Call of Duty: Vanguard on maailmansotaa kaikilla rintamilla – ensitiedot kampanjasta, moninpelistä, Zombies-tilasta sekä Warzone-kuvioista

Seuraava suuri Call of Duty -räiskintä Vanguard paljastettiin virallisesti. Pelaaja.fi tutustui peliin ennakkoon.

23.8.2021 10:26

Call of Duty: Vanguard

Kehittäjä: Sledgehammer, Treyarch, Raven Software Julkaisija: Activision
Alustat: PS5, PS4, XSX/S, XOne, Pc Julkaisu: 5. marraskuuta 2021

Activision on virallisesti julkistanut tämän vuoden Call of Duty -sotarymistelyn, joka on 5. marraskuuta ilmestyvä ja toiseen maailmansotaan sijoittuva Call of Duty: Vanguard. Pelin tuoreen julkistustrailerin voi katsastaa artikkelin lopusta.

Pelin kehityksestä vastaa ennakkotietojen mukaisesti Call of Duty WWII:n viimeisimpänä kehittänyt Sledgehammer Games, joskin muut pelisarjan parissa ahertavat studiot ovat olleet työstämässä tarinakampanjasta ja moninpelistä irrallisia osuuksia, kuten Treyarch pelin Zombies-tilaa sekä Raven Software Vanguardiin sidoksissa olevaa Call of Duty: Warzone -karttaa.

Pelaaja.fi pääsi tutustumaan pelin ja erityisesti sen kampanjan taustoihin Sledgehammer Gamesin avainhenkilöiden johdolla, joihin lukeutuivat muun muassa studion johtokaksikko Aaron Halon ja Andy Wilson, sekä Vanguardin peliohjaaja Josh Bridge ja yksinpelikampanjan luovan ohjaajan David Swenson. Erityisesti Halon ja Wilson hehkuttivatkin, että Vanguard edustaa Sledgehammerin niin sanottua toista aikakautta, sillä studiota ja sen kehitystapoja on uudelleenrakennettu visusti vuodesta 2019 alkaen.

Sotaa eri pelirintamilla

 Call of Duty: Vanguard on maailmansotaa kaikilla rintamilla –  ensitiedot kampanjasta, moninpelistä, Zombies-tilasta sekä Warzone-kuvioista

Vanguardin tarinakampanjassa ja moninpelissä keskitytään ennen kaikkea modernien erikoisjoukkojen syntyyn. Peliohjaaja Josh Bridge lupaa Vanguardin vievän pelaajat ”kaikille rintamille” aina itärintamasta länsirintamalle sekä Pohjois-Afrikasta Tyynellemerelle saakka.

Yksinpelissä seurataan erikoistehtäviin soveltuvaa Task Force One -joukkoa, joka koostuu oikeisiin historiallisiin henkilöihin pohjautuvista fiktiivisistä hahmoista. Moninpelissä erikoisjoukot pääsevät vauhtiin toden teolla, joskin moninpelipuoliskoa pidettiin vielä toistaiseksi melko pimennossa. Sen verran kuitenkin vahvistettiin, että Vanguardin julkaisussa on tarjolla 20 perinteistä moninpelikarttaa, joissa ympäristön tuho on keskeinen osa toimintaa. Gunsmith-toiminnon paluun lisäksi luvassa on aseiden uudistettua ballistiikkaa sekä uusia pelitiloja, kuten lähinnä nimeltä mainittu Champion Hill -moodi. Siitä ja moninpelipuolesta ylipäätään on luvassa lisää yksityiskohtia lähiaikoina.

Vanguardin Zombies-moodin vahvistettiin olevan pelitilan alkujaan luoneen Treyarchin käsialaa, joten uusi kalmistojentuuletus sitoutuu vahvasti Black Ops Cold Warin Zombies-tilan tarinaan. Raven Software vuorostaan huolehtii Call of Duty: Warzonen uuden Vanguard-teemaisen suurkartan kehityksestä, minkä ohessa Warzone päivittyy kauttaaltaan uudistuneella huijauksenestojärjestelmällä. Julkaisun jälkeen Warzoneen ja Vanguardiin luvataan tuttuun tapaan kattavaa päivitystukea niin uusien karttojen, pelimuotojen, ajoitettujen tapahtumien kuin kausitapahtumien muodossa.

Historian inspiroimaa sotadraamaa

 Call of Duty: Vanguard on maailmansotaa kaikilla rintamilla –  ensitiedot kampanjasta, moninpelistä, Zombies-tilasta sekä Warzone-kuvioista

Suurin osa Vanguardin ennakkotilaisuudesta keskittyi kampanjan esittelyyn, jonka yhteydessä pääsimme silmäilemään pelin alkupuoliskolle sijoittuvaa tehtävää. Peliohjaaja Bridgen mukaan Sledgehammerille oli tärkeää lähestyä toista maailmansotaa hieman erilaisesta näkökulmasta, minkä myötä päädyttiin keskittymään modernien erikoisjoukkojen syntyyn sen jäsenten henkilökohtaisten tarinoiden kautta.

Taustalla on tietenkin aitoa historiaa sotatapahtumien osalta, mutta sekaan tuodaan omaa draamankaarta tapahtumien värittämiseksi. Kampanjan luova ohjaaja David Swenson kertoo, että inspiraatiota haettiin sodan käänteentekevistä taisteluista, kuten Stalingradin kylmistä olosuhteista. Tarina itsessään lähtee silti käyntiin hieman sodan päättymisen jälkeen Berliinissä, jossa natsipuolue yrittää pitää aatteensa ja itse puolueensa elossa.

