Artikkeli on julkaistu alun perin toukokuun Pelaajassa 245.
Tilaa Pelaaja-lehti tästä!

Paljon on ehtinyt tapahtua sen jälkeen, kun Street Fighter II teki taistelupeleistä trendikkäitä 1990-luvun alussa. Tekniikan kehittyminen on tuonut peleihin aina vain näyttävämpää 3d-grafiikkaa, jonka eteenpäin viemisessä monesti juuri taistelupelit ovat vuosien varrella näytelleet omaa huomattavaa rooliaan. Silti pelillisesti kaksiulotteisuus edelleen hallitsee lajityypin pelejä varsin tuntuvasti.

Vuosituhannen vaihteessa monet pelit esittelivät 3d-mekaniikkoja virtuaaliseen kamppailemiseen ja usein vieläpä onnistuivat. Kuitenkin mitä kypsemmäksi lajityyppi on käynyt, sitä epätasaisemmin kolmiulotteisesti toimivia taistelupelejä markkinoilla tuntuu näkyvän. Varmimmin tähän alalajiin on panostanut  viime aikoina Bandai Namco, jonka Tekken-sarja yltääkin pian jo 30 vuoden ikään.

Tekkenin roolia taistelupelien keskuudessa ei sovikaan vähätellä. Street Fighterin ja Mortal Kombatin ohella se on yhä nimekkäimpiä genren edustajia vetäen puoleensa vahvasti niin kilpapelaajia kuin satunnaisempiakin perusmättäjiä. Sarjan isoin myyntivaltti on ollut aina sen ydintoiminta, josta on löydettävissä paljon teknisiä nyansseja opeteltavaksi. Samalla sen rytmitys ja luontevuus sopivat täydellisesti myös rentoon kamppailuiloitteluun.

Tekken 8 on maineikkaan mätkintäsarjan seuraava pääosa, eikä Bandai Namco ole konsolisukupolven vaihdoksenkaan myötä unohtanut luomuksensa vahvuuksia. Saimme mahdollisuuden pelata uutukaista ennakkoon rauhassa useamman tunnin edestä, ja merkittävää kokemuksessa oli, miten tutulta peli tuntui alusta alkaen. Se ei tarkoita, etteikö uusia temppuja olisi tuotu myös opeteltavaksi. Filosofia mättämisen takana olisi sekin ottanut uusia suuntia.

Kahdeksatta Tekkeniä on lähdetty kehittämään uudella lähestymistavalla, jonka keskeisin piirre on ennen kaikkea aggressivisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että passiivisempaa pelaamista on pyritty karsimaan poistamalla pelaajien käytöstä jopa muutamia puolustautumisessa auttaneita temppuja. Aktiivisuuteen houkutellaan vuorostaan erinäisillä tuoreilla mekaanisilla lisäyksillä.

Yksi uusista houkuttimista elää osana pelihahmojen elinvoimapalkkia. Esimerkiksi ketjuhyökkäyksistä selviytyminen voi nyt jättää palkkiin läpinäkyvänä lohkona ilmenevän haamurajan, joka kuvastaa taistelun tuoksinnassa palautettavissa olevaa elinvoimaa. Vastaavaa on nähty Bandai Namcolta aiemmin osana Tekken Tag Tournament -sarjan pelejä, vaikka niissä elinvoiman palaaminen perustui puhtaasti pelihahmojen lepuuttamiseen. Tekken 8:ssa elämä palautuu kehoon nimenomaan hyökkäyksiä tekemällä, eli pelaajalle tarjotaan siis konkreettista palkintoa siitä, että tämä pysyy taistelussa niskan päällä.

Uutena jippona se on ennemmän psykologinen työkalu kuin ottelujen suuntaa dramaattisesti heilutteleva voimavara. Jo muutaman ottelun jälkeen oli selvää, ettei taisteluissa ole mahdollista palauttaa elinvoimaansa takaisin mitenkään suuria määriä, vaan järjestelmä tarjoaa ennemminkin keinon minimoida esimerkiksi virheliikkeistä sattuneita vahinkoja. Isoimpana poikkeuksena tästä nousi esiin lähinnä pitkästä aikaa pelattavaksi hahmoksi Tekken 8:ssa palaava Jun Kazama, jonka erikoisliikkeet perustuvat tämän oman elinvoiman uhraamiseen. Junilla pelatessa parantumisella on luonnollisesti siis isompi merkitys otteluihin kuin monilla muilla hahmoilla.

