mainittava muutama merkittävin. On ensinnäkin kolme syntymä-traitia, joiden perusteella pelaaja on syntynyt United Coloniesissa, Freestarin alueella tai Neonin kyberkaupungissa. Niiden mekaaninen hyöty on olematon, mutta tarjolla on taas tunnelmaa antavia dialogivaihtoehtoja.
Alien DNA antaa enemmän terveyttä ja happea, mutta vähentää ruoan ja lääkkeiden tehoa. Se on hyvä vaihtokauppa, sillä Oxygen-tasolla on massiivinen merkitys sille, miten pitkään hahmo voi juosta.
Hero Worshipped ja Kid Stuff lisäävät peliin NPC-hahmoja. Ensimmäinen tuo mukaan melko taidottoman “fanin”, joka palvoo pelaaja maanisella innolla. Se on käytännössä ilmainen miehistön jäsen, joka laukoo komediarepliikkejä.
Kid Stuff lisää peliin pelaajan vanhemmat. Se on yllättävän iso lisäys, sillä isi ja äiti lähettävät viestejä, antavat lahjoja, pyytävät vierailulle ja saattavat jopa ilmestyä paikkoihin, jossa heitä ei odottaisi näkevän. Kid Stuff on niin viihdyttävä, että sen ohittava missaa oikeasti aika paljon.
3. Taitoja riittämiin
Hahmolomakkeen taitovalikoimaa kannattaa mennä selaamaan hyvin pian aloituksen jälkeen, sillä taitopisteiden jakoa saa miettiä otsa hiessä. Jokainen kokemustason nousu antaa vain yhden kykypisteen. Taitoja on yhteensä 82 ja jokaisella on neljä eri tasoa, joten vähän päässä laskemalla tajuaa, että taitopisteitä menisi kaiken maksimointiin 328 tason edestä. Niinpä joka ikinen piste on todella arvokas. Tasot antavat myös dialogioptioita tietyissä tilanteissa, jos niissä on vähintään yksi taitopiste.
Tietyt taidot ovat myös todella hitaita nostaa, koska ne vaativat erilaisia suorituksia per taso. Esimerkiksi Piloting-taidon korkeat tasot vaativat kymmenien avaruusaluksien tuhoamista avaruustaisteluissa, ja avaruustaistot ovat yllättävän harvassa. Nämä edistymismittarit lasketaan vain, jos taidon edellinen taso on jo ostettu. Hahmon kehittäminen onkin selkeästi työläämpää kuin Bethesdan aiemmissa peleissä. Hahmosta tulee spesialisti väkisellä. Tietyillä taidoilla on merkittäviä bonuksia tasosta riippuen. Esimerkiksi Piloting antaa myöhemmillä tasoilla käyttää aluksia, joissa on B- ja C- luokan laatuosia. Koska todettin, että sen nostaminen on hidasta, kannattaa siis aloittaa pilottikykyjen kehitys mahdollisimman nopeasti, jos avaruusosiot tai alusten rakentelu kiinnostavat yhtään.
Taitovalikoima riippuu siitä, mitä hahmolla haluaa tehdä. Pärjäsin itse tulitaistelussakin panostamatta taistelupuuhun juuri yhtään, mutta käytännössä silloin oli luotettava enemmän kalliisiin aseisiin ja kulutustarvikkeisiin.
Seuraavat taidot osoittautuivat hyödyllisiksi useimmissa tilanteissa aikana:
Boost Pack Training – Rakettireppu helpottaa liikkumista massiivisesti.
Security – Pelissä on paljon hakkeroitavia lukkoja ja tietokoneita.
Persuasion – Monet tehtävät voi selvittää helpommin tai halvemmin puhumalla.
Scavenging – Ammuksista ja medpackeista on yllättävän usein pulaa.
Fitness – Juokseminen ilman sitä on tuskaa.
Jos haluaa keskittyä avaruusaluksiin, seuraavat taidot ovat oleellisia.
Piloting – Kehittyneitä aluksia ei voi lentää lainkaan ilman tasoa 3 tai 4 pilotingia.
Starship Design – Ilman tätä aluksiin voi asentaa vain perustason osia. Huom: taitoa vaaditaan vain rakenteluvaiheessa, ja paremmilla osilla varustettuja valmisaluksia voi ostaa tai kaapata.
