Kaupallinen yhteistyö MSI: Näin valitset parhaan näytön pelipisteellesi

Pelaamiseen tarkoitettuja näyttöjä on tarjolla laidasta laitaan, mutta millainen laite sopii juuri sinun tarpeisiisi? Yhteistyössä MSI:n kanssa toteuttamamme osto-opas valottaa pelinäyttöjen saloja.

26.11.2020 14:04

Artikkeli on julkaistu osana kaupallista yhteistyökampanjaa MSI:n kanssa.

Oikeat työvälineet ovat yhtä olennainen asia pelihuoneessa kuin esimerkiksi huippuravintolan keittiössä. Saattaa toki olla, että osaava pelaaja nylkee kohteensa siinä missä mestarikokki kalansa välineellä kuin välineellä, mutta totuus on, että paremmat työvälineet parantavat suoritusta.

Pelikansan iloksi tilanne ei ole enää niin lohduton kuin sen mestarikokin, joka haikailee moninkertaisesti kalliimpien käsin taottujen damaskiteräksisten keittiöveitsien perään. Pelaamiseen tarkoitetut ja optimoidut oheislaitteet eivät nimittäin nykyään eroa hinnaltaan suuresti yleiskäyttöön tarkoitetuista laadukkaista tuotteista.

Valtavirtaan ja kilpapeliareenoille

Pelioptimoitujen laitteiden arvostus on lähtenyt laajempaan kasvuun viimeistään älypuhelinten näyttöjen parantuessa. Värierottelu, sävyjen dynamiikka ja yksinkertaisesti näytön tarkkuus parantuvat jokaisen laitesukupolven myötä. Pelaajille eniten on kuitenkin merkinnyt näyttöruutujen nopeuden kasvaminen. Syy on selvä: nopeammin ruudulle piirtynyt vaara tai haaste on yksinkertaisesti helpompi hoidella.

Omaa suoritusta silmällä pitäen hyvässä pelinäytössä täytyy yhdistyä matala vasteaika ja korkea virkistystaajuus. Näin varmistat, että pääset pelissä asian ytimeen sen omilla ehdoilla ilman, että ulkopelilliset asiat vaikuttavat suoritukseen.

Tyypillinen ulkopelillinen asia on esimerkiksi pelaamiseen sopimaton näyttölaite. Tämä voi tuntua hieman sekavalta, sillä kalliskin näyttölaite saattaa olla teknisesti yksinkertaisesti liian hidas pelikäyttöön. Verkkaisesti ruudulle piirtyvät tapahtumat varmistavat sen, että olet korostetusti altavastaajan roolissa. Raja elämän ja kuoleman välillä voi olla kirjaimellisesti oikeanlaisen näyttölaitteen näköinen ja kokoinen.

Oikean pelinäytön valitseminen 

Hankintaa tehdessä on oleellista kiinnittää huomiota siihen, että näyttölaite pystyy käsittelemään ja ennen kaikkea esittämään pelilaitteen lähettämiä tietoja vaaditulla tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa tietojen käsittelyä mahdollisimman nopeasti. Tämän asian ytimessä ovat matala vasteaika ja korkea virkistystaajuus.

Nopeuden jälkeen on oleellista tarkistaa, millaiseen pistetarkkuuteen eli resoluutioon näyttölaite pystyy. Oman pelilaitteen vääntövoima on syytä pitää mielessä, sillä mitä suurempi resoluutio on, sitä enemmän pelilaitteelta vaaditaan puhtia.

Muihin olennaisiin ominaisuuksiin lukeutuvat HDR-toisto sekä NVIDIA G-Sync- ja AMD FreeSync -teknologiat. HDR (high dynamic range) elävöittää kuvaa simuloiden sitä, kuinka paljas silmä käyttäytyy esimerkiksi siirtyessä oikeassa elämässä pimeästä kirkkaaseen valoon nopeasti. Käytännössä tämä tarkoittaa ääripäiden eli pimeän ja valon tulkintaa ja yhteen sovittamista. HDR:n avulla kuvaan tulee aivan uudella tavalla syvyyttä ja yksityiskohtia – kokonaisuus tuntuu elävältä.

Näytönohjainvalmistajien samankaltaiset kuvan tahdistamisen teknologiat G-Sync ja FreeSync puolestaan varmistavat, että näyttölaitteelle piirrettävä kuva on eheä. Ennen näiden teknologioiden syntyä suuret ruudunpäivitysnopeudet tarkoittivat repeilevää ja epätasaisesti päivittyvää kuvaa. Tämä johtui siitä, että pelilaitteet syöttävät kuvan koostavaa tietovirtaa johtoja pitkin epäjärjestyksessä. Tahdistamisen avulla tietovirta asettuu oikealla tavalla näyttölaitteen ruudulle.

Teknisten kysymysten lisäksi on hyvä miettiä, millaiseen käyttötarkoitukseen näyttölaitetta on hankkimassa eli millaisia pelejä todennäköisesti tulee pelaamaan eniten. Tähän kysymykseen vastaaminen auttaa oikean tuotteen valitsemisessa.

