Katsauksessa PlayStation 5:n ja Xbox Series X:n julkaisupelit (osa 1/2)

Uusi sukupolvi käynnistyy jo ensi viikolla! Teimme pikaiset katsaukset sekä PS5:n että uusien Xbox-konsoleiden julkaisupeleihin.

7.11.2020 13:32

Marraskuu on viimein täällä! Uuden sukupolven konsolit tekevät virallisesti esiinmarssinsa ensimmäisten kuluttajien olohuoneisiin, kun Xbox Series X- ja Xbox Series S -konsolit julkaistaan 10. marraskuuta sekä PlayStation 5 reilu viikko myöhemmin 19. marraskuuta.

Juhlahumun keskellä Pelaaja.fi päätti tehdä lyhyet katsaukset niin Xboxin kuin PlayStation 5:n julkaisuun vahvistettuihin peleihin. Mukaan mahtuu luonnollisesti niin täysin uusia kuin hiljattain nykyalustoillekin julkaistuja pelejä. Lisäksi julkaisuihin saadaan kasa vanhempia pelejä, joista useimmat päivittyvät ilmaiseksi uuden sukupolven versioksi, mikäli  nykypolven versio löytyy jo omasta takaa.

Osa 1 | Osa 2

ASSASSIN’S CREED VALHALLA (PS5, XSX/S)

ASSASSIN’S CREED VALHALLA (PS5, XSX/S)

Tekijä: Ubisoft Montreal Julkaisija: Ubisoft
Saatavilla myös: Pc, PS4, XOne, Stadia, Luna

Viikinkiaikaan sijoittuva Valhalla saa kunnian olla uuden sukupolven ensimmäinen Assassin’s Creed -seikkailu. Heti konsolijulkaisuun rynnistävä avoimen maailman valloitusretki jatkaa muinaiseen Egyptiin ja antiikin Kreikkaan sijoittuvien Origins– ja Odyssey-pelien roolipelimäisemmällä linjalla, jota arvatenkin viedään jälleen askeleen verran monipuolisempaan suuntaan.

Viikinkisoturi Eivor valloittajaveijareineen matkaa Norjasta pimeän keskiajan Brittein saarille, jonne hiiviskelyn ja taistelun ohella perustetaan kehitettäviä kyliä ja asuinsijoja. Valloituspuuhien myötä pelissä panostetaan erityisen paljon kahdella aseella taisteluun, mutta kuuluupa Eivorin ase- ja strategiavalikoimaan myös se perinteinen piiloterä ja ihmismassoihin sulautuminen. Uudella konsoliraudalla pelin odotetaan luonnollisestikin olevan nykypolven vastinetta sulavampi ja näyttävämpi

ASTRO’S PLAYROOM (PS5)

ASTRO’S PLAYROOM (PS5)

Tekijä: SIE Japan Studio, ASOBI Team Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla myös:

Maanmainioksi todetun Astrobot: Rescue Mission -tasoloikan jonkinasteiseksi seuraajaksi luokiteltava Astro’s Playroom saapuu PlayStation 5:n julkaisuun jokaiseen konsoliin esiasennettuna. Näin ollen jokainen PS5:n hankkiva pääsee mukaan värikkääseen ja PlayStation-historiaakin kuhisevaan seikkailuun.

Useiden tuntien mittaiseksi lupailtu hyppely onkin sinänsä varsin mielenkiintoinen tapaus, sillä sen keskeisin idea on esitellä loikinnan ja seikkailemisen lomassa PlayStation 5:n uutuuttaan kiiltelevän DualSense-ohjaimen uusia ominaisuuksia ja antaa esimakua siitä, mitä kaikkea sillä voisikaan tulevaisuudessa tehdä. Ottaen huomioon, miten hyvin pikkurobotti on aiemmin onnistunut muun muassa VR-pelien esittelyssä, Astro’s Playroom on todennäköisin se hauskin tapa päästä ohjaimen haptisen palautteen ja parannellun kaiuttimen kaltaisten uudistusten makuun.