Shield Systems – Tämä ei ole hävittäjälentämistä, eikä väisteleminen ole käytännössä vaihtoehto. Se puoli voittaa, jonka kilvet loppuvat myöhemmin. Kilpien korjaaminen ei myöskään maksa varaosia.
Leadership – ilman tätä kaikkia kivoja NPC-kavereita ei saa aluksen miehistöön yhtä aikaa.
Targeting Control Systems – Tämä on käytännössä alustaistelun vastine Falloutin VATS- järjestelmä, jolla voi katsella vihollisaluksia läheltä ja tykittää niiden eri järjestelmiä hidastetussa tilassa. Ei pakollinen, mutta hauska.
Jos haluaa rakennella koteja ja tukikohtia, tarvitaan seuraava taidot:
Outpost Engineering – Eri tasot antavat uusia osia ja rakennuksia
Botany – Vähintään yksi taso
Zoology – Vähintään yksi taso
Planetary Habitation – Jos haluaa välttämättä tunkea ongelmaplaneetoille
4. Reikärauta laulaa
Räiskinnän perustuntuma on hyvin samanlainen kuin Fallout 4:ssä tai vaikkapa Cyberpunk 2077:ssä. VATS-hidastusta ei ole. Vihollisilla on yllättävän kovia vastustuskykyjä ei vauriotyyppejä vastaan. Esimerkiksi luodeille lähes immuuni robo voi tippua kertalaakista laserilla.
Fyysisen vaurion ja energiavaurion lisäksi on EM-vaurio, joka tainnuttaa viholliset väliaikaisesti. Monet isommat muukalaishirviöt kestävät järkyttäviä määriä luoteja, mutta saattavat tippua unten maille kahdella tai kolmella osumalla EM Disruptor-kivääristä, joita voi ostaa esimerkiksi kyberplaneetta Neonilla. Vaurio herättää uinuvat vihut heti.
Ammusten määrä on usein pahin haaste, ja sen takia suosittelin aiemmin Scavenger-taitoa. Sarjatuliaseet saattavat kuluttaa satoja ammuksia parissa minuutissa, ja kauppiailla on niitä rajalliset määrät. Ihmisille, jotka eivät jaksa rampata jatkuvasti asekaupoissa, on onneksi vaihtoehtoja. Kiikarikiväärit kuten Lawgiver, energiahaulikot tai Slug-ammuksilla modatut haulikot kuten Pacifier tekevät saman, eikä niitä käyttäessä ammuksia mene kuin Predatorin kuuluisassa Minigun-kohtauksessa.
Kauppiailla on usein pari uniikkia vakioasetta sekä iso liuta satunnaisesti arvottuja aseita kivoilla valmiiksi asennetuilla modeilla, kuten Depleted Uranium- tai Armor Piercing – ammukset. Valikoimaa voi ronklata lataamalla ja tallentamalla. Itse modaminen vaatii yllättävän paljon taitopanostusta ja materiaalin keräämistä, mutta sen tyyli on tuttu Fallout 4:stä ja 76:sta.
Pelissä on värikoodattu lootti. Parasta kamaa ovat keltaisella koodatut ja täysin uniikit legendaariset aseet ja avaruuspuvut, joilla on modien ohella jopa 3 tai 4 eri erikoisbonusta. Ne on sidottu tehtäviin.
Avaruustaistelussakin on asetyyppejä. Laserit tekevät vahinkoa kilpiin, erilaiset raidetykit runkoihin. Ohjukset iskevät lujaa mutta latautuvat todella hitaasti. EM-projektorit eivät tee lainkaan vahinkoa, mutta sammuttavat satunnaisia järjestelmiä. Jos moottorit sammuvat, voit telakoitua viholliseen, tappaa miehistön, ja varastaa aluksen.
Jos ei jaksa säätää vaoriotyyppien kanssa, voi asentaa alukseen vain ison läjän yleistehokkaita hiukkassädeaseita, jotka tehoavat tarpeeksi hyvin sekä kilpiin että runkoon. Korkeilla tasoilla on tarjolla automatisoituja tykkitorneja.
5. Alusten ABC
Alussa käytössä on todella karvalakkimallin avaruusalus. Sen muokkaaminen on oma taiteenlajinsa, jonka avaamiseen ei tässä riitä tilaa. Pari lainalaisuutta on silti hyvä tietää.
