Retrostelussa The Great Giana Sisters – saksalainen piraatti-Mario, joka levisi Suomeenkin kulovalkean lailla

Miikka Lehtonen nappasi tämän viikonlopun retrosteluun C64-kansalle hyvinkin tutun ja rakkaan The Great Giana Sistersin.

27.1.2018 08:56

The Great Giana Sisters, saksalainen piraatti-Mario

Kehittäjä: TimeWarp
Julkaisija: Rainbow Arts
Alustat: C64

80-luvun puolivälin peliskenessä Nintendo oli katujen kingi, ja Super Mario Bros se kingien kingi. Muistan itse, miten Puuhamaan Nintendo-pelihallissa joskus nuorena miehenä pelasimme silmät ymmyrkäisinä Mariota ja hämmästelimme sen pehmeyttä ja huikeaa pelattavuutta. Eihän meillä mitään Nintendoa kotona ollut, joten Commodore 64:n pariin palaaminen tuntui hieman karulta.

Apu onneksi löytyi verrattain läheltä, sillä verrattomat saksalaisvelikullat heilauttivat kinnasta tekijänoikeuksille ja väänsivät Commodore 64:lle sen oman Super Mario Brosin, The Great Giana Sistersin.

Kyseessä on aika häpeilemätön kopio, sillä ensimmäinen kenttä on kuin lyhennetty versio Super Mario Brosin legendaarisesta 1-1:stä, eikä se kopiointi siitä mihinkään muutu. Olo on kuin pelaisi jotain Super Marion rom hackia. Puna-asuisen putkimiehen sijaan ruudulla on punapukuinen tyttö. Kerättävänä ei ole kolikoita, vaan kristalleita. Kun Giana tai tämän sisko – tietenkin pelissä on kaksi hahmoa – kerää power upin, hän ei kasva fyysisesti isommaksi, vaan muuttuu söpöstä pikkutytöstä piikkitukkaiseksi punkkariksi.

Rehellisesti sanoen The Great Giana Sisters on pelinä kovin kaukana Super Mario Brosista, sillä vaikka saksalainen kehittäjätiimi onnistui kopioimaan ne suuret linjaukset ja löi päälle vielä Chris Huelsbeckin erinomaisen soundtrackin, se kuuluisa Nintendo-magia loistaa poissaolollaan.

Emme kersoina edes huomanneet kaikkia puutteita ja yksityiskohtia, mutta nyt pelin pariin palaaminen oli aika karu yllätys, sillä paketista puuttuu paljon niitä pieniä juttuja, jotka tekivät Super Mariosta klassikon. Putkista ei voi laskeutua kätkettyihin kenttiin. Tiilen murtaminen vihollisen alta vain pudottaa vihollisen Gianan päähän. Giana Sistersin versiota kilpikonnista ei voi potkaista näiden kavereiden päälle, kentät ovat noin kolmasosan mittaisia NES-originaaliin verrattuna ja niin edelleen. Peli on yksinkertainen ja rajoittunut, mutta ei sitä parempaakaan tuolloin ollut.

Urbaanin legendan mukaan The Great Giana Sisters oli niin härski kopio Super Mario Brosista, että Nintendo ja pelin kehittäjät olisivat päätyneet raastupaan tekijänoikeuksista vääntämään. Tiettävästi näin ei kuitenkaan oikeasti tapahtunut, mutta Nintendo kyllä hermostui saksalaisten pelistä. Pelin julkaisseelle Rainbow Artsille lähetettiin kohtelias kirje, jossa todettiin pelin olevan hieman turhan lähellä Nintendon originaalia. Tämän enempää ei tarvinnut tehdä, sillä Rainbow Arts veti pelin itse myynnistä.

Näin kävikin hassusti niin, että siinä missä Super Mario Bros on maailman yleisimpiä pelikasetteja, sen häpeilemätön piraattikopio on nykyään megaharvinainen keräilyaarre. Piraattien keskuudessa peli ironisesti tietenkin levisi kulovalkean lailla ja kehittivätpä hakkerit myös The Great Giana Sisters -editorin, jolla pystyi itse tehtailemaan peliin kenttiä, vajaat 30 vuotta ennen Super Mario Makeria.

Vaikka The Great Giana Sisters ei pelinä olekaan Super Mario Brosin tasoa, se on silti historiallisesti merkittävä ja kiinnostava peli, johon kannattaa tutustua.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä  Pelaajalehti.comissa joka lauantai!

Lisää luettavaa