BORDERLANDS 3 (PS5, XSX/S)

BORDERLANDS 3 (PS5, XSX/S)

Tekijä: Gearbox Software Julkaisija: 2K Games
Saatavilla myös: Pc, Mac, PS4, XOne, Stadia

Gearboxin vanha tuttu Borderlands 3 saapuu molempien konsoleiden julkaisuun ehostetun ulkoasun kera. Pelin olisi tarkoitus pyöriä uusilla laitteilla niin yksin kuin verkossa pelatessa 60 ruutua sekunnissa 4K-resoluutiolla. Pelin nykylaitteille omistavat voivat päivittää ilmaiseksi uuden sukupolven versioon samassa konsolituoteperheessä, minkä lisäksi aiemmin hankittu lisäsisältö ja tallennukset ovat siirrettävissä uusiin versioihin.

BUGSNAX (PS5)

BUGSNAX (PS5)

Tekijä: Bluepoint Games, SIE Japan Studio Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla myös: Pc, PS4

Octodad-tekijöiden hilpeä Bugsnax saapuu PlayStation 5:n julkaisuun, ja lukeutuupa se uutuskonsolilla samantien PlayStation Plus -jäsenten marraskuun ilmaispelitarjontaan. Tämä ei kuitenkaan koske pelin PS4-versiota, joka julkaistaan viikkoa aikaisemmin yhdessä pc-version kanssa.

Peli itsessään on omaleimainen tutkimusmatka Snaktooth-saarelle, jota kansoittavat käteviksi välipaloiksi soveltuvat bugsnax-otukset. Tehtävänä onkin napata bugsnaxeja erilaisin työkaluin, mikä vaatii Nintendo 64:ltä tutun Pokémon Snap -pelin tapaan otusten elintapojen ja kulkureittien kärsivällistä vahtaamista. Talteen kerätyt herkkupalat voi antaa paikallisten asukkaiden naposteltavaksi, jolloin he saavat käyttöönsä syömiensä otusten erikoiskykyjä.

CALL OF DUTY: BLACK OPS COLD WAR (PS5, XSX/S*)

CALL OF DUTY: BLACK OPS COLD WAR (PS5, XSX/S)

Tekijä: Treyarch, Raven Software Julkaisija: Activision
Saatavilla myös: Pc, PS4, XOne

*Kylmä sota palaa Treyarchin toimesta verkkoareenoille myös uudella sukupolvella, muutama päivä Xbox Series X:n julkaisun jälkeen ja PS5:llä varsinaisessa julkaisussa.

Black Ops 4:stä poiketen Cold Warissa on mukana Raven Softwaren työstämä yksinpelikampanja. Tarinallisesti se jatkaa ensimmäisen Black Opsin kuvioita kultaisella 1980-luvulla, kun presidentti Ronald Reagan lähettää suurhyökkäyksen pelossa CIA:n Russell Adlerin jahtaamaan Perseus-nimistä neuvostoagenttia.

Verkkokahinoinnin puolella luvassa on Modern Warfarea nopeatempoisempaa toimintaa. Tappomatsit, Kill Confirmed ja muut tutut pelimuodot ovat mukana pitkälti tutun turvallisina, mutta joukossa on muun muassa Combined Arms, jossa 24 pelaajaa taistelee ajoneuvojen kera hieman suuremmalla kartalla. VIP Escortissa vuorostaan saatetaan kilpailevan tiimin jahtaama VIP-hahmo kohteeseensa, kun taas Fireteam: Dirty Bombissa nelihenkiset tiimit jahtaavat uraania likaisen pommin kokoamiseksi.

Myös Zombies-tila tekee paluun, minkä lisäksi PS5- ja PS4-versiot saavat vuoden ajan yksinoikeudella tavanomaisesta Zombies-yhteistyöpelitilasta erillisen Zombies Onslaught -pelimuodon.