Kaikkien alusten luokkaa määrittää reaktori, joka on luokkaa A (perus), B tai C. Vain B- reaktorilla varustettuun alukseen voi asentaa parempia B-luokan aseita tai moottoreita. B vaatii Piloting-tason 3 ja C Piloting-tason 4.
Joka aluksessa on pakko olla tasan yksi seuraavia osia, ei enempää eikä vähempää: Cockpit, Reactor, Landing Bay, Grav Drive, Docker. Shieldejä voi olla enintään yksi, mutta se on pakollinen vain selviämiseen eikä lentoon lähtemiseen. Ohjaamon ja aluksen pohjassa olevan Landing Bayn välillä on pakko olla käveltävä yhteys, joka muodostetaan Hab- moduuleilla eli huoneilla ja käytävillä. Kaikki osat lisäävät alukseen massaa, joka hidastaa sitä. Sitä voi kompensoida lisäämällä moottoreita. Aluksella on oltava myös tarpeeksi laskutelineitä, joiden on osuttava maahan tasan samassa tasossa kuin Landing Bay.
Docker on osa, jolla telakoidutaan avaruuasemiin ja muihin alukseen. Niitä voi olla ylös, sivulle tai eteen sojottavassa muodossa. Oleellista on, että Dockerin on oltava ulommainen osa aluksen sillä sivulla, jolle se on sijoitettu.
Cargo-tila määrittää sen, kuinka paljon tavaraa aluksen ruumaan mahtuu. Cargo-osat lisäävät painoa merkittävästi, mutta myös tavaraa kertyy valtavat määrät. Jos aluksessa kuljettaa edes yhden esineen edestä laitonta tavaraa, siihen pitää olla asennettuna Shielded-luokan lyijyvuorattuja lastiruumia, jotka ovat pienempiä ja kalliimpia, eikä niitä myydä kuin laittomissa satamissa. Muuten tullialukset nappaavat sinut välittömästi ja vievät sakkojen lisäksi tavaraosastolta kaiken varastetuksi katsotun tavaran.
Arjen kannalta oleelliset Hab-moduulit ovat Science Lab ja Workshop, koska niiden kanssa alus on tukikohta, jossa voi tehdä kaiken mahdollisen craftauksen. Kannattaa olla myös yksi asuttava osio, koska sängyssä nukkuessa pääsee eroon monista vaivoista ja paranee ilmaiseksi.
Kaikki pelin valmiit alukset ja yksittäiset osat edustavat pelimaailman aluksia valmistavia yhtiöitä. Yhden yhtiön osat napsahtelevat keskenään yhteen nätimmmän näköisesti ja helpommin, sillä niillä on tietynlainen visuaalinen ilme ja muodot. Esimerkiksi Deimos rakentaa kulmikkaita sota-aluksia ja HopeTech edustaa Alien-henkisiä avaruuden rekkakuskeja.
Saatavilla olevat osat riippuvat siitä, missä alusta rakentaa tai modaa. Kaupunkien avaruussatamien Ship Services -tyypeillä on tyypillisesti osia kolmelta eri valmistajalta. Itse rakennettavalla telakalla niitä on kaikilta valmistajilta. Joka valmistajalla on myös oma pääkonttori tai erityinen avaruustelakka, ja se on ainoa paikka, jossa on tarjolla kyseisen valmistajan erityisosat, kuten Mess Hallin kaltaiset isommat Hab-moduulit.
6. Koti avaruudessa
Omat tukikohdat ovat Fallout 4:n tavoin käytännössä valinnaista sisältöä. Niitä tarvitsee tehdä vain, jos haluaa elää avaruuskolonistin fantasiaa No Man’s Sky -tyyliin. Niiden mekaanisena etuna on se, että Outpostit voivat kerätä automaattisesti resursseja, joita voi hyödyntää tai myydä. Tiettyjen taitojen avulla Outposteja voi ketjuttaa, jolloin ne lähettävät resursseja toisilleen saman tähtijärjestelmän sisällä. Käytännössä parasta niissä on se, että Outposteista voi tehdä pienellä vaivalla huomattavasti kauniimpia kuin esimerkiksi Fallout 4:ssa tai No Man’s Skyssa. Ne voi kuitenkin jättää hyvin niin sanotun loppupelin harrastukseksi.
Omia koteja voi myös hankkia pelin suuremmista kaupungeista. Osan niistä saa puhtaasti rahalla, mutta toisia varten joutuu edistymään eri factionien juonitehtävissä.