Retrostelussa Chrono Trigger – Super Nintendon paras roolipeli

Lehtonen nappasi tämän viikonlopun retrosteluun roolipeliklassikon aikojen takaa.

24.2.2018 08:56

Chrono Trigger: Super Nintendon paras roolipeli

Kehittäjä: Square
Julkaisija: Square
Alustat: SNES, PlayStation, Nintendo DS

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että Final Fantasy VI on se sarjan paras peli (joskin viime aikoina olen joutunut hieman miettimään uudelleen mielipidettäni). Hieman yllättäen se ei kuitenkaan ole mielestäni Super Nintendon paras roolipeli. Ehei, se kunnia kuuluu toiselle Squren teokselle, Chrono Triggerille.

Chrono Trigger tuli elämääni aika täydelliseen aikaan. Pitkään palvellut peli-PC:ni oli juuri lauennut ja uuden hankkimiseen tulisi menemään hetki jos toinenkin. Talon ainoa silloin moderni pelilaite oli Super Nintendo, joten kaverilta lainattu Chrono Trigger sai kaiken ansaitsemansa huomion.

Minut peli hurmasi alta aikayksikön. Se oli täynnä pieniä ja hurmaavia yksityiskohtia, jotka kielivät siitä, että peliä oli tehty rakkaudella ja antaumuksella. Pieni kissa seurasi päähenkilö Cronoa paikasta toiseen ja pelin ensimmäisenä tapahtumapaikkana toiminut festivaali oli täynnä löydettäviä ja kokeiltavia juttuja.

Olin myös todella yllättynyt, kun muutamaa tuntia myöhemmin Cronon oikeudenkäynnissä monet festarialueella tehdyt – tai tekemättä jätetyt – jutut palasivat kummittelemaan todistajanlausuntojen muodossa. Vuonna 1995 tällaiset ”tekemäsi valinta vaikuttaa tarinan kulkuun” -mekanismit olivat vielä aika uusi ja hieno juttu!

Chrono Trigger on kiistatta modernin pelaamisen klassikkoteoksia. Square kasasi peliä varten todellisen ”dream teamin”: sitä suunnittelivat Final Fantasy –sarjan luonut Hironobu Sakaguchi, vielä tuolloin Squaren suurimman kilpailijan Enixin leivissä megasuosittuja Dragon Questeja tehnyt Yuji Hori ja legendaarinen manga- ja animetaiteilija Akira Toriyama. Ympärille kasattiin yhtä laadukkaita tekijöitä muihinkin rooleihin, ja mielestäni lopputulosta voidaan pitää 16-bittisen roolipelaamisen huipentumana.

Chrono Trigger tuntui jo aikanaan paljon modernimmalta peliltä kuin vaikkapa Dragon Questit tai Final Fantasyt. Sitä pelattiin suurilla ja avoimilla pelialueilla, joista ei siirrytty erillisiin näkymiin taisteluita varten. Viholliset tepastelivat pitkin karttaa ja jos pelaaja onnistui ne ärsyttämään, otettiin vain asemat samalla pelialueella, jossa muutenkin liikuttiin. Viholliset myös liikkuivat taistelun aikana paikasta toiseen, mikä oli erilaisten aluehyökkäysten kannalta merkityksellistä.

Myös pelin maailma ja tarina olivat todella lennokkaita. Kuten monet varmasti jo tietävät, Chrono Trigger on tarina aikamatkustuksesta. Crono matkaa tulevaisuuden ja menneisyyden välillä haalien ympärilleen apureita eri aikakausilta. Villi luolanainen, karaokesta pitävä robottisoturi ja onneton sammakkoritari eivät ole niitä aivan tyypillisimpiä pelihahmoja. Tavoitteena on tietenkin pelastaa maailma sitä uhkaavalta kosmiselta vaaralta, mutta tämäkään ei ollut niin lineaarista kuin useimmissa muissa peleissä. Tarjolla oli vino pino erilaisia loppuja – Wikipedian mukaan 13 – riippuen siitä, milloin loppuvastuksen kohtasi.

Peli käsittelee yllättävän syvällisiä ja filosofisia kysymyksiä ajan ja kausaalisuuden luonteista, mikä oli varsinkin 90-luvun puolivälissä aika piristävä aihe pelille. Hyvä tarinankerronta yhdistettynä sympaattisiin ja kiinnostaviin hahmoihin, monipuolisiin vaihtoehtoihin ja yllättävän syvälliseen pelisuunnitteluun tekivät Chrono Triggeristä yhden välittömistä suosikkipeleistäni, eikä se fiilis ole siitä mihinkään kadonnut.

Toisin kuin monien muiden 16-bittisten pelien tapauksissa, aika ei ole tylsyttänyt Chrono Triggerin hammasta pätkääkään. Pelistä julkaistiin vuonna 2008 hieman tuunailtu versio Nintendon DS-käsikonsolille, ja juuri tämä DS-versio on se, jota olen itse pelaillut eniten. DS-versiota varten peli sai uuden lokalisaation korvaamaan Ted Woolseyn aikanaan alle kuukaudessa ja hyvin rajallisilla materiaaleilla tehtaileman käännöksen. Kyseessä onkin erinomainen versio hillittömän hyvästä pelistä, joka on pelattavuutensa ja sisältönsä puolesta A-luokan materiaalia vielä vuonna 2018, miltei 25 vuotta julkaisunsa jälkeen.

Unohtakaa loputtomat Final Fantasy -remasteroinnit ja tehkää uusi Chrono Trigger!

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä  Pelaajalehti.comissa joka lauantai!

Lisää luettavaa