WRC 9 FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP (PS5, XSX/S)

WRC 9 FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP (PS5, XSX/S)

Tekijä: Kylotonn Julkaisija: Nacon
Saatavilla myös: Pc, PS4, Switch, XOne

Syyskuussa vanhoille alustoille saapunut WRC 9  kaahailee omine versioineen myös uusien konsoleiden julkaisussa 60 ruutua sekunnissa 4K-resoluutiolla. Peli päivittyikin sopivasti aivan äskettäin kuudella kotimaista Neste Rally Finlandia laajentavalla erikoiskokeella, Hyundai i20 World -autolla sekä valokuvaustilalla. Peli tukee Xboxilla Smart Delivery -toimintoa, eli Xbox One -version omistajat pääsevät ilmaikseksi päivitettyyn versioon. Lisäksi PS4-version on vahvistettu päivittyvän ilmaiseksi PS5-versioksi.

DEMON’S SOULS (PS5)

DEMON’S SOULS (PS5)

Tekijä: Bluepoint Games, SIE Japan Studio Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla myös:

Synkeän haastavien Souls-pelien kantaisä Demon’s Souls saapuu PlayStation 5:n julkaisuun täyden uusioversion voimin. Bluepoint Gamesin uudelleenrakentama versio on saanut peliä alkujaan luomassa olleen Hidetaka Miyazakin siunauksen, ja sen pitäisi pysyä pelillisistä uudistuksista huolimatta uskollisena alkuperäisen pelin visiolle.

Tämä näkyy niin Boletarian maailman kenttäsuunnittelussa, pelattavuudessa kuin tarinassakin, mutta kontrolleja ja kokemusta on viilailtu tuoreempaan suuntaan. Pelaaminen onnistuu Cinematic-tilassa 30 ruutua sekunnissa natiivilla 4K-resoluutiolla ja Performance-tilassa 60 ruutua sekunnissa dynaamisella 4K-resoluutiolla. Haastavaan vaikeustasoon ei saada tälläkään kertaa helpotusta, joskin pelimaailmaa muovaava World Tendency -järjestelmä tekee paluun hieman helppokäyttöisemmäksi viilattuna.

THE TOURYST (XSX/S)

THE TOURYST (XSX/S)

Tekijä: Shin’en Multimedia Julkaisija: Shin’en Multimedia
Saatavilla myös: Pc, Switch, XOne

Shin’enin jo Switchillä, Xbox Onella ja pc:llä nähty palikkamainen pulmatoiminta on saapumassa myös Xbox Series -konsoleille. Luvassa on lomankatkuisista maisemista löytyvien muinaisten monumenttien tutkimista sekä niiden monimuotoisten haasteiden kohtaamista. Pelin jo Xbox Onella omistavat voivat loikata uuden version pariin Smart Delivery -toiminnon kautta, minkä lisäksi peli löytyy Xbox Game Passista.

FORZA HORIZON 4 (XSX/S)

FORZA HORIOZON 4 (XSX/S)

Tekijä: Playground Games Julkaisija: Microsoft
Saatavilla myös: Pc, XOne

Playground Gamesin entuudestaan julkaistu Forza Horizon 4 optimoidaan Xbox Series X:lle heti konsolijulkaisussa. Toisin sanoen britteihin sijoittuva avoimen maailman kaahailufestivaali saa Smart Delivery -käsittelyn, jonka myötä pelin jo entuudestaan Xbox Onella omistavat pelaajat pääsevät nauttimaan ajamisen ilosta Xbox Series X:llä parannellun grafiikan ja suorituskyvyn kera.

