Marraskuu on viimein täällä! Uuden sukupolven konsolit tekevät virallisesti esiinmarssinsa ensimmäisten kuluttajien olohuoneisiin, kun Xbox Series X- ja Xbox Series S -konsolit julkaistaan 10. marraskuuta sekä PlayStation 5 reilu viikko myöhemmin 19. marraskuuta.

Juhlahumun keskellä Pelaaja.fi päätti tehdä lyhyet katsaukset niin Xboxin kuin PlayStation 5:n julkaisuun vahvistettuihin peleihin. Mukaan mahtuu luonnollisesti niin täysin uusia kuin hiljattain nykyalustoillekin julkaistuja pelejä. Lisäksi julkaisuihin saadaan kasa vanhempia pelejä, joista useimmat päivittyvät ilmaiseksi uuden sukupolven versioksi, mikäli nykypolven versio löytyy jo omasta takaa.

Osa 1 | Osa 2

KING ODDBALL (XSX/S)

KING ODDBALL (XSX/S)

Tekijä: 10tons Julkaisija: 10tons
Saatavilla myös: Pc, PS4, PS Vita, Switch, XOne, Mac, Linux, Android

Tamperelaisen 10tonsin lähes kaikilla mahdollisilla alustoilla tähän asti nähty King Oddball nakkaa itsensä myös uuden polven Xbox-konsoleiden julkaisuun. Mobiili- ja käsikonsolialustoilla alkunsa saaneessa fysiikkapohjaisessa pulmailuhupailussa King Oddball viskoo kivillä vihollissotilaita Angry Birds -pelien hengessä. Toisin sanoen tarjolla on yli 120 haastetta, joissa kolmella kivellä ja huolellisella tähtäämisellä olisi tarkoitus tehdä mahdollisimman tehokasta tuhoa vihollisrintamalle.

DEAD BY DAYLIGHT (PS5, XSX/S)

DEAD BY DAYLIGHT (PS5, XSX/S)

Tekijä: Behaviour Interactive Julkaisija: Behaviour Interactive
Saatavilla myös: Pc, PS4, Switch, XOne, Android, iOS, Stadia

Myös Behaviour Interactiven kovassa huudossa oleva Dead by Daylight saapuu PlayStation 5:lle ja Xbox One Series X:lle heti julkaisussa. Neljän selviytyjän ja yhden murhaajan vastakkainasettelun ympärillä pyörivään kauhumoninpeliin luvataan mukaan tutut herkut 4K-resoluutiosta ja 60 ruutua sekunnissa pyörivästä ruudunpäivityksestä mahdollisuuteen hypätä ilmaiseksi nykypolven versioista uusien pariin. Peli on muutoinkin päivittämässä ulkoasuaan jopa nykyisillä alustoilla, minkä myötä graafisia elementtejä viilataan näyttävämmäksi kenttä kentältä. Näillä tiedoin urakka saadaan täysin valmiiksi syksyllä 2021.

MORTAL KOMBAT 11 ULTIMATE (PS5, XSX/S*)

MORTAL KOMBAT 11 ULTIMATE (PS5, XSX/S*)

Tekijä: NetherRealm Studios Julkaisija: Warner Bros.
Saatavilla myös: Pc, PS4, Switch, XOne, Stadia

*Kaikista turpajuhlista se verisin ja rujoin pakataan kaikkine lisäsisältöineen Mortal Kombat 11 Ultimate -nimellä kulkevaan versioon, joka ei julkaisupäivänsä 17. marraskuuta myötä ehdi aivan Xboxien viikkoa aikaisempaan julkaisuun, mutta PS5:n julkaisuun 19. marraskuuta kylläkin.

Ultimate-pakettiin on mahdutettu emopelin sisällön lisäksi kaikki lisäykset, joihin lukeutuu aiemman Aftermath-lisäkampanjan ohella myös julkaisupäivänä ilmestyvä ja muillekin alustoille saapuva Kombat Pack 2. Se lisää taistoon purppurat Rain-ja Mileena-fanisuosikit sekä kasarileffasankari Rambon, jolle Sylvester Stallone lainaa äänensä.

Vanhan polven Mortal Kombat 11- ja Mortal Kombat 11 Ultimate -version omistajat voivat päivittää pelinsä ilmaiseksi PS5- ja Xbox Series X/S -versioihin, joissa verikekkereistä päästään nauttimaan rikkaampien graafisten yksityiskohtien, nopeampien latausaikojen, ristipelaamisen ja dynaamisen 4K-resoluution kera.