Pelaajien MSI

Laitevalmistaja MSI:n pelioptimoidut näyttölaitteet on suunniteltu tuomaan erilaisia käytännön hyötyjä pelaajille. Kaikissa näytöissä on erilaisia tila-asetuksia, jotka optimoivat niiden suorituskykyä pelaamiseen, elokuvien katseluun, netin selaamiseen tai työskentelyyn. Laitteista löytyy vaihtelevasti erikoisominaisuuksia, kuten taustarakenteen LED-valot.

Oheista valikoimaa on tarkasteltu etunenässä erityisesti sillä silmällä, mihin peligenreen kukin näyttö soveltuu sujuvimmin. Erityyppiset pelit näyttävät erilaisilta sekä käyttäytyvät ja toimivat eri tavoin. Kaikki näytöt soveltuvat toki kaikenlaiseen pelaamiseen, mutta niissä on selkeitä hyötyjä tiettyjä peligenrejä ajatellen.

Kunkin laitteen tarkkoihin tuotetietoihin voit tutustua niiden oheen liitetyn jälleenmyyjälinkin takaa.

MSI Optix MAG272CQR 27″

Tekniset yksityiskohdat:
Resoluutio: 2 560 × 1 440 pikseliä (kuvasuhde 16:9)
Virkistystaajuus: 165 Hz, AMD FreeSync
Vasteaika: 1 ms
Paneeli: VA, kaareva, matta
Kirkkaus: 300 nits

Peligenresuositus: fps, toiminta ja seikkailu 

Hinta: 399€ (Jimm’s)

Nopea virkistystaajuus ja näytön kaarevuus saavat pelaajan hahmottamaan ruudun tapahtumat nopeasti ja kokonaisvaltaisesti. Kaarevuuden tarkoitus on antaa pelaajalle selkeä kuva isolla näytöllä ilman, että pelaajan tarvitsee käännellä päätään. Kaartuneet reunat ovat lähempänä ja ennen kaikkea oikeassa kulmassa, jolloin niillä tapahtuva pieninkin liike on mahdollista nähdä vaivattomasti.

MSI Optix MAG272QP 27″

Tekniset yksityiskohdat:
Resoluutio: 2 560 × 1 440 pikseliä (kuvasuhde 16:9)
Virkistystaajuus: 165 Hz, AMD FreeSync Premium
Vasteaika: 1 ms
Paneeli: VA, matta
Kirkkaus: 300 nits

Peligenresuositus: tappelupelit, ajopelit, tasohyppely 

Hinta: 399€ (Proshop)

Perinteinen suorapintainen ruutu on edukseen sellaisissa peligenreissä, joissa pelaajan katse on suhteellisen levollinen ja keskittynyt ruudun keskialueelle. Taistelu-, ralli- ja tasoloikkapelien toiminta ja olennaisimmat asiat tulevat tapahtumaan yleisesti ottaen ruudun keskialueilla.

MSI Optix MAG322CQR 31,5″

Tekniset yksityiskohdat:
Resoluutio: 2 560 × 1 440 pikseliä (kuvasuhde 16:9)
Virkistystaajuus: 165 Hz, AMD FreeSync Premium
Vasteaika: 1 ms
Paneeli: Samsung VA, kaareva
Kirkkaus: 300 nits

Peligenresuositus: kauhu, fps, strategia 

Hinta: 499,90€ (Verkkokauppa.com)

Leveälinjainen ja 31,5-tuumainen kaareva näyttö on omiaan peleihin, joiden tarkoitus on imaista sisään seikkailuun. Kaarevuus lisää tuntuvasti tunnelmaa ja tuo suuren ruudun laidoilla olevat yksityiskohdat selkeästi nähtäville ilman pään kääntämistä.

MSI Optix MAG251RX 24,5″

Tekniset yksityiskohdat:
Resoluutio: 1 920 × 1 080 pikseliä (kuvasuhde 16:9)
Virkistystaajuus: 240 Hz, NVIDIA G-Sync Compatible
Vasteaika: 1 ms
Paneeli: Rapid IPS
Kirkkaus: 400 nits

Peligenresuositus: fps 

Hinta: 399€ (Jimm’s)

24,5 tuuman pelinäyttö edustaa MSI:n kilpapelaamiseen suunnatun tuotelinjaston kärkeä. Se tarjoaa intensiivisen pelikokemuksen ja suorituskykyä tilanteisiin, joissa reaktionopeudella on tärkein rooli. Äärimmäisillä virkistystaajuusnopeuksilla käytetään tyypillisesti vanhempaan TN-teknologiaan pohjautuvia näyttöpaneeleita. Rapid IPS -teknologia tarjoaa paremman kontrastin ja laajemmat katselukulmat. Kuva on todella valovoimainen ja kokonaisvaltaisesti laadukas.

Lisää luettavaa