FORTNITE (PS5, XSX/S)

FORTNITE (PS5, XSX/S)

Tekijä: Epic Games Julkaisija: Epic Games
Saatavilla myös: Pc, Mac, PS4, Switch, PS4, XOne, iOS, Android

Peli-ilmiö Fortniten PS5- ja Xbox Series X -versiot ovat valmiudessa heti kumpaisenkin konsolin julkaisupäivänä. Molemmat pyörivät 4K-resoluutiolla 60 ruutua sekunnissa, minkä lisäksi versioita on elävöitetty dynaamisilla fysiikoilla ja uusilla graafisilla elementeillä. Xbox Series S -versio on vuorostaan rakennettu 1080p-resoluution varaan, mutta saa lupailujen mukaan leijonanosan uuteen versioon kaavailluista visuaalisista parannuksista. Alustojen välinen moninpeli sekä oman edistymisen siirto laitteesta toiselle toimivat totuttuun tapaan myös battle royale -pelin uusissa versioissa.

DEVIL MAY CRY 5: SPECIAL EDITION (PS5, XSX/S)

DEVIL MAY CRY 5: SPECIAL EDITION (PS5, XSX/S)

Tekijä: Capcom Julkaisija: Capcom
Saatavilla myös:

Capcomin nautinnollinen Devil May Cry 5 -toimintamätke saa uuden sukupolven julkaisussa uudella lisäsisällöllä varustetun Special Edition -version, minkä myötä kyseessä ei ole edellispolvelta automaattisesti uusille konsoleille päivittyvä seikkailu. Uuden sisällön on kuitenkin lupailtu saapuvan myöhemmin ladattavaksi myös nykypolven Devil May Cry 5 -versioihin.

Devil May Cry 5: Special Editionin uusiin lisäyksiin lukeutuu vanha tuttu Vergil pelattavana hahmona, ja voidaanpa toimintaa nopeuttaa Turbo-tilalla ja vaikeuttaa Legendary Dark Knight -vaikeustasolla. Uusien konsoleiden tehoilla peli pyörii säteenseurannan kanssa joko 30 ruutua sekunnissa 4K-resoluutiossa tai 60 ruutua sekunnissa 1080p-resoluutiossa.

DIRT 5 (PS5, XSX/S)

DIRT 5 (PS5, XSX/S)

Tekijä: Codemasters Cheshire Julkaisija: Codemasters
Saatavilla myös: Pc, PS4, XOne, Stadia

Nyt marraskuun alussa nykyalustoille saapuva Dirt 5 -hurjastelu on valmistautunut maastokaahailemaan ja mudassa rämoimiseen PS5:llä ja uuden sukupolven Xbox-konsoleilla heti julkaisusta asti. Mikäli hallusta löytyy jo nykysukupolven versio uuden konsolin saapuessa taloon, pelin voi päivittää ilmaiseksi uudelle raudalle.

Mukana on tällä kertaa erityisesti pelien parissa kunnostautuneen näyttelijäkaksikko Troy Bakerin ja Nolan Northin tähdittämä uratila, jonka viiden luvun aikana tarjolla on 130 erilaista kisatapahtumaa ja yhdeksän eri tapahtumatyyppiä, mikä mahdollistaa kisaamisen oman maun mukaisesti. Muun muassa Brasiliaan ja Marokkoonkin sijoittuvaan peliin luvataan kymmenentä täysin uutta pelialuetta sekä temppuiluun keskittyvän Gymkhana-radan paluuta. Myös muuttuvat sääolosuhteet sekä jäiset radat ovat löytäneet tiensä lopulliseen peliin.

ENLISTED (XSX/S)

ENLISTED (XSX/S)

Tekijä: Darkflow Studio Julkaisija: Gaijin Entertainment
Saatavilla myös: Pc

Darkflow Softwaren kehittämä tiimipohjainen MMO-räiskintä Enlisted on ajallinen Xbox Series X- ja S -konsoliyksinoikeus, jonka Game Preview -varhaisjulkaisu tapahtuu heti 10. marraskuuta. Xbox Series X:n ja S:n Game Preview -varhaisjulkaisupelaajat pääsevät ensimmäisenä Enlistedin betaan, jota seuraa myöhemmin myös rajoitetut pelitestit ja suljetut alpha-testit.