– Liittoutuneet loivat eri puolilta sotaa kootut erikoisjoukot, jotka lähtevät Saksan sydämeen tutkimaan fiktiivistä Phoenix-projektia. Ensitehtävä ei mene aivan putkeen, sillä he joutuvat Gestapon vangeiksi ja kuulusteltaviksi. Kersantti Arthur Kingsley on joukon johtaja, joka yrittää selvittää miten tiimi voisi suoriutua tehtävästään tukalasta tilanteestaan huolimatta, Swenson taustoittaa.

Task Forcen Onen kiinnijäämisen jälkeen tarinassa lähdetäänkin avartamaan Kingsleyn lisäksi luutnantti Polina Petrovan, kapteeni Wade Jacksonin ja luutnantti Lucas Riggsin taustoja kullakin pelin neljällä rintamalla.

Pikasilmäys pelikuvaan

 Call of Duty: Vanguard on maailmansotaa kaikilla rintamilla –  ensitiedot kampanjasta, moninpelistä, Zombies-tilasta sekä Warzone-kuvioista

Pääsimmekin ennakkotapahtumassa näkemään pätkän Kingsleyn vaiheista, jotka sijoittuvat operaatio Tongaan päivää ennen Normandian maihinnousua. Hyvin elokuvamaisesti etenevässä osiossa Kingsley loikkaa lentolaivueesta laskuvarjolla sabotoimaan saksalaisten ilmatorjuntayksiköitä, joiden tekemää tuhoa voi hämmästellä yöllisellä taivaalla välähtävien laukausten ja räjähtävien lentokoneiden läpi laskeutuessa.

Kingsley paiskautuu lopulta veteen ja ui rantaan. Ympärillä on erityisen paljon tulta, savua ja ilmatorjunnan pauketta. Niistä syntyvät välähdykset sekä taskulampuin partioivat saksalaissotilaat valaisevat pimeää metsikköä tyylikkäästi ja tunnelmallisesti. Käy nopeasti selväksi, että Call of Duty -studioiden yhteistyönä kehittämässä pelimoottorissa panostetaan uuden sukupolven myötä entistä enemmän tunnelmaa luoviin efekteihin, kuten juurikin realistisesti ympäristöön reagoivaan valaistukseen. Erityisesti ilmiliekeissä oleva tuulimylly syöksee yhä enemmän savua ilmaan ja valaisee vienosti horisonttia.

Epäonneksi omat tukijoukot ovat joutuneet väijytykseen, mikä pakottaa Kingsleyn vetäytymään pimeyden turvin saksalaisten läheiselle leirintäalueelle. Lyhdyn valaiseman varustelaatikon pohjalta voi napata talteen panoksia, mutta tarpeen tullen myös ampua lyhtyä tulipalon synnyttämiseksi. Liekit alkavatkin nopeasti valtaamaan leiriä, minkä myötä esittelyssä vetäydytään läheisen rakennuksen kellariin turvaan. Yläkerrassa partioivien saksalaisten taskulamppujen valo kajastaa lattialautojen läpi, jotka ovat myös luotien läpäistävissä.

Tilanteen kiristyessä luodit alkavat vaihtaa omistajia. Saksalaissotilaat lennähtävät pelaajan laukausten voimasta kohti huonekaluja, jotka rikkoutuvat näiden painosta. Tuholla on entistä suurempi vaikutus ympäristöön, ja onnistuneen fysiikanmallinnuksen myötä kaikki näyttää luontevalta ja tyylikkäältä. Tilanteen rauhoituttua pelikuvakatsaus silmäilee hieman aikaansaatua tuhoa ja lopulta päättyy Kingsleyn saavuttua palavalle tuulimyllylle.

 Call of Duty: Vanguard on maailmansotaa kaikilla rintamilla –  ensitiedot kampanjasta, moninpelistä, Zombies-tilasta sekä Warzone-kuvioista

Lyhyt silmäys Call of Duty: Vanguardin kampanjasta antaa varsin näyttävän ja sulavan kuvan uuden sukupolven räiskinnästä. Kehittäjät kertovatkin, että pelissä on keskitytty visuaalisiin yksityiskohtiin, entistä realistisemmalta näyttäviin maailmoihin ja äärimmäisen sulavaan ruudunpäivitykseen. Sledgehammerilla lupaillaan, että pelikokemus on myös vanhalla sukupolvella ruudunpäivityksen osalta yhtä sulava, vaikka ulkoasussa on luonnollisesti jouduttu tekemään myönnytyksiä uuden sukupolven ja pc:n versioihin nähden. Keskeinen tavoite kuitenkin on, että verkossa peli pysyy sulavana ja reiluna kaikkien alustojen pelaajille, jotka voivat pelata keskenään.

Call of Duty: Vanguard julkaistaan 5. marraskuuta PS5:lle, PS4:lle, Xbox Seriesille, Xbox Onelle ja pc:lle. Moninpelistä on luvassa ennakkotilaajien beta, joka nähdään julkistustietojen mukaan ensimmäisenä PlayStation-konsoleilla.

Lisää luettavaa