ORI AND THE WILL OF THE WISPS (XSX/S)

ORI AND THE WILL OF THE WISPS (XSX/S)

Tekijä: Moon Studios Julkaisija: Microsoft
Saatavilla myös: Pc, Switch, XOne

Satumaisen kauniista tasoloikkatoiminnasta päästään nauttimaan myös uusilla Xbox-konsoleilla, sillä animaatioelokuvalta näyttävä kaksiulotteinen Ori and the Will of the Wisps saa Smart Delivery -käsittelyn. Toisin sanoen sen lisäksi, että peli optimoidaan uudelle raudalle, nykypolven version omistajat pääsevät tulevaan versioon ilmaiseksi. Metroidvania-kaavan seikkailu on luonnollisesti myös osa Xbox Game Pass -palvelua.

Nykypolven Ori and the Will of the Wisps -version arvostelussamme totesimme seikkailun tekevän erityisen paljon asioita oikein varsinkin tuntuman ja liikkumisen ilon suhteen sekä rakentavan niiden ympärille pääasiallisesti erittäin miellyttävän peliseikkailun.

SACKBOY: A BIG ADVENTURE (PS5)

SACKBOY: A BIG ADVENTURE (PS5)

Tekijä: Sumo Digital, XDev Julkaisija: Sony Intaractive Entertainment
Saatavilla myös: PS4

Pelaajien luovuuden valloilleen päästäneiden LittleBigPlanet-hyppelyiden keulakuvahahmo Sackboy nähdään PlayStation 5:n julkaisussa täysin uudenlaisessa tasoloikassa. Sackboy: A Big Adventure on veikeän säkkiolennon ensimmäinen kolmiulotteinen tasoloikka, joka luottaa täysin kehittäjien itsensä luomaan sisältöön, eli luvassa ei ole LittleBigPlanet-peleistä tuttua kenttä- ja pelintekotyökalua.

Sackboyn uusi seikkailu jatkaa silti mielukuvituksellisella ja söpön pirteällä linjalla, kun ilmeikäs sankarimme matkaa halki maiden, merien ja jopa avaruuden kukistaaksen Vex-konnan kätyreineen. Pelin pariin voi loikata joko yksin tai yhdessä ystävien kanssa, sillä mukana on neljän pelaajan yhteistyömahdollisuus.

GROUNDED (XSX/S)

GROUNDED (XSX/S)

Tekijä: Obsidian Entertainment Julkaisija: Microsoft
Saatavilla myös: Pc, Xbox One

Obsidianin varhaispelattavana viihtynyt Grounded optimoidaan Xbox Series X:lle ja S:lle heti julkaisupäivänä Smart Delivery -teknologian avulla. Microsoftin omiin pelistudioihin tätä nykyä kuuluvan roolipelistudion ruohonjuuritasolle sijoittuva ja pienemmän kokoluokan selviytymispeli pyrkii pyörimään 60 ruudun sekuntitahdilla 4K-resoluutiossa Xbox Series X:llä, joskin molemmilla uutuuskonsoleila parannellaan Groundedin graafisia yksityiskohtia, lyhennetään latausaikoja ja lisätään HDR-tuki.

TETRIS EFFECT: CONNECTED (XSX/S)

TETRIS EFFECT: CONNECTED (XSX/S)

Tekijä: Monstars, Resonair Julkaisija: Enhance Games
Saatavilla myös: Pc, PS4

Noin vuosi takaperin julkaistu Tetris Effect toi palikoiden kasaamiseen sen verran paljon uutta hurmosta, että toimituksen virallinen Tetris-guru Panu julisti pelin suoranaiseksi merkkiteokseksi. Nyt Tetris Effect laajentaa reviiriään niin Xbox Onelle kuin Xbox Series X:lle ja S:llekin uutuuskonsolien julkaisupäivänä.

Laajennettu versio kulkee nimellä Tetris Effect: Connected, joka lisää etuudestaan tutun sisällön kupeeseen moninpelin, jonka eri pelitiloissa päästään kisaamaan muiden pelaajien kanssa sekä tekemään jopa yhteistyötäkin. Uudet tilat julkaistaan myös Tetris Effectin jo saatavilla oleviin versioihin myöhemmin ensi kesänä.