War Thunderista ja Cuisine Royalesta tuttua Dagor-moottoria hyödyntävän toisen maailmansodan verkkoräiskinnän luvataan ottavan kaikki irti Xbox Series X:n säteenseurantaominaisuuksista sekä tarjoavan tasaista 60fps-ruudunpäivitystä 4K-resoluutiossa, kun taas S-version resoluutio on 1440p. Enlisted itsessään pyrkii uppoutumaan toisen maailmansodan sotatantereisiin historiallisemmalla tarkkuudella sekä muita verkkopelejä syvällisemmin, eli pelaajien on panostettava itse operaatioiden suorittamiseen vauhdikkaan luotihipan sijaan.

GODFALL (PS5)

GODFALL (PS5)

Tekijä: Counterplay Games Julkaisija: Gearbox Publishing
Saatavilla myös: Pc

Ensimmäisenä nimenomaan PS5:lle saapuvana pelinä paljastettu Godfall on kalifornialaisen Conterplay Gamesin käsialaa, mutta istuu kuvauksensa osalta julkaisijansa Gearboxin pelikirjastoon luontevasti. Kyseessä on hieman Borderlandsin henkeen loottipohjainen toimintaroolipeli, jossa tosin painotetaan pyssyjen paukuttelun sijaan miekkojen kalistelua.

Pelaajat asettuvat Valorian-ritarin rooliin, joka taistossaan hullua Macros-jumalaa vastaan turvautuu lukuisiin Valorplate-haarniskoihin, joita on sotisopien erilaisten kykyjen myötä kuvailtu jopa pelin hahmoluokiksi. Viidellä eri aseluokalla höystetty toiminta on nähdyn ja kuvailujen perusteella varsin hektistä, ja taisteluissa on turvauduttava huolellisesti niin suojautumiseen, vastaiskuihin kuin väistöihinkin.

Vaikka Godfall ei varsinaisesti ole palvelupohjainen peli, PS5:llä se tarvitsee jatkuvan verkkoyhteyden sekä PlayStation Plus -jäsenyyden, vaikka peliä pelaisi yksinpelitilassa.

YES, YOUR GRACE (XSX/S)

YES, YOUR GRACE (XSX/S)

Tekijä: Brave at Night Julkaisija: No More Robots
Saatavilla myös: Pc, Mac, Switch, XOne

Kuningaskunnan hallinnointia jo muilla alustoilla alkuvuodesta asti harjoittanut Yes, Your Grace saapuu uuden sukupolven Xboxeille heti julkaisuun Smart Delivery -tuen kera. Toisin sanoen pikseligrafiikalla varusteltu hallintointipeli päästää pelaajat kuuntelemaan alaisten toiveita ja vääntämään kättä muiden ruhtinaiden kanssa uuden polven koneella ilmaiseksi, mikäli sattuu omistamaan pelin Xbox One -version.

GEARS TACTICS (XSX/S)

GEARS TACICS (XSX/S)

Tekijä: Splash Damage, The Coalition Julkaisija: Microsoft
Saatavilla myös: Pc, XOne

Tähän asti vain pc:llä nähty Gears Tactics saapuu Series X- ja S-konsoleiden julkaisussa niin uuden kuin nykyisen polven Xboxeille sekä myös Xbox Game Pass -palveluun. Pelaajan pc-version pohjalta tehdyn arvostelun mukaan XCOM-sarjaltakin jonkin lainaava vuoropohjainen strategiapeli yhdistää tutun Gears-fiiliksen taktiseen kontekstiin varsin onnistuneesti ja sisältää runsaasti omiakin piirteitään.

