Muistatko vielä nämä? Legendaariset Demo1-levyt olivat monelle ensikosketus alkuperäiseen PlayStationiin – katso video

Taltioimme ja muistelimme alkuperäisen PlayStationin Demo1-levyjen tarjontaa.

10.10.2018 12:15

Sonyn hiljattainen PlayStation Classic -julkistus on nostanut alkuperäisen PlayStationin taas monien mieliin. Muistella on kelvannut niin laitetta itseään kuin sen yksittäisiä pelejä, mutta yhtälailla monien pleikkarielämyksestä keskeinen osan muodostivat myös Demo1-levyt.

Demo1-levyt olivat monien alkuperäisten PlayStation-konsolien mukaan Euroopassa pakattuja kylkiäisiä, joiden tarkoituksena oli esitellä Sonyn uuden pelikoneen kyvykkyyttä. Yksi kuuluisimmista Demo1-kokonaisuuksista sisälsi muun muassa sellaista klassista demopelattavaa kuin Oddworld: Abe’s Oddyseen, Rage Racersin ja Overboardin sekä vähemmän hemaisempia maistiaisia, kuten Lifeforce Tenkan. Ikuisesti monien meidän mieleen on porautunut varmasti myös Soul Bladea esittelevä video julmetun menevällä tunnarillaan.

Se legendaarisin osa Demo1-tarjontaa ei koostunut kuitenkaan niiden kokeiluversioissa tai videoista. Vielä tänäkin päivänä alkuperäistä PlayStationia käsittelevät keskustelut ajautuvat helposti Dino-teknologiademoon, jossa massiivinen t-rex marssii pimeyden keskellä painostavan musiikin säestämänä ja reagoi kevyesti erilaisiin napinpainalluksiin. Dinosauruksen valloittavasta olemuksesta kertoo paljon se, etteivät kaikki enää välttämättä muista, että sen rinnalla levyiltä löytyi myös toinenkin tekniikkanäyte. Siinä leppoisa rausku uiskentelee meressä kalojen ympäröimänä samalla, kun taustalla soi huomattavasti hempeämpää musiikkia.

Myöhemmissä Demo1:n inkarnaatioissa teknologiademot pudotettiin pois ja keskittyminen painottui juurikin uudempien pelien esitteluun. Näissä tarjolla olikin esimerkiksi Kula Worldin, Tekken 3:n ja Gran Turismon kaltaisia pelattavia kokeiluversioita sekä videoita tuotoksista, kuten Metal Gear Solid, Spice World ja Spyro the Dragon.

Isoilta osin yhden Demo1-levyn antia voi fiilistellä oheisella PelaajaHD-videolla. Materiaali kuvattiin alkuperäisellä noin 20 vuotta vanhalla levyllä ja PlayStation 3:lla, mikä saattaa olla havaittavissa parissa kohtaa.

Videon sisältö:

0:00 Käynnistys ja alkuanimaatio
2:08 Tech – Dino
4:51 Tech – Manta
7:52 Movies – Rosco McQueen
9:38 Movies – Soul Blade
11:15 Games – Oddworld: Abe’s Oddysee
18:43 Games – Hercules
23:16 Games – Lifeforce Tenka
27:19 Games – Porsche Challenge
29:45 Games – Rage Racer
33:08 Games – Rapid Racer
37:01 Games – Kurushi
41:44 Games – Overboard
46:34 V-CD (insert audio -ruutu)
47:33 Dino Encore

Lisää luettavaa