YAKUZA: LIKE A DRAGON (PS5*, XSX/S)

YAKUZA: LIKE A DRAGON (PS5*, XSX/S)
Tekijä:
Ryu ga Gotoku Studios Julkaisija: Sega
Saatavilla myös: Pc, PS4

*Sega on vahvistanut, että vaikka Yakuza: Like a Dragon saapuu uuden polven Xboxeille heti jukaisussa, PS5-optimoitua versiota joudutaan odottelemaan aina 2. maaliskuuta 2021 asti. Tämä siitä huolimatta, että myös pc- ja jopa PS4-versio saapuvat 10. marraskuuta 2020.

Yakuza-sarjan faneilla riittää sulateltavaa, sillä käytännössä sarjan seitsemäs osa onkin toimintapelin sijaan uudella päähahmolla höystetty vuoropohjainen roolipeli. Luvassa on silti enemmän tai vähemmän totista rikosdraamaa suurimmilta osin Yokohaman alamaailmassa, kun monivivahteista tarinaa siivitetään tuttuun tapaan hulvattomilla sivutehtävillä ja minipeleillä.

Kuten monien muiden tältä listalta löytyvien pelien kohdalla, nykysukupolven version ostajat saavat Yakuza: Like A Dragonista veloituksetta myös uuden sukupolven version, kunhan alla olevat raudat kuuluvat samaan konsolituoteperheeseen. Sega on tosin ilmoittanut, etteivät nimenomaan PS4- ja PS5-versioiden tallennukset ole yhteensopivia keskenään.

OBSERVER: SYSTEM REDUX (PS5, XSX/S)

OBSERVER: SYSTEM REDUX (PS5, XSX/S)

Tekijä: Blooper Team, Anshar Studios Julkaisija: Aspyr
Alustat: Pc

Layers of Fear– ja Blair Witch -kehittäjä Blooper Teamin kolmen vuoden takainen ja kauhuelementein höystetty Observer saa osin uusiksi rakennetun System Redux -version sekä Sonyn että Microsoftin uutuskonsoleiden julkaisussa. Suuremman remontin myötä pelistä ei ole saatavilla ilmaista päivitystä alkuperäisen PS4- tai Xbox One -version omistajille.

Uuden ulkoasun ohella mukaan on ympätty muun muassa pelillisiä uudistuksia ja kolme uutta sivutehtävää. Ensimmäisestä persoonasta kuvatun kyberpunk-jännärin näyttelijäkaartiin lukeutuu myös nyttemmin edesmennyt näyttelijälegenda Rutger Hauer. Pelaajan kolmen vuoden takaisessa alkuperäisen pelin arvostelussa painotettiinkin kuinka Hauerin väsynyt murina, kauneutta ja rumuutta taitavasti yhdistävä taide sekä piinaava äänimaailma tekevät pelistä aidosti mieleenpainuvan kokemuksen.

THE FALCONEER (XSX/S)

THE FALCONEER (XSX/S)

Tekijä: Tomas Sala Julkaisija: Wired Productions
Saatavilla myös: Pc, XOne

Tyylikkäällä piirrosmaisella ilmeellä kuorrutettu yhden miehen projekti The Falconeer on osa Xbox Series X:n ja S:n julkaisupelitarjontaa. Avoimen maailman ilmataisteluroolipelissä päästään kahinoimaan meren valloittaman steampunk-henkisen maailman taivailla, jota kansoittavat myös muut Falconeer-lentäjät. Mukaan luvataan lukuisia tehtäviä, joissa otetaan yhteen muiden hurjapäiden ohella myös maakohteiden kanssa.

WATCH DOGS: LEGION (PS5, XSX/S)

WATCH DOGS: LEGION (PS5, XSX/S)

Tekijä: Ubisoft Toronto Julkaisija: Ubisoft
Saatavilla myös: Pc, PS4, XOne, Stadia

Juuri kuunvaihteessa nykypolven laitteille ja pc:lle julkaistu kolmas Watch Dogs -hakkeriseikkailu Legion kaappaa myös uuden sukupolven julkaisun haltuunsa. Luvassa on sulavampaa ja näyttävämpää pelikokemusta Lontoon kaduilla, jossa pelaaja seikkailee Deadsec-hakkeriryhmän lukuisina eri jäseninä. Pelin myyntivaltti onkin, että jokainen vastaantuleva kaduntallaaja on värvättävissä pelattavaksi pääsankariksi, joista jokaisella on omat erikoiskykynsä ja heikkoutensa. Watch Dogs: Legionin arvostelu nähdään vasta joulukuun Pelaaja-lehdessä, mutta ennakkotunnelmia voi lukea vaikkapa täältä.

