Katsaus raudan tulevaisuuteen – raportti Tech Brief 2016:sta

Jo neljättä kertaa järjestettävä Tech Brief on lehdistölle suunnattu pienimuotoinen esittelytilaisuus, joka käsittelee pääosin viihde-elektroniikan uutuuksia, peliohjaimia ja tietokonekomponentteja.

11.11.2016 11:12

Tech Brief 2016

Jo neljättä kertaa järjestettävä Tech Brief on lehdistölle suunnattu pienimuotoinen esittelytilaisuus, joka käsittelee pääosin viihde-elektroniikan uutuuksia, peliohjaimia ja tietokonekomponentteja. Toista vuotta peräkkäin Tukholmassa järjestetty tapahtuma tuntui tällä kertaa keskittyvän kannettavien kaiuttimien ja ulkoisten kiintolevyjen lisäksi erityisesti kilpapelaajien tarpeisiin sekä tietokoneellaan pelaavan yleisön kukkaronnyörien avaamiseen.

Massasta erottuminen on valmistajalle kuitenkin vaikeaa, varsinkin kaltaiseni keskivertotunteja kellottavan pc-pelaajan silmissä. Onneksi Tech Brief tarjosi kilpapelivyörytyksen jälkeen myös runsaasti uutta kalustoa hypisteltäväksi. Seuraavassa on valikoituja paloja esittelystä ja sen jälkeen käydystä showroom-kierroksesta.

Razer – veteraanin puheenvuoro

Uusimpia pelihiiriään ja näppäimistöjään esitellyt Razer veti tämänvuotisessa Tech Briefissä pisimmän korren ja tarjosi suurimman kattauksen pelaajille tarkoitettua sisältöä. Yritys ylpeili perinteikkään brändinsä saavutuksilla varsinaisella pelihistorian luennolla, jonka keskiössä olivat erityisesti pelihiirten kehityksen merkkipaalut. Sellainen oli esimerkiksi vuonna 1999 ilmestynyt Boomslang-hiiri, jota voidaan pitää yhtenä ensimmäisistä – ellei peräti ensimmäisenä – erityisesti pelaajille suunnitelluista pelihiiristä. Hiirimallisto jatkaa kehittymistään, ja vanhan klassikkohiiri Deathadderin manttelinperijä Deathadder Elite istui allekirjoittaneen käteen hyvin ja palautti mieleen pitkät pelisessiot aloittelevan pc-herrasrodun jäsenenä.

Chroma-väriohjelman käyttö sekä hiirissä että näppäimistössä ja siinä sivussa mukaan otettavat asetukset veivät pitkän pätkän Razerin esityksestä. Enää liikkuvan pelaajan ei tarvitse stressaantua tiettyyn omistamaansa hiireen ja näppäimistöön ankkuroituneena, vaan omat viimeisen päälle hiotut asetukset kulkevat mukana muistitikulle tallennettuina ja siirtyvät parissa minuutissa käyttöön, kunhan määränpäässä on käytössä samanmallinen välineistö. Se on toki kätevää, mutta ei missään tapauksessa mikään uusi juttu. Itselleni värejä vaihtavat hiiret ja näppäimistöt ovat olleet aina ihmetyksen aihe, enkä tunnusta ymmärtäväni pelaajalle luotavan kotoisen oman tilan merkitystä, vaikka Razer ilmiön tärkeyttä korostaakin.

Razerin uusin Blade-pelijärjestelmä oli paikan päällä ihmeteltävänä, vaikka Suomen-saatavuudesta ei ole vielä tätä kirjoitettaessa tietoa. Tehoa uhkuvan Blade-malliston keskikokoinen versio Razer Blade pääsi tositoimiin vasta hitaan Windows 10 -päivityksen jälkeen, joita eivät näemmä pääse karkuun laitevalmistajatkaan. Lopulta peliläppärin ja pöytäkoneen yhdistelmä heräsi eloon, mutta sillä pyöriteltiin lähinnä tekniikkademoja ja Windowsin työpöytää. Peliläppäri Bladen kaveriksi voi halutessaan hankkia Core-pöytäkoneyksikön, joka yhdistetään läppärin nopeaan USB-C-väylään antamaan lisää graafista suorituskykyä. Yhdistelmä on sen verran loppuun hiottu, ettei Blade vaadi uudelleenkäynnistystä liittämisen tai irrottamisen jälkeen.

Yhdistettynä Core ja Blade tuottavat pöytämallisiin pelitietokoneisiin verrattavan suoritustehon, vaikka Razerin paketti myös maksaa aikamoisia summia. 4K-resoluutioon yltävä malliston lippulaiva ja 17-tuumaisella näytöllä varustettu Razer Blade Pro kustantaa yksistään hulppeat 4 200 euroa, ja paikan päällä esitelty 14-tuumainen Razer Blade irtoaisi verraten maltillisella 2 000 euron hinnalla. Core-pöytäyksikkö kustantaa noin 500 euroa, mutta se ei sisällä laitteeseen itse hankittavan ja asennettavan näytönohjaimen hintaa, joka voi maksaa yksinään toiset 500 euroa. Pelaamisensa vakavasti ottavalle henkilölle paketti voi olla satsauksen arvoinen, mutta varsinainen arvio itse laitteesta ja sen hinta–laatu-suhteesta vaatisi tietenkin koko yhdistelmän perinpohjaista testausta. Kuinka pieneen reppuun mahtuvan pelikoneen voisi rakentaa itse halvemmalla? Tätä mietin Bladea hetken ihmeteltyäni.