GEARS 5 (XSX/S)

GEARS 5 (XSX/S)

Tekijä: The Coalition Julkaisija: Microsoft
Saatavilla myös: Pc, XOne

Vanha tuttu Gears of War ei saa julkaisuun täysin uutta osaa, mutta Gears 5 päivittyy Xbox One -version omistavilla ilmaiseksi uudelle polvelle – ja onpahan se pelattavissa myös Xbox Game Passin kautta. Taannoisessa arvostelussamme totesimme, että suojapohjaisen toiminnan pioneerisarjaa tätä nykyä kehittävä The Coalition -studio on löytänyt viidennen osan myötä oman otteensa Gearsista rikkomatta kuitenkaan sen rakastettuja tunnuspiirteitä.

MARVEL’S SPIDER-MAN: MILES MORALES (PS5)

MARVEL’S SPIDER-MAN: MILES MORALES (PS5)

Tekijä: Insomniac Games Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla myös: PS4

Hämähäkkimiehen PS4:llä alkaneet seikkailut jatkuvat PS5:llä pienemmässä ja itsenäisessä Marvel’s Spider-Man: Miles Morales -seikkailussa, joka nimensä mukaisesti keskittyy Peter Parkerin seittisinkoilijan sijaan tuoreempaan Miles Morales -versioon.

Noin vuosi emopelin tapahtumien jälkeiseen aikaan sijoittuva peli ujuttaa Milesin keskelle Roxxon-energiayhtiön ja sekä Tinurin johtaman The Underground -rikollisarmeijan välienselvittelyä. Tapahtumapaikkana on jälleen New York, joka on tällä kertaa kuitenkin saanut valkean lumipeitteen sekä roimasti uusia graafisia yksityiskohtia. Peli onkin toiminut keulakuvana uuden sukupolven nopeille lataustauoille ja säteenseurannalle.

Marvel’s Spider-Man: Miles Moralesista nähdään myös viikko ennen PS5-julkaisua PlayStation 4 -versio, jonka omistajat pääsevät käsiksi PS5-versioon veloituksetta.  PS5:llä Spider-Man: Miles Moralesista julkaistaan perusversio sekä kalliimpi UItimate Edition, joka pitää sisällään myös alkuperäisen pelin ehostetun Marvel’s Spider-Man: Remastered -version digiversion.

EVERGATE (XSX/S)

EVERGATE (XSX/S)

Tekijä: Stone Lantern Games Julkaisija: PQube Unlimited
Saatavilla myös: Pc, PS4, Switch, XOne

Tuonpuoleiseen päästään uuden sukupolven Xbox-konsoleilla värikkäässä kaksiulotteisessa Evergate-pulmaloikinnassa, joka on saanut kipinänsä joukkorahoituksen turvin. Painotus on etenkin pulmanratkonnassa, kun kadonnut Ki-sielu yrittää löytää tiensä takaisin kotiin. Keskeisenä työkaluna ovat ajan hidastus sekä energiasäde, jonka voimalla voidaan muun muassa tuhota esineitä ja saada lisäpontta hyppyihin.

MANEATER (PS5, XSX/S)

MANEATER (PS5, XSX/S)

Tekijä: Tripwire Interactive Julkaisija: Tripwire Interactive
Saatavilla myös: Pc, PS4, Switch, XOne

Tripwire Interactiven haipeli Maneater haukkaa itselleen paikan myös uuden konsolisukupolven julkaisussa. Uusituista versiosta löytyvät kaikki uuden raudan mukanaan tuomat herkut, kuten säteenseurantaa, 4K-resoluutio sekä tasainen 60fps-ruudunpäivitys, minkä lisäksi PS4- ja Xbox One -versioiden omistajat voivat palata merten syvyyksiin PS5-ja Xbox Series X -versioissa ilmaisen päivityksen voimin. Pelaajan arvostelussa pelin alkuperäisen version todettiin erottuvan harmaasta massasta haiteemallaan, vaikka Maneater ei sinänsä mullistakaan maailmaa millään osa-alueellaan.

Osa 1 | Osa 2

Lisää luettavaa