NBA 2K21 (PS5, XSX/S)

NBA 2K21 (PS5, XSX/S)

Tekijä: Visual Concepts  Julkaisija: 2K Sports
Saatavilla myös: Pc, PS4, Switch, XOne, Stadia

Kummallisissa mainoskohuissa tänäkin vuonna varpaitaan uittanut virtuaalikoris NBA 2K21 julkaistaan omana uuden sukupolven versionaan PS5- ja Xbox Series -konsoleiden julkaisupäivinä. Mukana ovat muun muassa tutut MyTeam- ja MyCareer-tilat, joskin sarjaa on varsin mukiinmenevästä pallottelusta huolimatta kritisoitu vuosien saatossa uusien ideoiden puutteesta ja mikromaksuistaan.

SEA OF THIEVES (XSX/S)

SEA OF THIEVES (XSX/S)

Tekijä: Rare Julkaisija: Microsoft
Saatavilla myös: Pc, XOne

Hiiohoi ja rommia pullo! Legendaarisen brittikehittäjä Raren avoin, yhteistyöhenkinen ja alati kehittyvä Sea of Thieves -merirosvosekoilu saa sekin oman Xbox Series X -optimointinsa. Merten kauhuksi päästään lyhyempien latausaikojen ja sulavamman ruudunpäivityksen kera, joten nyt on hyvä hetki kaivaa puujalka ja harmonikka naftaliinista.

PLANET COASTER: CONSOLE EDITION (PS5, XSX/S)

PLANET COASTER: CONSOLE EDITION (PS5, XSX/S)

Tekijä: Frontier Developements Julkaisija: Frontier Developements
Saatavilla myös: Pc (alkuperäinen version), PS4, XOne

Mikäli nautit vuoristoradoista, pc:ltä neljän vuoden takaa tuttu huvipuistorakentelu Planet Coaster saapuu viimein konsoleille uuden sukupolven julkaisun kunniaksi. Vaikka sekä nykyisen että uuden polven versiot julkaistaan samoihin aikoihin, nykypolven version hankkijat voivat päivittää pelin  ilmaiseksi uuden polven versioon saman konsolituoteperheen sisällä uutuuttaan kiiltävän PS5- tai Xbox Series -konsolin saapuessa omalle tv-tasolle.

Puistojen rakenteluun ja hallinnointiin keskittyvä Planet Coaster pitää sisällään uratilan, hiekkalaatikkotilan ja haastetilan. Taannoisessa pc-version arvostelussamme totesimme Planet Coasterin nojaavan vahvasti vapaaseen muokattavuuteen ja tarjoavan hyvät mahdollisuudet toteuttaa villeimmätkin suunnitelmat. Huomiona totesimme, että runsaalla luovuudella varustetut saanevat pelistä eniten irti, mutta jo ihan yksinkertaisen vuoristoradan virittelyssäkin on oma hupinsa.

POKER CLUB (PS5, XSX/S)

POKER CLUB (PS5, XSX/S)

Tekijä: Ripstone Games Julkaisija: Ripstone Games
Saatavilla myös: Pc, PS4, Switch, XOne

Säteenseuranta, 60fps-ruudunpäivitys 4K-resoluutiossa ja Unreal Engine 4 -pelimoottori ovat juuri ne kortit, jotka Ripstone Games iskee pöytään uuden sukupolven konsoleiden julkaisussa. Sosiaaliseksi pokeripeliksi kuvailtu Poker Club nähdään myös nykyalustoilla, ja värisuoran täydentää mahdollisuus päivittää PS4- ja Xbox One -versiot uudempiin saman konsolituoteperheen sisällä. Pelin keskiössä ovat monet pelimuodot ja maksimissaan kahdensadan pelaajan turnaukset, joissa oman pokerinaaman pettäminen ei onneksi välity muiden pelaajien kotisohville asti.

MANIFOLD GARDEN (XSX/S)

MANIFOLD GARDEN (XSX/S)

Tekijä: William Chyr Studio Julkaisija: William Chyr Studio
Saatavilla myös: Pc, PS4, Switch, XOne, Mac, iOS

Aikaa, tilaa, arkkitehtuuria ja painovoimaa uhmaava fysiikkapulmapeli Manifold Garden nähdään Xbox One Series X:llä ja S:llä heti julkaisupäivästä alkaen. Pelaajat heitetään maailmaan, jossa geometriset kuviot rakentuvat loputtomiin joka suuntaan, ja maailman rakenteeseen saadaan uusia näkökulmia painovoimaa manipuloimalla. Sen ohella pulmien ratkomisessa keskeisessä roolissa ovat myös pelimaailmasta löytyvät koneistot.