Zowie (BenQ) – vähemmän koodia, enemmän rautaa

Tech Briefin esittelyistä kävi ilmi, että myös näyttöpuolella sattuu ja tapahtuu. Tietokonenäyttöjä kuluttajamarkkinoille valmistava BenQ on ostanut erityisesti kilpapelaamiseen kehitettyjä tuotteita valmistaneen Zowien, joten luvassa oli useita uusia pelikäyttöön tarkoitettuja BenQ:n Zowie-näyttöjä niin 4K-, 1444p- kuin 1080p-tarkkuudessakin. Paikalla esiteltiin myös kuluttajaluokan näyttöä, joka saavuttaa kaikkien vakavasti virkistystaajuutensa ottavien pelaajien perustarpeen eli 144 hertsin rajan. Zowien XL2735-näytön sisältämä Dynamic Accuracy -teknologia poistaa nykypaneelien taipumusta häntimiseen nopeasti liikkuvassa pelikuvassa, joten ensimmäisen persoonan ammuntapelejä harrastavat voivat kiinnostua ainakin laitteen kykyjen testaamisesta. Henkilökohtaisesti sumean liikkeen muuttuminen teräväksi näillä ruudunpäivitysnopeuksilla on yksityiskohta, jonka uskon merkitsevän huomattavasti enemmän Counter-Strike-pelaajille kuin omalle Overwatch-harrastukselleni.

Zowien äänipuolen osaamista ei ole unohdettu, sillä uutuutena esiteltiin Vital-äänikortti, joka uudistaa tavallisen USB-äänikortin olemusta yksinkertaisemmaksi. Ilman erillisiä ohjelmistoja toimiva laite on mielenkiintoinen työkalu pelaajalle, jolle äänimaailma on todella tärkeä osa pelikokemusta myös matkalla. Laitteen ideana on tuottaa laadukasta ääntä tietokoneesta kuulokkeisiin ja myös mikrofonin kautta omalle joukkueelle tasaisella laadulla ilman ohjelmistojen tuomaa monimutkaisuutta. Samalla Vital lupaa pitää äänenlaadun samanlaisena paikasta ja pelikokoonpanosta riippumatta. Omat asetukset liikkuvat mukana ulkoisen, noin 2,5-tuumaisen kiintolevyn kokoisessa paketissa, jonka avulla pelikokemuksen ei pitäisi jäädä kiinni äänisäädöistä.

Kingston (HyperX) – vahva näppituntuma

Muun muassa muistitikkujen ja SSD-massamuistien valmistajana tunnettu Kingston lähti kuluvan vuoden syksyllä nostamaan omaa HyperX-brändiään niin ikään elektronista urheilua harrastavan väen huulille uudella tuotesarjalla, johon kuuluvat mekaaninen Alloy FPS -näppäimistö ja Cloud-pelikuulokkeet. Molempia laitteita nopeasti kokeilleena voin todeta, että pintapuolisesti viimeistely ja tuntuma ovat kohdallaan sekä näppäinten että äänimaailman suhteen. Malliston täydentymistä odotellaan vielä, ja Kingstonin esittelyn perusteella ainakin HyperX-nimeä kantava ammattilaisten pelihiiri tulee todennäköisesti markkinoille lähitulevaisuudessa.

Western Digital ja Sandisk – nopeampaa muistia kansalle

Sandisk siirtyi taannoin isomman Western Digitalin omistukseen, eikä kulu aikaakaan, kun uusia tuotteita saapuu markkinoille täydentämään yhdistyneiden komponenttivalmistajien mallistoja. Pelaajalle kiinnostavin seikka lienee Western Digitalin loikkaus SSD-massamuistimarkkinoille. Se lisää hintakilpailua entisestään ja tuottaa samalla aiempaa kookkaampia nopeita flash-massamuisteja hitaampien kiintolevyjen tilalle. Tulevat Green- ja Blue-sarjojen massamuistit luetaan tallennustilaltaan peruskuluttajan käyttöön sopiviksi, mutta esimerkiksi yhden terabitin WD Blue PC SSD -asemaa saa jatkossa noin 330 euron suhteellisen kohtuulliseen hintaan.

Kaiken kaikkiaan Tech Brief oli pelaajalle sekalainen kokemus. Ongelmana oli esittelijöiden ja showroom-esillepanon aiheuttama ähky, kun isoja mallistoja esitellään varsin kirjavalle journalistijoukolle. Pelipuoli jäi esiteltävien tuotteiden vuoksi vähemmistöön, ja loppujen lopuksi aika jokaisen laitteen kanssa jäi liian lyhkäiseksi. Laitetestejä voisi toden totta harkita, sillä päällimmäinen tunnelma tapahtumasta oli lopulta uteliaan optimistinen: oli siellä paljon hyvääkin.

Markus Heino

Lisää luettavaa