Huomattavasti näkyvämmän ja hallitsevamman osan Tekken 8:sta muodostaa Heat-nimen saanut järjestelmä. Kaikki hahmot voivat kerran erän aikana aktivoida käyttöönsä uuden tulistuneen taistelutilan, joka sekä tehostaa hahmokohtaisia erikoisuuksia että monipuolistaa väliaikaisesti näiden liiketarjontaa. Heat-tilassa suoritetut hyökkäykset tekevät vastustajaan myös hieman vahinkoa torjuttunakin, joskin kyseinen vaurio on palautettavissa edellä mainittuun malliin aktiivisilla vastahyökkäyksillä.

Heat on käytännössä jatkokehitetty versio Tekken 7:n aikoinaan esittelemistä Rage Drive -erikoisliikkeistä, jotka avautuivat pelihahmojen käyttöön näiden elinvoiman romahdettua viimeisimmilleen. Heatin myötä hahmojen erikoisempia hyökkäyksiä voi avata nyt siis käyttöön aiempaa vapaammin, joskin sillä varauksella, että tila pysyy aktiivisena vain rajatun aikaa. Oletuksena Heat on käytettävissä kymmenisen sekuntia, mutta tiimalasi on mahdollista pysäyttää aktiivisilla hyökkäyksillä, minkä ohella muutamien hahmojen liikkeet voivat jopa lisätä Heat-aikaa osuessaan.

Aktivointitapoja Heat-tilalle löytyy pariakin sorttia. Ensinnäkin kyvylle on omistettu peliohjaimessa oma nappinsa, jota napauttamalla pelihahmo tulistuu pikaisen erikoishyökkäyksen saattamana. Jokaiselta hahmolta löytyy oletuksena myös noin viisi ainutlaatuista liikettä, joiden osuminen esimerkiksi osana isompaa ketjuhyökkäystä siirtää taistelijan automaattisesti Heat-vaiheeseen. Tämä tapahtuu tyylitellyn kamera-ajon saattamana, jonka aikana vastustaja nähdään sinkoutumassa eteenpäin iskun voimasta samalla, kun hyökkääjä spurttaa perään kevyen hyökkäysedun kera.

Halutessaan Heat-tilan voi päättää myös ennenaikaisesti parillakin eri erikoistaidolla. Teknisempi vaihtoehto näistä on Heat Dashiksi kutsuttu syöksy, jota taitavammat pelaajat voivat käyttää hyödykseen varsinkin aina vain erityisempien ketjuhyökkäysten tai ihan vain hämäysten luomiseen. Huomattavasti suoraviivaisempi vaihtoehto on Heat-aktivointinapin uudelleenpainamisesta käyttöön avautuva Heat Smash, joka toimii käytännössä kunkin taistelijan kevyempänä superhyökkäyksenä. Voimakkaimman viimeistelyiskun virkaa toimittavat edelleen Tekken 7:stä tutut Rage Art -taidot, joilla tyrmäyksen kynnykselle ajautuneet pelaajat voivat yrittää vielä viime hetkellä kääntää erän edukseen.

Heat ei tuokaan mukanaolollaan pelkästään vain uusia strategisia mahdollisuuksia pelaamiseen, vaan sitä käytetään avuksi myös taistelujen yleisen näyttävyyden ja vauhdikkuuden lisäämiseksi. Yksittäisiin napinpainalluksiin pohjautuvat Heat-taidot monipuolistavat samalla mukavasti satunnaisempienkin taistelupelaajien työkalupakkia. Yksinkertaisen toteutustapansa johdosta kaikilla pelaajilla kun on käytössään nyt useampi tehokas vahinkoa tekevä superhyökkäys, joiden taktinen käyttö voi parantaa kevyesti voittomahdollisuuksia jopa astetta parempia pelaajia vastaan.

Tämä ennakkotesti keskittyi puhtaasti kahden pelaajan välisiin Versus-otteluihin kymmenen hahmon voimin, mutta Tekken 8 sisältää myös muita pelimuotoja, kuten uuden Acrade Quest -yksinpelitilan. Taistelijoita on tarjolla julkaisussa peräti 32 erilaista.

Tekken 8 ilmestyy PlayStation 5:lle, Xbox Seriesille sekä pc:lle 26. tammikuuta.

Panu Saarenoja

YouTube video