THE PATHLESS (PS5)

THE PATHLESS (PS5)

Tekijä: Giant Squid Julkaisija: Annapurna Interactive
Saatavilla myös: Pc, PS4, iOS

Vedenalaisesta Abzû-seikkailusta tutun Giant Squid -studion uutuuspeli The Pathless saa ensi viikolla julkaisunsa pc:llä, Apple Arcadessa ja PlayStation 4:llä, joiden jälkeen sen ketterä jousinainen ja tämän matkassa kulkeva kotkakumppani ottavat tähtäimeensä PlayStation 5:n julkaisupäivän.

The Pathlessissa seikkaillaan mystisellä ja metsäntäyteisellä saarella jahtaamassa korruptoituneita henkiä. Satumaisen tyylitellyllä ulkoasulla kuorrutettu peli saa metsästyksen näyttämään varsin vauhdikkaalta, sillä jousella metsästäessään sankaritar samalla liukuu maata pitkin ja syöyksyilee ympäriinsä varsin nopealla tempolla.

WARHAMMER: CHAOSBANE SLAYER EDITION (PS5, XSX/S)

WARHAMMER: CHAOSBANE SLAYER EDITION (PS5, XSX/S)

Tekijä: Eko Software  Julkaisija: Nacon
Saatavilla myös: Pc, PS4, XOne

Warhammer-maailman vastine Diablo-tyylisestä toimintaroolipelistä on vahvistettu sekä Xbox Series- ja PlayStation 5 -konsoleiden julkaisupeliksi. Vuosi takaperin nykyisille laitteille saapunut Warhammer: Chaosbane saa uuden julkaisun myötä Slayer Edition -version, joka sisältää Tomb Kings -laajennusosan, kaikki aiemmat päivitykset sekä uuden Witch Hunter -hamoluokan. Saapuneet lisäykset ovatkin varsin tervetulleita, sillä Chaosbane saikin vuoden takaisessa alkuperäisessä julkaisussaan kritiikkiä juurikin vähäisestä sisältömäärästään.

CUISINE ROYALE (XSX/S)

CUISINE ROYALE (XSX/S)

Tekijä: Darkflow Software Julkaisija: Gaijin Entertainment
Saatavilla myös: Pc, PS4, XOne

Muutaman vuoden takainen Cuisine Royale on Darkflow Softwaren oma ilmainen battle royale -rymistelu, joka pyrkii haastamaan lajityypin muut konkarit myös Xbox Series X:n ja S:n julkaisupelitarjonnassa. Rymistelyn ohella maagisia rituaaleja ja yliluonnollisia voimia yhdistelevä peli ylpeilee samalla myös realistisesti mallinnetuilla aseillaan ja suojapanssareillaan, minkä lisäksi parin vuoden ikäistä kokonaisuutta päivitetään ja hiotaan tasaiseen tahtiin.

BRIGHT MEMORY 1.0 (XSX/S)

BRIGHT MEMORY 1.0 (XSX/S)

Tekijä: FYQD-Studio Julkaisija: PLAYISM
Saatavilla myös: Pc, XOne

Soolokehittäjä Zeng Xianchengin nopeatempoinen tieteisräiskintä Bright Memory rymistelee ja kalistelee uusien Xbox-konsoleiden julkaisussa. Viime vuonna Steamissa ilmestynyt toimintapaketti julkaistiin alkujaan moniosaisen sarjan ensimmäisenä pienepisodina, mutta Xiancheng päätti rakentaa pelin uudelleen ja laajentaa alkuperäistä visiota.

Xboxien julkaisuun saapuva Bright Memory 1.0 onkin alkuperäinen välipalamainen episodi, kun taas laajennettu peli julkaistaan vuonna 2021 nimellä Bright Memory: Infinite. Luvassa on joka tapauksessa varsin kiintoisalta näyttävä hybridi ensimmäisen persoonan räiskettä, miekkailua ja erikoskykyjä, joita voi yhdistellä komeiksi kombohyökkäyksiksi.

Osa 1 | Osa 2

Lisää luettavaa